Blogolj!

Gyurta Daninak, Hosszú Katinkának és Kimi Raikkönennek is kiosztjuk a Blogstar-sport díjat

Dorogi László

Öt év bizony nagyon hosszú és meglepően rövid is tud lenni - attól függően, ki milyen élményekkel gazdagodik a kijelölt időszak alatt. A magam részéről kijelenthetem, a mögöttünk álló években nagyon sok változó pontja volt az életemnek, többet költöztem például mint a gólyák. A rengeteg változó körülmény viszont hozzásegített ahhoz a fejlődési folyamathoz, amelynek még közel sem járok a végén, ám talán már elmondhatom magamról: újságíró lettem. Az állandóságot a Blogstar csapata jelenti, úgy is, hogy nem püfölöm a billentyűzetet a kezdetek kezdete óta a blogon, így ez a pár sor legyen most a köszönetnyilvánításé, ami természetesen az olvasóknak is szól.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Blogstar ötödik születésnapjára visszatértem kicsit a saját gyökereimhez, s sportújságíró üzemmódba kapcsolva felkutattam, mi volt az az öt legforróbb téma a sport világában, amely a legjobban érdekelt Titeket/érdekelték Önöket. Nagy örömmel tapasztalom - bár a sport mint olyan meglehetősen specifikus érdeklődési kör, s nem is vártam olyan kattintásszámokat mint a közéleti témák esetében, vagy a méltán népszerű Tibi atya, TrollFoci álompárosnál -, hogy a magyar sportsikerek mindig megmozgatják az embereket, egy-egy olimpia, világbajnokság, Európa-bajnokság olykor olyanokat is leültet a képernyők elé, vagy még szerencsésebb esetben a lelátókra, akik egyébként keveset konyítanak a gólok, a századok, a centiméterek gigászi harcához.

1. Gyurta Dániel olimpiai 17. helye a Blogstaron babérkoszorút ért

A sikerek mellett a kudarcok is igen nagy mozgatóerővel bírnak, de ahogy a sportban, úgy a mindennapi életben sem mindegy, hogyan dolgozzuk fel azokat. Gyurta Dániel például címvédőként, a 200 méteres mellúszás királyaként érkezett meg a 2016-os riói olimpiára, ám szenzációs londoni sikerét nem sikerült megközelítenie sem - kiesett az előfutamban és mindössze a tizenhetedik legjobb időt úszta. 2012-ben 15 millió magyart húzott végig a hátán a 200 méteren, négy évvel később már nem sikerült ezt a teljesítményt megismételnie a nemzet "Danijának", akibe sokan bele is törölték a lábukat, de nem a Blogstar olvasói! Gyurta nemcsak blogunk olimpiai bajnoki különdíját érdemelte ki, de a mai napig nem kattintottak többen sport témájú cikkre oldalunkon a riói kiesését követő méltatásánál, ezért pedig nagyon hálásak vagyunk, hiszen Ti is, Önök is megmutattátok, megmutatták ezzel, hogy miről szól a sport.

Gyurta Dániel - olimpiai bajnok

Nem, nem őrültem meg és nem is ittasan adtam a címet ennek a bejegyzésnek, én is láttam, hogy Gyurta Dániel ma kiesett az előfutamban. Tizenhetedik lett, így nem jutott tovább, nem védheti meg a Londonban kiharcolt elsőségét. A riói eredmény(telenség) miatt nem lett se több, se kevesebb.

2. Hosszú Katinka "botrányai"

A brazíliai ötkarikás játékok egyébként is vonzották az olvasókat a Blogstaron, mint méhet a méz, mert bár listánkban nem emeljük külön pontba, de arra is sokan kíváncsiak voltak, hogyan nem gratulált Szabó Tünde, egykori kiváló úszónő és államtitkár asszony a Rióban taroló Hosszú Katinkának az olimpikonok honi fogadásán. Később aztán rendeződött a viszonyuk, néhány hónappal később már maga az államtitkár asszony gratulált Facebook-oldalán az Iron Ladynek miután az év legjobb női úszójának választották meg.

Szabó Tünde nem gratulált Hosszú Katinkának

Az olimpikonok szerdai fogadásán Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Szabó Tünde államtitkár virággal köszöntötte az érmeseket. A sor végén Hosszú Katinka állt, akinek az egykori úszó, a szakági szövetség korábbi főtitkára valamiért nem gratulált. Furcsa szituáció, Hosszú Katinka arcáról is leolvasható némi tanácstalanság.

És ha már Hosszú Katinkánál járunk, nem mehetünk el zajosra sikeredett válása mellett sem, ami előtt Shane Tusup az Év sportolója díjátadó gálán, az ország-világ szeme láttára próbálta menteni a menthetetlent, végül aztán kapcsolatuk - mind edző-sportoló, mind férj-feleség viszonylatban - véget ért.

Shane Tusup ne kérjen bocsánatot!

Tőlem nem kell. Bár kétségtelenül megható volt az Év sportolója gálán felolvasott szövege, de nem nekem szólt. A helyzet az, hogy Shane Tusup nekem nem egy celeb. Ő egy amerikából idenősült úszóedző, aki Hosszú Katinkából olimpiai- és világbajnokot csinált. Eközben nyilván idegesítő, amikor bunkó - mert néha, az ne tagadjuk -, de nekem ehhez sincs semmi közöm.

3. Wichmann Tamás az élete végéig úgy harcolt, ahogy a vízen

Ha listánk első pontjában a kudarcok feldolgozásáról beszéltünk, egy sportember számára még nehezebb lehet, ha egy olyan láthatatlan valamivel kell szembeszállnia, amelyhez hasonló ellenfelet komplett pályafutása során nem sodort elé az élet. Az egykoron világklasszis kenus Wichmann Tamás sajnos nagyon nehéz feladatot kapott a Teremtőtől élete utolsó éveire, de rezzenéstelen arccal, összeszorított fogakkal harcolt az utolsó pillanatig, idén februárig. Ebben a harcban nagyon sokan szurkoltak neki, hiszen amikor először írtunk súlyos betegségéről nagyon sokan kattintottak a hírre és írtak pozitív üzeneteket Facebook-oldalunkon keresztül is.

Rákkal harcol Wichmann Tamás

A magyar kenusok egyik legnagyobbja, a kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás 2017 óta küzd a gyilkos kórral - mondta el egy interjúban. A 71 éves egykori világklasszis sportoló a Borsnak nyilatkoza beszélt arról, hogy idős korára újabb nagy harcba kellett kezdenie. „Két évvel ez előtt, '17 nyarán kezdett fájdogálni a gyomrom, de nem nagyon törődtem vele, majd elmúlik.


4. Mi egy vérből valók vagyunk

Ahogy azt a Blogstar olvasói bizonyára tudják, különösen szívünkön viseljük a külhoni magyarok sorsát, és amikor csak lehetőségünk nyílik rá, kiállunk mellettük az őket ért rengeteg jogtalan támadás kereszttüzében. A sport, esetünkben a labdarúgás eltörli a határokat, hiszen a szlovák, a román, vagy a szerb labdarúgó-bajnokságokban is szerepelnek olyan egyesületek, amelyek kimondva, kimondatlanul a helyi magyar kisebbség csapatainak számítanak, hiszen zömében magyarok lakta területeknek szállítják sikereiket. A Dunaszerdahely az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalának is köszönhetően az anyaországban is sokak kedvenc focicsapata, 2017-ben pedig közel félszáz olyan nehéz sorsú gyerkőc látogathatott el egy DAC-meccsre, akik maradandó élménnyel gazdagodtak.

Amikor kilencezren éneklik veled a "Nélküled"-et

Mi szükséges egy felejthetetlen élményhez? Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Viszont néhány nehéz sorsú gyermek most kapásból tudna példát mondani. Merthogy vasárnap 43 gyermek és hat kísérőjük kapott életre szóló élményt. Közel félszáz olyan fiatal, akinek nagyon kevés esélye lett volna valami hasonlót átélni, ha nincsen néhány jószándékú, és segíteni kívánó személy.


5. Humor hidegen tálalva

Nem véletlenül lett Kimi Raikkönen a száguldó cirkusz egyik legnépszerűbb figurája, a Blogstar olvasói is szemmel láthatóan szívesen olvasnak a finn pilótáról, aki immáron a Forma-1 rangidőseként rója a köröket a világ legkedveltebb autóverseny-sorozatában. A Jégember becenévre hallgató fenegyerek ritkán beszél, de amikor igen, arra aztán mindenki odafigyel. A 2019-es Osztrák Nagydíj időmérő edzésén már az Alfa Romeo pilótájaként gabalyodott kis híján össze a hatszoros világbajnok Lewis Hamiltonnal, ami után meg is mutatta neki a középső ujjával merre van az arra. Az edzést követő sajtótájékoztatón csak annyit mondott az esettel kapcsolatban, hogy meglátott az égbolton egy repülőgépet és azt szerette volna megmutatni brit riválisának.

A Jégemberé az év beszólása

Kimi Raikkönen ismét hozta a formáját, és elmondta a véleményét Hamilton manőveréről, amit az Osztrák Nagydíj időmérő edzésének első szakaszában hajtott végre. Kifejezetten éles és izgalmas időmérő edzést hozott az Osztrák Nagydíj szombati napja, amit végül a Ferrari üdvöskéje, Charles Leclerc tudott megnyerni egy elképesztő körrekordot autózva.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/95511/pics/lead_800x600.jpg
Gyurta Dániel,Hosszú Katinka
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?