Blogolj!

Atlétika: elhunyt Kulcsár Gergely háromszoros olimpiai érmes gerelyhajító

Kálovics Tibor

A Magyar Atlétikai Szövetség tájékoztatása szerint 86 éves korában elhunyt Kulcsár Gergely, háromszoros olimpiai érmes gerelyhajító. 

Kép forrása: olimpia.hu

Kulcsár Gergely 1934. március 10-én született Budapesten. Pályafutását 17 évesen a Budapesti Honvédban kezdte majd a TF Haladás és a TFSE után 1958-ban került a MAFC-hoz. Tizenkétszer nyert magyar bajnokságot és ő volt az első magyar gerelyhajító, aki 80 méter fölötti dobást ért el. 

Négy olimpián vett részt (1960, 1964, 1968, 1972) és háromszor is érmet szerzett. Rómában bronzérmes lett, Tokióban mindössze harminckét centiméterrel lemaradva finn vetélytársától ezüstérmet szerzett, míg Mexikóban úgy állhatott fel a dobogó harmadik fokára, hogy az utolsó sorozat előtt vezetett. Egyetlen magyar sportolóként három ötkarikás játékok (1964, 1968, 1972) során vihette ő a magyar csapat zászlaját a nyitóünnepségen. Két Európa-bajnokságon állhatott dobogóra: 1958-ban Stockholmban, nyolc évvel később Budapesten volt bronzérmes. Az Universiadéken két érmet szerzett, 1959-ben második volt, két évvel később győzött. 

Visszavonulása után edző lett, egykori riválisának, Németh Miklósnak a felkészítését is vezette és Németh 1976-ban olimpiai bajnok lett. Kulcsár Gergely dolgozott a  Budapesti Orvostudományi Egyetem testnevelő tanáraként, és a Testnevelési Főiskola adjunktusaként is többek között. 1980-ig a magyar dobó-válogatott szakedzője volt, majd Kuvaitban vállalt munkát több mint egy évtizedig. 2010-ben megkapta a A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. 

A legendás sportolót 86 éves korában Vácott érte a halál. 

Címkék: atlétika
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/98899/pics/lead_800x600.jpg
atlétika
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?