Blogolj!

Bagoly mondja verébnek, hogy korrupt sportvezető

Dorogi László

Van valami kínosan megmosolyogtató abban, amikor egy korrupcióval megbukott sportvezető szólítja fel a szintén korrupció-gyanús ügyletekbe keveredő sportvezetőt, hogy "mongyonle".

Fotó: The Guardian

Nem kívánok ornitológiai elemzésekbe belebonyolódni - nem is értek az ilyesmihez -, de alighanem Platinire és Infantinóra tökéletesen rásüthető a bagoly és a veréb szerepe. Michel Platini szenzációs futballista volt, aki látta játszani, ezt az állítást nem is vitatja. Még maga Pelé is azt mondta róla egyszer, hogy ő az egyetlen francia futballista a világon, aki bármikor beférne a mindenkori brazil válogatottba. Nekünk legyen mondva, nyilván Pelé is egy a mainál jóval erősebb Selecaóra gondolhatott, amikor az ominózus mondat elhagyta a száját és azért mondjuk Zinedine Zidane-t is megkérdezném arról, hogy egyetért-e a tézissel. De ez most nem tartozik ide.

Szóval Platini kiváló labdarúgó volt, olyat tudott csinálni a bogyóval a gyepen, amire sem előtte, sem azóta nem voltak sokan képesek. Én magam viszont már sajnálatos módon nem láttam játszani, így az emlékezetemben csak egy mismásoló, pocakos, korrupt UEFA-elnökként marad meg. Ugye milyen kegyetlen az élet?

Platini politikai pályája valahol akkor futhatott zátonyra, amikor kebelbarátságba keveredett a korábbi FIFA-elnökkel Joseph Blatterrel, még ha ezt ott és akkor nem is tudhatta. És nem is jöttek azonnal a kínos kudarcok. A francia renoméján akkor ütött az ármányt nem nélkülöző futballvilág először rést, amikor a veterán Lennart Johanssont kitúrta az európai szövetség elnöki székéből. Egyes pletykák szerint ez is csak Blatter személyes bosszú-hadjárata volt azért, mert a svéd sportvezető 1998-ban UEFA-elnökként elindult ellene a FIFA vezetői posztjáért. Blatter végül maradt a helyén, bár ebben komoly szerepet játszhatott az is, hogy minden küldöttnek ötvenezer dolláros extra juttatást ajánlottak, ha a svájci neve mellé biggyesztik voksukat. Ennek fényében a 111-80 arányú Johansson vereség igazán tisztességesnek mondható.

Az UEFA segíthetett befoltozni a PSG és a Manchester City pénzügyi réseit

Komoly bajba kerülhet a FIFA jelenlegi elnöke, Gianni Infantino, aki korábban, UEFA-főtitkárként tolta meg két arab tulajdonban lévő európai sztárklub szekerét. Érdekes, no meg az UEFA és a FIFA számára rendkívül kellemetlen sztorival állt elő a Football Leaks dokumentumaira hivatkozva a Der Spiegel a héten.

Blattert azonban felpaprikázta a svéd, ezért legújabb cimboráját eszközként használva "eltávolította" az UEFA éléről, amelyet 2015-ös bukásáig Platini irányított. A francia jobbkeze egy mókás kopasz olasz-svájci figura lett, akit eleinte csak úgy ismert a nagyközönség, mint a tagot, aki a különböző UEFA-események sorsolásainál sunyi vigyorával labdácskákat húzgál ki a kalapnak becézett burákból. Gianni Infantino az európai szövetség főtitkáraként erősen fogta akkori felettese, a már FIFA-alelnökként is funkcionáló Platini kezét akkor, amikor a futballvilág megrökönyödésére Katarnak ítélték oda a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.

A korrupció gyanúja gyakorlatilag gyorsabban felmerült, mint hogy Platiniék kimondhatták volna az ítéletet, de a sorozatosan felszínre bukó botrányok ellenére a francia érinthetetlen maradt. Közben pedig régi barátja és mentora, Blatter ellen fordult. A svájci ugyanis az amerikai vb-rendezést preferálta a katarival szemben. Platini és Infantino szisztematikus és csendes mészárlásba kezdett és komoly összegekkel gurigázott a háttérben, például akkor is, amikor megpróbálta eltusolni a Paris Saint-Germain és a Manchester City olajmilliárdos tulajdonosainak a pénzügyi fair play-jel kapcsolatos szabályszegéseit. Infantino Platini testén keresztül gyalogolt a FIFA elnöki székébe, miközben olyan csekélységek derültek ki a francia sportvezetőről, hogy Blatter még a főnökeként egy kétmillió frankos soron kívüli fizetést utalt át neki tanácsadói segítségéért még 2011-ben.

Tovább gyűrűzik a katari vb-botrány, bilincsben az egykori UEFA-elnök

A francia rendőrség letartóztatta Párizs közelében Michel Platinit, az UEFA egykori elnökét. A letartóztatás hátterében a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság rendezési jogainak odaítélése állhat. A France Football beszámolója szerint Platinit a Nanterre-i rendőrségre vitték és ott fogják kihallgatni a három év múlva esedékes foci-vb rendezési jogainak odaítélésével kapcsolatban.

A Blatter-Platini lufi 2016-ban durrant ki, amikor Infantino maga tiltatta el korrupció miatt a két egykori sportvezetőt minden futballal kapcsolatos tevékenységtől, megfúrva ezzel Platini FIFA-elnöki pozícióról szövögetett terveit. A kirobbanó botrány miatt több eljárás is indult a nemzetközi futballszervezet ellen és gyorsan kiderült, hogy Infantino sem szent. A kopasz vezető éppen ezért gátlástalanul megszerzett befolyását kihasználva honfitársánál, Michel Lauber svájci államügyésznél kopogtatott segítségért - sikerrel.

Hogy, hogy nem, a túlságosan lassú ügymenet következtében áprilisban elévülés miatt leállt a svájci ügyészség vizsgálata, amit több német funkcionárius ellen folytatott, akik a 2006-os világbajnokság előtt gyanús kifizetéseket kezdeményeztek.

Itt fut össze ismét az Infantino-Platini szál, ugyanis a francia egy svájci lapnak adott interjút a héten, amiben a FIFA-elnök lemondását követelte. Az ok egyszerű: szerinte Infantino három alkalommal is titokban találkozott Lauberrel, mialatt az ügyészség vizsgálatot folytatott a szövetség ellen. Platini úgy véli, egyértelműen arról van szó, hogy Infantino saját bőrét mentette a titkos találkozókkal, manipulátornak és opportunistának nevezte a svájcit, s tulajdonképpen van is alapja annak, amit mond. A svájci parlament illetékes bizottsága szerdán tanácskozott Lauber beidézése ügyében, ami az első lépés lehet az államügyész felfüggesztése felé. Az ügyészség felügyeleti testülete előzőleg kötelezettségszegést, bűnpártolást és hivatali titok megsértését állapította meg amiatt, hogy Lauber 2016-ban és 2017-ben titokban találkozott Infantinóval.

Mérget vehetünk rá, a történetnek lesz folytatása. Mindenesetre valahol kínosan megmosolyogtató, ahogy egy bukott korrupt vezető igyekszik megbuktatni egy vélhetően korrupt és hamarosan bukott vezetőt.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/94821/pics/lead_800x600.jpg
FIFA,korrupció,Labdarúgás,Michel Platini,UEFA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?