Blogolj!

A nap, amikor egy őrült Graf-rajongó kést döfött a teniszvilág szívébe

Dorogi László

Szeles Mónika 1991 és 1993 között 56 Grand Slam-mérkőzéséből csupán egyet veszített el. Minden idők legfiatalabb teniszezőjeként került a világranglista élére, ám riválisa mániákus rajongója ezt nem tudta elviselni.

Fotó: Getty Images

Bevallom, életkoromból fakadóan nem sok emlékem van azokból az időkből, amikor Szeles Mónika a világ legjobb teniszezője volt. Ez persze nehéz is volna, hiszen a kilencvenes évek elején még nem éltem, ellenben akkoriban a vajdasági származású, később amerikaivá avanzsáló teniszezőnő lábai előtt hevert a világ. Szeles Mónikát - vagy ahogy az Egyesült Államokban ismerik, Monica Selest - mégsem emlegetik a valaha élt legnagyobb teniszklasszisok között, pedig 1991 és 1993 között kilenc Grand Slam-tornán nyolc döntőig menetelt. 1993. április 30-án Hamburgban azonban néhány másodperc alatt tört ketté szárnyaló pályafutása és változott meg gyökerestől az élete.

Jugoszláviából Floridába

Szeles Mónika szerény körülmények között töltötte gyerekkorának egy részét az akkor még Jugoszláviához tartozó Vajdaságban, a tenisszel édesapjának és bátyjának köszönhetően ismerkedett meg. Szeles Károly, a szabadkai Magyar Szó napilapnál dolgozott karikaturistaként, de szenvedélyesen rajongott a teniszért, így rengeteg szakirodalmat és újságcikket olvasott el a sportágról. Mónika már hét éves volt, amikor komolyabban kezdett el foglalkozni a tenisszel, ám mivel - mint azt egy későbbi interjúban elárulta - nem futotta nekik gyerek méretű ütőre, ezért édesapja felnőtt, jóval nehezebb ütője segítségével tanulta meg a tenisz alapjait. Ebből adódóan alakult ki a szinte csak rá jellemző kétkezes tenyeres ütése, amit később több edző is megpróbált kiiktatni a játékából - kevés sikerrel. A kétkezes ütés oka prózai volt: egészen egyszerűen nem bírta el a nehéz sporteszközt és csak ezzel a technikával tudta kellően erősen elütni a labdát.

Tizenkét évesen már a tengerentúlon is felfigyeltek tehetségére, mert a tenisz világában igen komoly névnek számító Nick Bolettieri ösztöndíjjal kínálta meg floridai akadémiáján, így a tinédzser korba lépő Szeles bátyjával együtt az Egyesült Államokba költözött. Honvágya és szüleinek hiánya miatt akadtak pillanatok, amikor elgondolkozott azon, hogy feladja a profi karrier lehetőségét, végül szerencsére nem tett így. 15 évesen már a felnőttek mezőnyében teniszezett, első profi tornáján pedig sikerült legyőznie gyerekkori legnagyobb példaképét, Chris Evertet Houstonban. Nem sokkal később már elődöntőt játszhatott a francia nyílt bajnokságon, ekkor mérkőzött meg első ízben a korszak legnagyobb klasszisával, a német Steffi Graffal, aki ha saját akaratán kívül is, hatalmas bélyeget nyomott Szeles pályafutására.

A világ tetején

Első Grand Slam versenyét mindössze tizenhat évesen nyerte meg Párizsban, és egy évvel azután, hogy kikapott a Roland Garroson Graftól, ezúttal már a vajdasági lány örülhetett. Innentől kezdve robbanás szerűen érkezett meg a női tenisz legnagyobbjai közé, 1991 és 1993 februárja között kilenc Grand Slam-tornán vett részt, amelyeken nyolcszor döntőt játszott és hétszer nyerni is tudott. Tizenhét évesen és három hónaposan átvette a vezetést a világranglistán, előtte ezt egyetlen teniszezőnek sem sikerült ilyen fiatalon elérnie. Az említett időszakban 34 versenyen indult el, ezeken 33(!) alkalommal jutott el a döntőig és 22 tornát meg is nyert. Mérkőzéseinek majd 93 százalékán diadalmaskodott, Grand Slam-tornákon mutatott mérlege pedig még lebilincselőbb: 55-1-es mérleget tudhatott magáénak, csupán Wimbledonban nem tudott nyerni - ott hogy, hogy nem, Graf győzte le a döntőben.

Fotó: usopen.org

1991-ben az akkor 21 éves Andre Agassi, aki szintén Nick Bolettieri akadémiáján pallérozódott úgy nyilatkozott róla, hogy Szeles kétkezes tenyerese és fonákja olyan elemi erejű, mint egy gránát robbanása, még a férfi teniszezőkre is veszélyt jelent, aki ezt nem hiszi el, próbálja ki maga. Az ugyancsak Boliettierinél tanuló Jum Courier pedig egyszer egy edzésen feldúltan hagyta el a pályát, mert nem tudta elviselni, hogy Szeles össze-vissza futtatja élesen elütött labdáival.

A végzetes merénylet

Az 1990 és 1992 között zsinórban három Roland Garrost nyerő Szeles 1993 elején saját bevallása szerint nem találta formáját, ezért úgy döntött, hogy a francia nyílt bajnokságra egy hamburgi tornával készül fel. A verseny első két fordulóját könnyedén abszolválta, mindkét ellenfelét két szettben, 6:2, 6:2-vel múlta felül, a negyeddöntőben Magdalena Malajeva következett. A bolgár rivális alaposan megizzasztotta, az első szettet 6:4-re nyerte meg Szeles, a másodikban viszont Malajeva 3:0-ra is elhúzott, ám a vajdasági lány fordítani tudott. 4:3-nál éppen pálya széli pihenőjüket töltötték a játékosok, amikor egy elemi erejű sikoly hasított a levegőbe. Bár Szelest sok riválisa kritizálta hangos és éles nyögései miatt, amelyeket ütései közben eresztett el, ez egészen más volt: a nézőtérről egy férfi 23 centiméteres kést próbált meg Szeles hátába döfni.

Az arénában megfagyott a levegő, ám mielőtt a merénylő újra szúrhatott volna, a biztonságiak lefogták és elhurcolták onnan. Szeles szerencséjére a szúrás pillanatában éppen előre hajolt a törölközőjéért, így a kés mindössze másfél centiméteres sebet ejtett a lapockája alatt, de sokkos állapotba került. Ellenfele, Malajeva könnyeivel küszködve, rémülten nézte végig, ahogy riválisához beszaladnak az orvosok, majd igyekeznek ellátni a közben összerogyó Szelest. A támadás az egész világot megdöbbentette, de az talán még inkább, hogy a hamburgi versenyt az incidens után is befejezték - erről Szeles akkor értesült, amikor Graf meglátogatta a kórházban, de sietve távozott az elődöntője miatt.

Bár felmerült a támadás politikai indíttatásának lehetősége, hiszen akkoriban dúlt a jugoszláviai háború, s mint emigránst Szelest is megfenyegették emiatt korábban, később kiderült, hogy a hamburgi támadó egy Günther Parche névre hallgató, munkanélküli esztergályos volt. Parche mániákusan rajongott Szeles Mónika nagy riválisáért, Steffi Grafért és személyes sértésként élte meg, hogy a vajdasági lány megfosztotta idolját a világranglista vezető pozíciójától, ezért elhatározta, hogy olyan sérülést okoz neki, amivel jó időre a partvonalra szoríthatja, visszasegítve ezzel Grafot a világranglista élére.

Már semmi nem a régi

Parchét emberölési kísérlettel vádolták meg, aki tagadta, hogy meg akarta volna ölni Szelest és végül nem is ítélték börtönbüntetésre: mentálisan sérültnek nyilvánították és csupán két év felfüggesztett kapott. Az ítéletet meghozó bírónő azzal indokolta a döntést, hogy a német jogrendszer nem a szemet szemért elven alapul, ezért ennél súlyosabb büntetés nem indokolt. Az akkor még csak 20 éves Szeles Mónika teljesen összetört. Fizikai sérülései hamar begyógyultak, de a lelki sebek, amelyeket a merénylet ejtett, nem halványodtak. A következő két évben nem indult el versenyeken, rendszeresen pánikrohamok kínozták, depressziós lett és a kényszeres evés miatt jó pár kilót fel is szedett.

Fotó: usopen.org

Amikor 1995 nyarán visszatért a pályára, már nem volt az a játékos, aki a támadás előtt. Súlyfeleslege miatt kritikák kereszttüzébe került, s a komoly sikerek is elkerülték. Mindössze egyetlen Grand Slam tornát tudott megnyerni, a 2000-es sidney-i olimpián pedig bronzérmet szerzett. Egy 2003-as lábsérülés végleg véget vetett pályafutásának, harminc évesen, kilenc Grand Slam-győzelemmel a háta mögött intett búcsút a profi tenisznek. Amerikai pályatársa, Mary Jo Fernández szerint ha nem történik a borzalmas hamburgi merénylet, akkor ennek a dupláját is bezsebelhette volna. A Tennis Channel 2012-ben minden idők 19. legjobb teniszezőjének választott, de azt már soha nem tudjuk meg, hogy miként tartaná számon a teniszvilág, ha nem törik ketté karrierje. A hamburgi támadásról így írt később önéletrajzi könyvében:

"Ami Hamburgban történt, visszavonhatatlanul megváltoztatta a pályafutásom menetét, és komoly kárt okozott az elmémben. A borzalom egyetlen pillanata alatt más ember lettem. A pályán szúrtak hátba, több ezer szemtanú előtt. Szinte senki sem kérdez többé arról a napról, de aki véletlenül mégis megteszi, rendszerint így szól: Fájt? Igen, nagyon fájt. Amikor rájöttem, hogy mi is történt, sokkos állapotba kerültem"

Szeles Mónika a mai napig rendszeres látogatója a magyarországi teniszversenyeknek és különböző, a sportággal kapcsolatos rendezvényeknek, 2007-ben a magyar állampolgárságot is felvette, jelenleg a floridai Sarasotában él az Egyesült Államokban.

Címkék: tenisz
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/94127/pics/lead_800x600.jpg
tenisz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?