Blogolj!

A WHO után a WADA-t fojtogatják az amerikaiak

Pintér M. Lajos

Az USA nem látja hatékonynak és eredményesnek a nemzetközi doppingüldözést, ezért elzárná a pénzcsapokat. Pont, ahogy a WHO-nál tette: csak míg ott a kínai befolyást nehezményezték, ez esetben az orosz szál tűnik pikánsnak.

Illusztráció: pixabay.com

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) aggodalmának adott hangot azt követően, hogy az Egyesült Államok kilátásba helyezte, megvonja tőle anyagi támogatását, ha nem hajt végre komoly reformokat a szervezeten belül – írja az MTI.

Korábban a Fehér Ház nemzeti kábítószer-ellenőrzési irodája (ONDCP) a washingtoni kongresszusnak küldött jelentésében erősen kritizálta az alapvetően a doppingolás visszaszorítása céljával 1999-ben életre hívott WADA felépítését és vezetését, továbbá megkérdőjelezte, hogy továbbra is támogatni kell-e a szervezetet állami forrásból. A beszámoló szerint az Egyesült Államok évente 2,7 millió dollárral járul hozzá a WADA költségvetéséhez, miáltal minden más országot megelőzve a legnagyobb befizetőnek számít.

„Az amerikai adófizetők kézzelfogható megtérülését várják a befektetésüknek a tiszta sport, a sportszerű játék, a globális doppingellenes rendszer hatékony irányítása formájában és a megfelelő képviseletet várják el a WADA döntéshozatali mechanizmusában”

– áll az ONDCP 19 oldalas jelentésében. Ebben aggodalmak is megfogalmazódtak azzal kapcsolatosan, ahogy a WADA az orosz doppingbotrányt kezelte, illetve kezeli, az ONDCP szerint ugyanis

„változatlanul hiányosságokat lehet felfedezni a függetlenséget illetően és abból a szempontból, hogy a WADA határozottan és hatékonyan tartassa be a kódexében szereplő szabályokat”.

A WADA válaszában rossz néven vette és visszautasította az éles kritikát azt állítva, hogy a jelentés „több pontatlanságot, félreértést és hamis állítást tartalmaz, amelyek szükségtelen félreértésekhez vezetnek”. A szervezet fenyegetésként értékelte azt, hogy az amerikaiak által elvárt reformok híján Washington megvonhatja a támogatását, és álláspontja szerint a jelentést egyértelműen a WADA lejáratásának szándékával készítették.

Címkék: dopping, USA, WADA
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/96897/pics/lead_800x600.png
dopping,USA,WADA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?