Blogolj!

Megdőlt a gördeszkakirály Tony Hawk két évtizedes rekordja

Dorogi László

Egy tizenegy éves brazil fiúnak a történelem során elsőként sikerült megcsinálnia a félcsőben az 1080 fokos fordulatot.

A gördeszkás kultúra az Egyesült Államokban az 1980-as, Magyarországon és Kelet-Európában az 1990-es években robbant be igazán a köztudatba, az extrém sportnak számító, deszkára szerelt kerekeken száguldozó és trükköző fiatalok testesítették meg a szárazföldön azt, amit korábban a szörfösök a vízben: a lazaságot, a szabadságot és a színtiszta adrenalint.

A gördeszka népszerűségét jól mutatja, hogy az egy évvel elhalasztott tokiói olimpián az ötkarikás sportágak között is debütálhat, ami nem is olyan meglepő azok után, hogy a téli olimpiáknak már szerves része a gördeszka havas megfelelőjének is tekinthető snowboardos félcső.

A gördeszkások leggyakoribb "természetes" élőhelye ez a valóban egy félbe vágott csőre emlékeztető placc, ezen fel-le gurulva mutatnak be különböző trükköket a versenyeken is. A trükköknek természetesen megvan a maga pontszámra fordított értékük és akárcsak más akrobatikus elemeket tartalmazó sportoknál, itt is vannak könnyebb és nehezebb figurák egyaránt - elég, ha csak a műkorcsolyára, vagy a műugrásra gondolunk -, s olyanok is, amelyek mérföldkőnek számítanak. Olyanok, amilyeneket még senki nem csinált meg, de mindenki meg szeretne csinálni.

Pontosan egy ilyen fogást mutatott be a tizenegy éves brazil gördeszka-géniusz, Gui Khury is, aki a történelem során elsőként csinálta meg a 1080 fokos fordulatot félcsőben, neki sikerült először háromszor körbefordulnia saját tengelyén a levegőben leérkezés előtt úgy, hogy a trükk végén nem esett el a deszkával. Khury ezzel a legendás Tony Hawk korábbi rekordját adta át a múltnak, az eddigi csúcs a 900 fokos - két és félszeres - fordulat volt a félcsőben.

Egyesek szerint az 1080 fokos fordulat a gördeszkázás Szent Grálja, amit mindenki meg szeretne találni, de senkinek sem sikerült eddig. Tony Hawk egyébként 1999-ben csinálta meg először a 900 fokos fordulatot, azóta a félcsőben senki nem tudott ennél többször körbefordulni a tengelyén úgy, hogy a landolása is tökéletes legyen, de a 900-ast is csupán egy tucatnyian tudták megismételni.

Nolc évvel ezelőtt Tom Schaarnak ugyan összejött már a 1080-as trükk, de azt ő egy óriás rámpán csinálta meg, így sokkal tovább tartózkodhatott a levegőben, mint Khury, aki a félcsőből lőtt ki. Az ifjú brazil deszkás a történelmi tett után már a következő célt is kitűzte maga elé: a világon elsőként szeretné megcsinálni az 1260 fokos fordulatot is a félcsőben, amit szintén csak óriás rámpán tudtak eddig kivitelezni.

Címkék: extrém sport
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/94695/pics/lead_800x600.jpg
extrém sport
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?