Blogolj!

Egy évvel elhalasztják a foci Eb-t - HIVATALOS

Dorogi László

Az UEFA és a tagszövetségek keddi tanácskozása után megszületett a döntés: 2021 nyarán rendezik meg a labdarúgó Európa-bajnokságot a koronavírus-járvány miatt.

Fotó: The New York Times

A hírt már kedd délelőtt megszellőztették különböző sajtóorgánumok, a magyar idő szerint délután 13 órakor kezdődő videokonferencia fejleményeiről pedig már több tagszövetség - többek között a norvég - szivárogtatott információkat. Délután nem sokkal fél négy előtt aztán az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján bejelentette, egy évvel elhalasztják és 2021 nyarán rendezik meg a részben budapesti Európa-bajnokságot.

Az UEFA ezen túl a hölgyeknél és a férfiaknál egyaránt határozatlan időre felfüggesztett minden klub és válogatott mérkőzést - így az Európa-bajnoki pótselejtezőket is -, amelyeket a tervek szerint június elején játszhatnak le - amennyiben a járvány ezt lehetővé teszi. Az UEFA egyúttal azt is bejelentette, hogy a nemzetközi klubsorozatokat, így a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát is szeretnék a lehetőségekhez mérten befejezni - vélhetően ez a "sors" vár a nemzeti bajnokságokra is. Az előzetes tervek alapján ezek is a nyári hónapokban zárulhatnak.

A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapján azt írta, mivel a koronavírus-járvány pontos kimenetelét senki sem tudja előzetesen megjósolni, a testület tagjai csak az irányelvekben, a későbbi pótlás szabályaiban és prioritásaiban tudtak megegyezni.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke úgy fogalmazott, a nemzetközi krízis közepette a labdarúgás megmutatta a legjobb oldalát, a szereplők nyitottságának, szolidaritásának és toleranciájának köszönhetően sikerült konszenzusos megoldást találni. A részletes programot és versenynaptárat egy munkacsoport dolgozza ki a közeli jövőben, ez érinti a 2021-es magyar-szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságot is.

A 2020-as Európa-bajnokságot 2021. június 11. és július 11. között rendezik meg a koronavírus-járvány miatt, de az UEFA természetesen biztosítja az Eb-re már jegyet váltó szurkolóknak a visszaváltás lehetőségét.

"Az elmúlt időszakban minden idegszálunkkal és energiánkkal a rájátszásra és az Európa-bajnokságra koncentráltunk, mert nagy lehetőség lenne a magyar válogatott és a szurkolók számára a kijutás egy részben hazai rendezésű tornára, és részese lenni egy különleges eseménynek"

nyilatkozta Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

"Ugyanakkor ezekben a napokban valami a futballnál is sokkal fontosabb: harcolni a családtagjaink, a barátaink és a saját egészségünkért! Olaszként különösen jól tudom, hogy ez a helyzet mennyire embert próbáló és komoly feladat. Érthető tehát, ha most nem lehet döntést hozni a folytatásról. Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindannyian otthon maradjunk, így elérve azt, hogy a vírus terjedésének mértékét és sebességét csökkenteni tudjuk. Ha ezt közösen elértük és túl leszünk ezen a nehéz időszakon, akkor majd újra koncentrálhatunk arra, hogy a labdarúgásban kitűzött céljainkat elérjük. Akármikor is kell legközelebb pályára lépnünk, készen fogunk rá állni! Addig viszont ez a közös feladatunk, amit csak együtt érhetünk el!"

- tette hozzá az olasz szakember.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/91929/pics/lead_800x600.jpg
EURO 2020,Európa-bajnokság,Labdarúgás,UEFA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?