Blogolj!

Birkózó Eb: három magyar érem a keddi napon!

Kálovics Tibor

Lőrincz Viktor és Lévai Zoltán ezüstérmet, míg Torba Erik bronzérmet szerzett a Rómában zajló birkózó Európa-bajnokság keddi versenynapján.

Fotó: MTI

A magyar küldöttség első érmét a kötöttfogásúak 63 kilós súlycsoportjában szereplő Torba Erik szerezte. Az előző évben Európa-Játékok-döntőt vívó birkózó a vigaszágról indulva jutott el a bronzmeccsig, ahol a korábbi Eb-győztes Mihai Mihuttal csapott össze. A
román birkózó hamar 3-0-ra elhúzott a magyar ellen, ám Torba ezután átvette a meccs irányítását és végül 6-3-as sikerrel szerzett bronzérmet. 

Bár az utánpótlás korosztályokban remek eredményeket ért el, az első felnőtt Eb-jén szereplő 77 kg-os Lévai Zoltán római szereplése abszolút meglepetésnek számított. A 24 éves dorogi birkózó kezdésként kiejtette a vb-ezüstérmest Alex Bjurberg Kessidist, legyőzte az orosz születésű szlovák Iszlam Opijevet, majd az elődöntőben kis túlzással úgy verte az ukrán Volodimir Jakovlievet, ahogy akarta.  Honfitársunk ellenfele a döntőben az azeri Sanan Suleymanov volt. A magyar sportoló egyértelműen aktívabban birkózott az első menetben és miután ellenfelét megintették, így 1-0-ra vezetett. A második menetben aztán az azeri is összekapta magát, és miután Lévait megintették, már a magyarnak kellett támadnia. Lévai ment is előre, ám a rutinosabb Suleymanov megkontrázta az egyik akcióját és kevésen múlott, hogy nem kapott tust. Suleymanov akciójára végül két pontot ítéltek meg, Lévai pedig már nem tudott változtatni az eredményen, így ezüstérmet szerzett. 

A 87 kilós Lőrincz Viktor remek formában érkezett az olasz fővárosba és a magyar klasszis a hétfői napon is kitett magáért: az olasz Mirco Minguzzit ötpontos különbséggel győzte le, a litván Elvidas Stankevicius pedig két percig sem bírta ellene. A BHSE birkózója az azeri Islam Abbasov ellen vívta az elődöntőt, akit az első menetben  lényegében leoktatott, végül 6-1-re verte a korábbi korosztályos Európa-bajnokot.  Lőrincz a döntőben az ukrán Szemen Novikovval csapott össze, aki U23-as világbajnoknak mondhatta magát. A finálé első pontját az ukrán szerezte egy intés miatt, majd nem sokkal később őt is megintették. Honfitársunk megpróbált akciót bemutatni ellenfelén, aki azonban kontrázott és átvette a vezetést. A magyar birkózó teljesítménye ezután szétesett és egyre több hibát vétett. Novikov ezeket a rontásokat rendre kihasználta és sorra gyűjtötte a pontokat. A mérkőzést az ukrán végül 7-1-re nyerte meg.  A 30 éves birkózó harmadik Európa-bajnoki érmét szerezte, 2012-ben bronzérmes volt, míg 2017-ben megnyerte az Eb-t. Magyarország két ezüstéremmel és egy bronzéremmel zárta a kontinensviadalt. 

Címkék: birkózás
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/90319/pics/lead_800x600.jpg
birkózás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?