Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

Ötven esztendős világ- és Európa bajnok párbajtőrözőnk, Kovács Iván

Dorogi László

Szombaton ünnepli ötvenedik születésnapját Kovács Iván világ- és Európa bajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívónk.

Fotó: olimpia.hu

Kovács Iván pályafutása során öt olimpián képviselte a magyar színeket, számos kiemelkedő nemzetközi dobogós eredményt ért el egyéni és csapatversenyben egyaránt. Az olimpiákon, a világ- és Európa-bajnokságokon összesen 17 érmet gyűjtött - írja az olimpia.hu.

Kovács Iván sportolói pályafutása 1979-ben kezdődött el, első sikereit az MTK, majd a BVSC színeiben érte el párbajtőrvívóként. A világ élmezőnyébe az 1991-es budapesti világbajnokságon robbant be, amikor 21 évesen bronzérmet szerzett a párbajtőrözők egyéni versenyében, majd nem sokkal később Európa-bajnoki címet szerzett.

Az 1992-es barcelonai olimpián Kulcsár Krisztiánnal, Totola Gáborral, Kolczonay Ernővel és Hegedűs Ferenccel az oldalán ezüstérmet nyert csapatban, majd 2004-ben ismét olimpiai második helyezést ért el a Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián fémjelezte csapattal. Az öt olimpiai részvétele során a két ezüstérem mellett három olimpiai pontszerző helyet is bezsebelt.

Világbajnokságokon két arany-, és négy bronzérmet, a kontinensviadalokon 5 arany-, valamint 2-2 ezüst- és bronzérmet nyert. Részt vett a fukuokai Universiadén is, ahol szintén felállhatott a dobogó felső fokára. Még 38 évesen is tagja volt a férfi párbajtőr-csapatnak, amellyel Európa-bajnok lett.

Sportolói pályafutását követően maradt a vívás közelében, a női párbajtőr csapat vezetőedzője, valamint a Magyar Vívó Szövetség párbajtőr szakágának bizottsági tagja lett. Később a kerekesszékes vívók szövetségi kapitányaként világbajnoki címet és öt paralimpiai érmet szerzett, majd szintén edzőként segítette hozzá olimpiai bronzéremhez az öttusázó Marosi Ádámot és ifjúsági olimpiai ezüstéremhez a szintén öttusázó Zs. Tóth Annát.

Címkék: MOB, olimpia, vívás
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/90147/pics/lead_800x600.jpg
MOB,olimpia,vívás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?