Blogolj!

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb: kettős magyar győzelem 1000 méteren és összetettben is!

Kálovics Tibor

Liu Shaolin Sándor aranyérmes lett, míg testvére Liu Shaoang a második helyen végzett 1000 méteren a Debrecenben rendezett Európa-bajnokságon. 

Fotó: MTI

Az volt a kérdés a debreceni Európa-bajnokság harmadik férfi egyéni versenyszáma előtt, hogy az 1500 métert megnyerő Liu Shaoang vagy az 500-on aranyérmes Liu Shaolin Sándor gyűjti-e be második egyéni sikerét a hazai kontinensversenyen. A két magyar klasszis a negyeddöntőben futamgyőztesként ment tovább, míg az elődöntőben remekül összedolgozva jutottak be a fináléban. 

A döntőben féltávig mindketten a mezőnyben bújtak meg, majd ritmust váltottak, amivel a többiek nem tudtak mit kezdeni. Az Európa-bajnoki címet végül Liu Shaolin Sándor szerezte meg, míg Liu Shaoang bejött a bátyja mögött a második helyen. 

három versenyszám után eldőlt, hogy magyar győztese lesz az összetettnek az idei kontinensviadalon, már csak az volt a kérdés, hogy a kettős siker összejön-e. A 3000 méteres szuperdöntő előtt Liu Shaoang vezetett bátyja, az összetettben címvédő Liu Shaolin Sándor előtt. A két magyar korcsolyázó csak arra figyelt a döntő során, hogy végigmenjenek, illetve, hogy Shaolin egy részhajrá megnyerésével elég pontot gyűjtsön ahhoz, hogy bebiztosítsa a kettős magyar sikert. Ez végül sikerült, így Liu Shaoang életében először lett összetett Európa-bajnok, míg bátyjának ezúttal az ezüstérem jutott. A bronzérmet az orosz Szemen Jelisztratov szerezte meg, aki a döntőben első helyen ért célba. 

Hagyományos módon a váltók küzdelmeivel zárult az Európa-bajnokság, először a kontinens négy legjobb női, majd négy legjobb férfi stafétája versengett. A hölgyeknél a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Lockett Deanna, Sziliczei-Német Rebeka összetételű kvartett a harmadik helyen ért célba, ám mivel Bácskai ütközött orosz riválisával, így a mieinket kizárták. Az aranyérmet a hollandok szerezték meg, így Suzanne Schulting öt aranyéremmel távozott Debrecenből. A dobogóra még az olasz és az orosz váltó állhatott fel. 

Nehéz volt vitatkozni a bírói ítélettel, ám az ami a férfi döntőben történt, az nekünk magyaroknak még jobban fáj. A Krueger John-Henry, Krueger Cole, Liu Shoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású csapat óriásit csatázott a győzelemért Oroszországgal, Hollandiával és Olaszországgal. A magyar négyes szenzációs hajrával az első helyen futott be és úgy tűnt összejön a Liu-testvérek számára is a tökéletes Európa-bajnokság. 

Korai volt azonban az öröm, mivel a zsűri azonnal videózni kezdett a döntő után. A magyar csapat egyik váltását szabálytalannak találták, és így kizárták a hazai stafétát. Egy olyan váltásról volt szó, amelyből legalább egy tucat történik a szakértők szerint egy átlag váltóversenyen, így joggal tüntethetett a Főnix Csarnok közönsége. Az aranyérmet így az oroszok kapták meg, míg Hollandiát és Olaszországot könyvelték el a második és harmadik helyezettként. 

Bár az Eb nem a legszebb módon végződött magyar szempontból, ám így is a sportág történetének második legsikeresebb szereplését hozta négy aranyéremmel és három ezüstéremmel. 

Végeredmények:

férfi 1000 m

1. Liu Shaolin Sándor 1:25.636 perc
2. Liu Shaoang 1:25.667
3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 1:25.831
...12. Krueger Cole

női 1000 m

1. Suzanne Schulting (Hollandia) 1:33.353 perc
2. Lara van Ruijven (Hollandia) 1:33.464
3. Arianna Fontana (Olaszország) 1:33.596
...9. Jászapáti Petra
10. Lockett Deanna
11. Bácskai Sára Luca

összetett, férfiak:

1. Liu Shaoang 77 pont
2. Liu Shaolin Sándor 75
3. Szemen Jelisztratov 65

összetett, nők

1. Suzanne Schulting (Hollandia) 102 pont
2. Arianna Fontana (Olaszország) 68
3. Martina Valcepina (Olaszország) 34
...13. Lockett Deanna 2
...15. Jászapáti Petra
...20. Bácskai Sára Luca

női váltó

1. Hollandia (Rianne de Vries, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting) 4:12.877
2. Olaszország 4:13.022
3. Oroszország 4:25.577
Magyarországot (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Lockett Deanna, Sziliczei-Német Rebeka – Kónya Zsófia) az A-döntőben kizárták

férfi váltó

1.  Oroszország (Gyenisz Ajrapetjan, Danyiil Ejbog, Szemjon Jelisztratov, Pavel Szitnyikov) 7:06.884
2. Hollandia 7:06.984
3. Olaszország 7:07.055
Magyarországot (Krueger Cole, Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor – Varnyú Alex) az A-döntőben kizárták

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/89543/pics/lead_800x600.jpg
Rövidpályás gyorskorcsolya
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?