Zöld lámpát adott a kormány a trianoni megemlékezéseknek
Június 3. és 7. között a veszélyhelyzet ellenére is lehet rendezvényeket szervezni a békediktátum centenáriuma kapcsán, de természetesen a szigorú szabályok, védőtávolságok betartásával.
Blogolj!

A Federer-Nadal-Djokovics trió húzná ki a csávából a versenytársakat

Dorogi László

Profi teniszezőnek lenni békeidőben sem életbiztosítás, hiszen csak a ranglistán magasan jegyzett sportolók keresnek annyit a versenyekkel - no, meg a zsíros szponzori szerződésekkel - hogy vígan megéljenek.

Fotó: tenistonic.com

A top 100-on kívüli ütőforgatóknak viszont gyakorlatilag csak a versenyek díjazásából származik bevételük, vagyis most, hogy nincsenek tornák, jól megszívták. Ha nem nyújtanának nekik pénzügyi segítő kezet, minden bizonnyal sokan lennének kénytelenek szögre akasztani a teniszütőt és valamilyen polgári állást keresni - legalább a globális járványhelyzet idejére.

Ezeknek a versenytársaknak szeretne segítséget nyújtani a jelenkori férfi tenisz három legnagyobb csillaga, Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovics. A triumvirátus elképzelése szerint a kvázi jól kereső - már-már gazdagnak is nevezhető - teniszezők fizetnék a versenymentes időszak alatt a kisebb nevű játékosok "fizetését", méghozzá oly módon, hogy egy pénzügyi alapba fizetnének be, ahonnan aztán leosztanák a részesedést azoknak, akik rászorulnak.

A Sports Illustrated birtokába jutott egy levélnek, amit Novak Djokovics - mint regnáló világelső - az ATP szervezet játékostanácsának elnökeként küldött el a tagoknak. Ebből az derül ki, hogy összesen nagyjából négymillió dolláros alapot hoznának létre - ez négyszer akkora összeget biztosítana a világranglistán 150. és 400. hely között tanyázó teniszezőknek, mint amennyit az ATP szán nekik. A nemzetközi teniszszövetség ugyanis elkülönített korábban egy körülbelül egymillió dolláros alapot, de a trió szerint ez nem lenne elegendő arra, hogy mindenki helyezésének megfelelő fizetéshez jusson.

Djokovicsék szerint leginkább a ranglistán a 250. és 700. között helyet foglaló teniszezők szorulnak segítségre, ezt azzal indokolták, hogy akik ennél magasabban rangsorolt versenyzők, azok vélhetően részt vettek a szezon eleji versenyek valamelyikén, így már tettek szert bevételre.

A klasszis hármas elképzelései szerint a legjobb öt teniszező fejenként 30 ezer, a hatodik és tizedik hely között helyet foglalók fejenként 20 ezer, a tizedik és huszadik helyen tanyázók fejenként 15 ezer, a top 20 és top 50 között elhelyezkedők fejenként 10 ezer, az ötven és századik ranglistás helyezés között tanyázók fejenként 5000 dollárral szállnának be az alapba, ezen túl a top 20 páros ranglistás teniszező is 5 ezer dollárral segítene párosonként.

Ezzel persze még nem jönne össze a kalkulált négymillió dollár, Djokovicsék arra számítanak, hogy a négy nagy Grand Slam-torna (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) szervezői is megtoldanák az alapot ötszázezer-ötszázezer dollárral. Ha minden a klasszisok tervei szerint alakul, akkor minden bevétel nélkül maradt játékos legalább 10 ezer dollárhoz jutna, amíg nincs lehetőségük tovább versenyezni.

Djokovics, Federer és Nadal emelett azt is felvetette az ATP-nek, hogy a hagyományosan az év végén megrendezésre kerülő világbajnokság pénzdíjának felét is fordítsák a nehéz sorsú versenytársak támogatására - már amennyiben megrendezik idén a tornát Londonban.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/93538/pics/lead_800x600.jpg
Novak Djokovics,Rafael Nadal,Roger Federer,tenisz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?