Zöld lámpát adott a kormány a trianoni megemlékezéseknek
Június 3. és 7. között a veszélyhelyzet ellenére is lehet rendezvényeket szervezni a békediktátum centenáriuma kapcsán, de természetesen a szigorú szabályok, védőtávolságok betartásával.
Blogolj!

Kézilabda: BL-elődöntőben a Veszprém kijutott a vb-re a férfi válogatott

Kálovics Tibor

Az EHF döntésének értelmében júniusban nem lehet folytatni a kézilabda Bajnokok Ligáját és így a sorozat következő szakasza a decemberi Final Four lesz, amelybe a Veszprém is bejutott. Az európai szövetség a válogatottak sorsáról is döntött és a magyar férfi válogatott a legutóbbi Eb-n elért helyezése miatt automatikusan kijutott a világbajnokságra. 

Fotó: M4 Sport

Nagy volt a nyomás az Európai Kézilabda Szövetségen a jelenlegi helyzetben és az EHF a május 30-31-re tervezett férfi Bajnokok Ligája Final Fourt előbb augusztus 22-23-ra tolta el időben, majd múlt héten december 28-29-re halasztotta. A döntés ugyan drasztikusnak tűnt, ám Németországban (a négyes döntő helyszíne Köln) augusztus végéig minden tömegrendezvényt betiltottak. A helyszín megváltoztatása nem került szóba, ráadásul a zsúfolt naptár és  és az EHF új média- és marketingszerződései miatt még nagyobb problémát okozott a BL végjátékának megfelelő időpontban való lejátszása. 

A Final Four mezőnyét végül a csoportokban elért eredmények alapján alakították ki: a legjobb négybe a két csoport első és második helyezettjei kerültek. Mivel a Veszprém a saját csoportjában a második helyen állt, így az előző szezon döntőse ott lehet Kölnben az év végén. A döntés a Szegedet negatívan érintette, mivel a két évvel ezelőtti magyar bajnok csak harmadik helyen állt a szezon lefújásának pillanatában. A veszprémiek mellett a a PSG, a Kiel és a Barcelona utazhat majd Kölnbe. 

A nők Budapesten rendezendő négyes döntőjét május 23-24-ről szeptember 5-6-ra helyezték át nemrég, ez az időpont jelenleg is változatlan. A hölgyeknél a negyeddöntőket egyelőre csak elhalasztották júniusról egy későbbi időpontra, sőt az EHF azt is vizsgálja, hogy esetleg egy nappal a Final Four előtt rendezzék meg a negyeddöntőket. Az EHF tárgyal a Magyar Kézilabda-szövetséggel is, hogy amennyiben nem tudják megrendezni szeptemberben a végjátékot, akkor októberben kerülne sor az utolsó meccsekre. Ez esetben nem a negyeddöntőkkel folytatónak a küzdelmek, hanem a középdöntők első négy helyezettje (Győri ETO, Metz, Brest, Esbjerg) vívják a négyes döntőt. 

Törölték mindkét EHF-kupa és Challenge-kupa hátralévő mérkőzéseit, így a Siófok női csapatának nem lesz esélye a címvédésre. A férfiak döntőjét a Füchse Berlin otthonában tervezték lejátszani augusztus 29-30-án, míg a női sorozat döntőjének helyszínét később jelentették volna be. 

Az EHF döntött a válogatott tornák kvalifikációjáról is és ebben az esetben két magyarok számára kedvező döntés született. A 2021-es Egyiptomban rendezett világbajnokságra a férfiak egyenes ágon jutottak ki a legutóbbi Eb-n elért helyezésüknek köszönhetően. A magyar csapaton kívül Szlovénia, Németország, Portugália, Svédország, Ausztria,  Fehéroroszország, Izland, Csehország és Franciaország jutott még ki, Spanyolország, Horvátország és Norvégia és a címvédő Dánia pedig eleve résztvevők voltak. 

A női Európa-bajnoki selejtezőket szintén törölték, így a magyar csapat nem mérkőzik Montenegróval, Litvániával és Olaszországgal, hanem a legutóbbi kontinensviadalon elért hetedik helyének köszönhetőn ott lesz a dán-norvég rendezésű Eb-n. A kontinensviadalra még Franciaország, Oroszország, Hollandia, Románia, Svédország, Montenegró, Németország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia, Lengyelország, Csehország és Horvátország jutott ki a rendezőkön kívül. A csoportkör sorsolására június 18-án Bécsben kerülhet sor. 

A Győrben rendezendő női olimpiai selejtezőtorna időpontjáról később döntenek. 

Címkék: kézilabda
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/93789/pics/lead_800x600.jpg
kézilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?