Blogolj!

A Nemzet Sportolói közé választották az első magyar világbajnok tájfutó

Dorogi László

Hivatalosan is a Nemzet Sportolói közé került Monspart Sarolta, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja.

Monspart Sarolta történelmet ír az 1972-es csepeli maratonon. (Fotó: futasrolnoknek.hu)

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg, hogy a kormány a sporttörvény alapján - megismerve és tudomásul véve a Nemzet Sportolóinak javaslatát - Monspart Sarolta tájékozódási futó részére a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot adományozza - írja az MTI. A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

A 75 éves Monspart Sarolta pályafutása során 34(!) magyar bajnoki címet szerzett tájfutásban, de kipróbálta magát síkfutásban is, ahol hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet nyert a magyar váltóval, két évvel később pedig első magyarként a sportág világbajnoki címét is elhódította. 1976-ban ismét a váltóval állhatott fel a világbajnoki dobogóra, ezúttal a harmadik fokára, majd még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

1972-ben sporttörténelmet írt azzal, hogy nőként elindult a csepeli maratonon, előtte ugyanis nők nem indulhattak a klasszikus számban. Monspart végül a versenyt három órán belüli idővel teljesítette, ezzel Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt.

Visszavonulását követően 1980 és 1990 között a magyar tájfutó válogatott szövetségi kapitánya volt, később a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként az elitprogramok - világbajnokságok, világversenyek szervezéséért felelt. 2012-ben választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökének, de dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben és volt a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, valamint a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke is.

A Nemzet Sportolói társaság tagjai jelenleg Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János, valamint a most bekerült Monspart Sarolta. A testületbe azok kerülhetnek be, akik már betöltötték hatvanadik életévüket, sportolóként kimagasló eredményt értek el, és versenyzői pályafutásuk után is fontos szerepet töltöttek be a hazai sportéletben.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/93678/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,MOB,Nemzet Sportolója
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?