Blogolj!

Jégkorong: mi lett Szapporó magyar hőseivel?

Kálovics Tibor

2008-ban ezen a napon győzte le a magyar férfi jégkorong-válogatott az ukránokat és a divízió 1-es világbajnokság megnyerésével feljutott az A-csoportban. Cikkünkben a feljutásban szerepet vállaló játékosok karrierjét elevenítjük fel. 

Fotó: MTI

Vannak olyan magyar sportsikerek, amelyek egy életre beleégnek az ember emlékeibe és évek, évtizedek múltán is fel tudja idézni a nagy győzelem pillanatait. Ilyen a vízilabdázók athéni döntője, a magyar mérkőzések a legutóbbi labdarúgó-Európa-bajnokságon, és természetesen ilyen a szapporói csoda is. Mert, ami 12 évvel ezelőtt történt az csoda volt, ugyanis hiába volt ott évekig a magyar válogatott a másodvonal legjobbjai között, az áttörés még hazai pályán sem sikerült. 2008-ban ráadásul Ázsiában rendezték meg a világbajnokságot, és szembe kellett nézni azzal az ukrán válogatottal, amely általában gólokkal győzte le a mieinket.

Az észtek, a litvánok és a horvátok legyőzése kötelező volt, a feljutásra akkor nyílt először esély, amikor a japán csapatot is sikerült felülmúlni 4-2-re. A legnagyobb próbatétel azonban még hátravolt, a torna utolsó meccse az ukránok ellen. 2002-ben és 2007-ben már adódott lehetőség "döntőt"vívni az utolsó napon, ám a dánok és a szlovénok ellen nem volt esély. Ezek a gárdák ugyanis nem nézték le a magyarokat, ellentétben az ukránnal. A pályára lépő játékosok ráadásul életük egyik legjobb játékát produkálták és végül 4-2-re legyőzték a jóval esélyesebb ellenfelet kivívva a feljutást. Akkor úgy tűnt ez a diadal megismételhetetlen, ám szerencsére azóta újra átélhettük, hogy milyen is az, amikor jégkorongozóink a világ legjobbjaival néznek farkasszemet. 

Cikkünkben a 22 pályára lépő játékos, valamint Pat Cortina későbbi életútját kívánjuk fel eleveníteni néhány mondatban. A szapporói csoda 10. évfordulójára írt visszaemlékezésünket az alábbi linken találja. 

Kovács Csaba: A "Süti" becenévre hallgató csatár 2002 és 2016 között a Fehérvárt erősítette és csapatával összesen 10 magyar bajnoki címet szerzett. Azon kevesek közé tartozik, akik nemcsak a csoda után egy évvel a zürichi A-csoportos világbajnokságon, de a 2015-ös feljutást eredményező krakkói vb-n, sőt a 2016-os A-csoportos seregszemlén is ott voltak. Utolsó szezonjában a MAC-ot erősítette majd 2017-ben visszavonult. Az elmúlt években a hazai NHL-közvetítések egyik szakértőjeként is dolgozott. 

Svasznek Bence: A csapat egyik legrutinosabb tagja volt a védő, aki a siker idején a Fehérvár sikereiből vette ki a részét. 2008-ban távozott akkori csapatától és a következő években megfordult a Budapest Starsban, a Ferencvárosban az Újpestben és Miskolcon is. 2012-ben hagyott fel a sporttal.  Dolgozott edzőként a MAC-nál, jelenleg az U18-as válogatottat irányítja. 

Horváth András: A kőkemény hátvéd, aki a "Balu" becenévre hallgatott 1995 és 2013 között volt meghatározó tagja a magyar válogatottnak. Bár neve főleg a Dunaújvárossal és az Újpesttel fórt össze klubszinten, de megfordult Fehérváron (2007-2013), egy szezon erejéig visszatért Újpestre is, valamint játszott a Ferencvárosban is. 2014-ben vonult vissza. Az U15-ös válogatottat szakvezetőként segítette éveken keresztül. 

Szélig Viktor: Az ős-dunaújvárosi hátvéd, aki már (1998-ban a C-csoportos feljutáskor is alapember volt) a nevelőegyesületétől való távozás után 2006-tól 2015-ös visszavonulásáig a francia élcsapat Briancon mezét viselte. A válogatottban évekig csapatkapitányként számítottak rá, 2013-ban ölthette utoljára magára a címeres mezt. A hazai közvetítések egyik ismert szakértőjeként is tevékenykedik manapság.

Tokaji Viktor: 1995 és 2014 között általában csak sérülés miatt maradt ki a válogatottból, így a nagy sikerek aktív részese volt a válogatottban 222 alkalommal szereplő hátvéd. A szapporói vb előtti évtől kezdve nyolc szezonon át szerepelt az Alba Volánban, majd utolsó idényét (2015-2016) a MAC-ban teljesítette. 

Ennaffati Omar: A Kanadában született magyar és marokkói felmenőkkel is rendelkező játékos 2007 és 2010 között volt válogatott, így ott lehetett Szapporóban és Zürichben is. Idehaza játszott a Ferencvárosban és a Budapest Starsban is, majd egy kanadai amatőrcsapatba igazolt, amelyet a legutóbbi szezonban is erősített. 

Benk András: A csapat legfiatalabb tagja volt Japánban, aki épp abban a szezonban igazolt át Székesfehérvárra. A Volánban 2016-ig számítottak rá, majd távozása után visszaigazolt nevelőegyesületéhez az Újpesthez. A válogatottban az elmúlt 11 évben egyre meghatározóbb szerepet játszott: ott volt a krakkói feljutás során is, valamint azon kevesek közé tartozik, akik két A-csoportos világbajnokságon is pályára léphettek magyarként. Még csak 33 éves, így pályafutásából még jó pár év hátra lehet. 

Fotó: infostart.hu

Vas Márton: Az idősebb Vas-fivér szerezte azt a gólt az ukránok ellen, amellyel sikerült bebiztosítani a feljutást. Ekkor már négyszeres magyar bajnoknak mondhatta magát, aki megjárta az amerikai alacsonyabb ligákat és a svéd harmadosztályt is, valamint Szélig csapattársa volt. Később jégkorongozott Fehérváron (2009-2013), valamint Németországban és Olaszországban is. A 2017-ben visszavonuló játékos szintén ott volt Krakkóban, valamint a 2016-os vb-n is. 

Ladányi Balázs: Generációja egyik legjobb játékosaként a pályafutása betetőzése volt a Japánban kivívott feljutás. Dunaújvárosban vált ismert játékossá, majd megfordult az Újpestben is és tagja volt a Briancon magyar különítményének. Négy szezont ő is eltöltött a Volánban (2009-2013), majd erősítette a Bolzanót, a Dunaújvárosi Acélbikákat és a Debrecent is. Az ötszörös magyar bajnok legenda 2015-ben fejezte be pályafutását. Jelenleg ő a Schiller-Vasas vezetőedzője. 

Gröschl Tamás: 1999-ben történelmet írt, hiszen ő volt az első olyan magyar játékos, akit egy NHL-csapat draftolt. Az Edmonton Oilersben nem lépett pályára, így 2001-ben hazatért Székesfehérvárra, ahol a Volán sikereiért küzdött. Ezt követően megfordult Szlovákiában és Újpesten is, valamint MOL Ligát nyert a Budapest Stars színeiben és két bajnoki címet ünnepelhetett a Dunaújvárossal. 2017-ben jelentette be visszavonulását. 2019-ben a Hokiklub Budapest vezetőedzője volt. 

Majoross Gergely: "Mogyi" a világbajnokság megnyeréséig már nyolcszoros magyar bajnoknak mondhatta magát (egyet az FTC-vel, hetet a Volánnal nyert), így a gárda rutinosabb tagjai közé tartozott. A diadalt követően a Budapest Starsban és a Miskolci Jegesmedvéknél is játszott, valamint egy rövid periódust újra az FTC-ben töltött. A válogatottságot 2009-ben mondta le, pályafutását 2011-ben fejezte be. Edzőként dolgozott Miskolcon is, ám a MAC-nál lett igazán sikeres miután csapatával 2018-ban magyar bajnoki címet szerzett. 2013 óta tagja a magyar válogatott szakmai stábjának, mivel  Jarmo Tolvanen betegség miatt nem tudott részt venni a legutóbbi divízió 1/A-s vb-n, így Majoross irányította a nemzeti csapatot Szlovéniában. 

Vaszjunyin Artyem: A kijevi születésű játékos édesapja Oleg Vaszjunyin a Jászberény legendás bajnokcsapatának volt a tagja, így ő már Magyarországon nőtt fel. 2003-tól volt válogatott, ám a 2009-es A-csoportos világbajnokság után már csak elvétve kapott szerepet a nemzeti csapatban. 2004 és 2011 között sorra nyerte a bajnokságokat a Volánnal, majd Dunaújvárosban és a Ferencvárosban is játszott. Jelenleg is aktív, 2014 óta az Újpest játékosa. 

Fotó: origo.hu

ifj. Ocskay Gábor: A gárda legnagyobb sztárja természetesen a világbajnokság után is maradt a Volánban, amellyel 2009-ben már a kilencedik bajnoki elsőségét szerezte meg. Néhány nappal az Újpest ellen megnyert döntőt követően 2009. március 25-én rosszul lett és szívelégtelenségben elhunyt. A válogatott így nélküle és érte küzdhetett Zürichben az A-csoportban. A 34 évet élt "Kiscsicsó" elvesztése azóta is felfoghatatlan a minden magyar sportbarát számára. 

Holéczy Roger: A csatár Chicagóban született magyar szülők gyermekeként, és egészen az ECHL-ig vitte szülőföldjén. 2004-ben érkezett Magyarországra a Volánba, ahol négy bajnoki címet szerzett. Megfordult a Bupdaest Startsban is, majd fehérváriként vonult vissza 2011-ben. Volt a MAC akadémiájának vezetőedzője is, valamint segédedzőként dolgozott a magyar női válogatottnál is. 

Vas János: Az ifjabbik Vas-fivért 2002-ben a Dallas Stars draftolta, ám hiába játszott Svédországban és a texasiak farmcsapatában az Iowa Starsban is, sajnos az NHL-ben nem kapott lehetőséget. A győzelmet követően egy idény ő is eltöltött a Volánnál, majd szerepelt svéd élvonalbeli csapatokban, a francia Dijonban, a cseh Slavia Prahaban is, hogy aztán megint visszatérjen Fehérvárra. Egy újabb fehérvári idény után 2017-ben a DVTK Jegesmedvékhez igazolt, ma is a szlovák ligában szereplő csapatot erősíti. A magyar válogatott azóta is elképzelhetetlen nélküle, részese volt az összes nagy tornának az elmúlt 12 évben, így kétszeres feljutónak és kétszeres A-csoportos résztvevőnek is mondhatja magát. 

Fekete Dániel: Az osztrák állampolgársággal is rendelkező játékos korábban megfordult az  EHC Lustenauban, a Dornbirnben és a Grazban is, majd három bajnoki címet szerzett idehaza a Fehérvárral. 2012 óta a VEU Feldkirch csapatának a játékosa. 2011-ig volt magyar válogatott, összesen hat (öt divízió 1-es, egy A-csoportos) világbajnokságon szerepelt a magyar válogatottban. 

Palkovics Krisztián: "Palkó" a kölyökcsapatból indulva alkotott zseniális párost Ocskay Gáborral és együtt vitték sikerre a székesfehérvári jégkorongot. Barátja elveszítése után még három évig maradt a pályán, majd 2012-ben visszavonult. A válogatottságot a 2011-es divízió 1-es világbajnokságot követően mondta le. Minden idők egyik legjobb magyar jégkorongozója jelenleg a fehérvári csapat elnökségi tagja. 

Kangyal Balázs: A "Bil" becenevű hátvéd volt a magyar válogatott csapatkapitánya, 1988 és 2009 között 237 alkalommal ölthette magára a nemzeti színeket, ezzel rekordernek számít. Játszott Újpesten és a Ferencvárosban is, ám neve a fehérvári időszakkal (1997-2008) kapcsolódik össze leginkább. Utolsó három évében a Budapest Starsban jégkorongozott, jelenleg ő is televíziós szakértőként tevékenykedik. 

Sille Tamás: A dunaszerdahelyi születésű hátvéd 2003-ban lett magyar válogatott és 10 éven keresztül volt meghatározó szereplője a nemzeti csapatnak. Azt, hogy mennyire korszakos egyéniség volt jól jellemzi, hogy 44 évesen is szerepelt a budapesti divízió 1/A világbajnokságon. Idehaza ő is a Fehérvárt erősítette, de megfordult a Budapest Starsban és a Csíkszeredában is. 

Peterdi Imre: A dunaújvárosi jégkorong korszakos egyénisége többek között Újpesten, Ferencvárosban, a Budapes Starsban és a Volánban is megfordult, ám végül mindig visszatért ahhoz a csapathoz, amellyel fiatalon két bajnoki címet szerzett. Utoljára a 2011-es divízió 1-es vb-n volt kerettag nagy tornán, de a válogatottban 2015-ig szerepelt. Pályafutását 2017-ben zárta le. Jelenleg a Vasas utánpótlásában dolgozik Horváth András mellett. 

Hetényi Zoltán: Szapporóban még a cserekapus hálátlan szerepköre jutott osztályrészéül, majd Zürichbe ki sem vitték, hogy aztán a 2010-es divízió 1-es világbajnokságon a legjobb kapusnak is megválasszák. Az A-csoportos szereplés lehetősége azért neki is megadatott, 2016-ban Kanada ellen ő védhette a magyar kaput. Klubszinten két leghosszabb periódusát (2004-2011 és 2013-2017) Fehlrváron töltötte, de megjárta az amerikai alsóbb ligákat és a finn Jokeritet is. Két évvel ezelőtt tért haza a Debrecenben ma is az egyik legjobb magyar kapus, aki a nemzeti csapatnál is folyamatosan szóba kerül. Legnagyobb győzelmét a pályán kívül aratta miután súlyos agyvelőgyulladásából felépült és visszatérhetett a jégre. 

Szuper Levente: Gyermekként még vacillált, hogy a színészetet vagy a jégkorongot válassza és bár a színpadon Bendegúzt is eljátszhatta végül jól döntött, a sporttal. 2000-ben a Calgary Flames draftolta is, ám hiába ült több mérkőzésen is a kispadon, végül nem mutatkozhatott be az NHL-ben. Az USA után megjárta a Dunaújvárost a Fehérvárt, a Duisburgot és a Milánót is többek között, majd visszatért a tengeren túlra. A válogatottban 2009-ben első számú kapus volt az A-csoportos vb-n, valamint Hetényivel felváltva védett a 2011-es és 2013-as budapesti világeseményen. Utóbbi vb után vonult vissza, azóta ő is televíziós szakértőként helyezkedett el. A legfrisebb hír vele kapcsolatban, hogy jelentkezett a Magyar Jégkorong Szövetség elnöki posztjára. 

Fotó:m4sport.hu

Pat Cortina: Nem kérdés, hogy az olasz kanadai szakember munkája nélkül ma nem tartana ott a jégkorongsportunk, ahol. A Fehérvár az ő irányításával vált végleg az ország legjobb csapatává, míg 2003 és 2010 között a szövetségi kapitányi tisztségnek adott soha nem látott presztízst. Az ő irányításával sikerült 2007-ben legyőzni az uralkodó olimpia és világbajnok svédeket, majd kivívni a feljutást és az A-csoportban szerepelni. Távozását követően Németországban dolgozott éveken keresztül, majd visszatért Magyarországra. 2019-ben átvette a női válogatott irányítását és a hölgyekkel is csodát tett, miután a csapatot szintén feljuttatta a legmagasabb osztályba. 

Címkék: Jégkorong
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/93554/pics/lead_800x600.jpg
Jégkorong
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?