Blogolj!

Meghalt Kausz István orvos, a tokiói olimpia bajnoka

Dorogi László

Kausz István az 1964-es tokiói olimpián ért fel a csúcsra, ahol Bárány Árpád, Gábor Tamás, Kulcsár Győző és Nemere Zoltán oldalán nyert aranyérmet a párbajtőr-csapat tagjaként.

Hosszan tartó betegség után 87 éves korában elhunyt Kausz István olimpiai bajnok párbajtőrvívó - írta meg az MTI csütörtökön. A sportember szerda délután bekövetkezett haláláról a család nevében unokaöccse, a szintén orvos Tállay András tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottságot.

Kausz István 1932. augusztus 18-án született Budapesten, a Vasas SC, a Budapest Haladás, majd az OSC sportolója volt. Kezdetben öttusázott, ám kiugró sikereit párbajtőrvívásban érte el 1957 és 1965 között. Az 1962-rs Buenos Aires-i világbajnokságon aranyérmet nyert egyéniben, csapatban pedig már három évvel korábban, 1959-ben, Budapesten is győzött. Világbajnokságokról még két ezüstöt és egy bronzot hozott haza csapatban, emellett főiskolai világbajnok és Universiade-győztes.

Olimpiai játékokon két alkalommal szerepelt, 1960-ban pástra lépett Rómában, ahol a csapattal negyedik lett, de az igazán nagy sikert 1964-ben Tokió hozta el a számára, ahol Bárány Árpád, Gábor Tamás, Kulcsár Győző és Nemere Zoltán társaságában a válogatottal aranyérmet nyert.

Kausz István már sportolói pályafutása idején orvosi diplomát szerzett, később a KSI, majd a magyar úszóválogatott orvosaként tevékenykedett, Szöul és Peking között hat nyári olimpián volt az egészségügyi csapat tagja. Teljesítménye elismeréseként többek között megkapta a MOB Érdemérmet (2002) és a MOB Fair Play Életműdíjat (2015). Kausz István a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja volt.

Címkék: Gyász, vívás
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/95871/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,vívás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?