Blogolj!

Vízilabda: elhunyt Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok

Kálovics Tibor

Néhány nappal a 85. születésnapja előtt elhunyt Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok, minden idők egyik legjobb vízilabdázója. 

 

Fotó:MTI

Kárpáti György 1935. június 23-án született  Budapesten. Tíz éves korában kezdte sportpályafutását a Ferencváros színeiben, úszóként és vízilabdázóként. Összesen négy magyar bajnoki címet, valamint két Universiade-érmet szerzet úszásban. Hamarosan a vízilabdát választotta első számú sportágának és 1969-ig pólózott a Ferencvárosban. A zöld-fehér csapattal öt-öt bajnoki címet és kupagyőzelmet aratott. A magyar válogatottban 1952 és 1969 között összesen 162 mérkőzésen játszott. 

A nemzeti csapat színeiben 1952-ben, 1956-ban és 1964-ben is olimpiai bajnok lett, a Helsinkiben aratott siker után sokáig ő volt hazánk legfiatalabb ötkarikás aranyérmese. Részt vett az 1960-as olimpián is, ahol a válogatottal harmadik lett, csak Gyarmati Dezső szerzett nála több olimpiai érmet vízilabdázóként. Három Európa-bajnokságon játszott, 1954-ben, 1958-ban és 1962-ben egyaránt aranyérmes lett. 

1973 és 1980 között ő volt a válogatott másodedzője Gyarmati Dezső mellett, a nemzeti csapat Montrealban aratott olimpiai győzelemben, így szintén fontos szerepet játszott. Később dolgozott Ausztráliában is, majd az FTC vízilabda-szakosztályának vezetője is volt. Jogászként végzett, majd 1990-ben az FTC tanácsának a tagja volt. 

Érdemei elismeréseként beválasztották az Úszó Hírességek Csarnokába, megkapta többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is, valamint Budapest díszpolgárának is megválasztották. 2013-tól a Nemzet Sportolója címet viselhette. Sportpályafutásáról öt könyvet írt Peterdi Pállal közösen. 

Címkék: vízilabda
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/96453/pics/lead_800x600.jpg
vízilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?