Blogolj!

A magyar férfi vízilabda-válogatott 21 év után újra Európa-bajnok!

Kálovics Tibor

Märcz Tamás együttese pokoli izgalmakat követően, ötméteres párbajban győzte le a világbajnoki ezüstérmes Spanyolországot és 1999 után ismét felülhet a kontinens trónjára.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hat év után jutott el Európa-bajnoki döntőbe a magyar férfi-vízilabda válogatott, csapatunknak ráadásul hazai medencében adódott meg a lehetőség, hogy 1999 után ismét a kontinens legjobbja legyen. A mieink ellenfele Spanyolország története első Európa-bajnoki címéért mérkőzött. A két válogatott a csoportkörben is összecsapott egymással, akkor 8-8 lett a végeredmény. A magyar csapat ugyan megnyerte az elmúlt években a Világkupát és az Európa Kupát is, ám a mieink hazai medencében Eb (2014), világbajnoki (2017) és világliga (2018) döntőt is veszített hazai pályán, így egy rossz szériát is meg kellett törnie Varga Déneséknek. A spanyolok az utóbbi Eb-n és vb-n is másodikok lettek, így ők is aranyra akarták váltani az elmúlt évek ezüstjeit. 

A spanyolok szerezték a finálé első gólját, miután Granados bevette Nagy Viktor hálóját. A hazai csapat azonnal egyenlített Zalánki Gergő révén, ám Munarriz kétszer is megvillant és az első negyedet így az ellenfél 3-1-re nyerte. A második játékrész elején mindkét kapus bemutatott egy-egy védését, majd Angyal Dánielnek sikerült szépítenie. Egy kivédekezett támadás után Zalánki révén az egyenlítés is összejött. Egy perccel a szünet előtt már a mieink voltak előnyben, miután Varga Dénes bombázott a spanyol kapuban. A magyarok gólt sem kaptak ebben a nyolc percben, miután egy ötméteres Granados a kapufára lőtt. 

Fordulás után nem zárult eredményesen az első magyar támadás és Mallarach azonnal kiegyenlített. A magyart válogatott azonban ezt követően emberelőnybe került és Vámos Márton élt is a lehetőséggel (5-4). Nem sikerült azonban két góllal ellépni a magyaroknak, sőt Larumbe újfent döntetlenre módosította az állást. A spanyol gólt ismét magyar válasz követte, miután Manhercz Krisztián iratkozott fel a góllövők közé. A spanyolok ezúttal nem tudtak egalizálni ám hiába támadhatott Märcz Tamás válogatottja a negyed utolsó perceiben, végül 6-5-ös vezetésről kezdődhetett az Eb utolsó negyede 

A negyedik negyed elején Pohl Zoltán megszerezte a labdát, ám ezúttal sem sikerült ellépni két góllal, miután Felipe Perrone egyenlített. Zalánki ezt követően kiharcolt egy emberelőnyt, amelyet Varga Dénes váltott gólra. Sokáig így sem vezetett csapatunk, mivel Mallarach lövésébe Zalánki szerencsétlenül ért bele és a hálóban kötött ki. 7-7 után Manhercz és Mallarach vívott egy gyors gólpárbajt. Nagy kérdés volt, hogy melyik csapat tudja ezt követően növelni a góljai számát, de ez végül a magyar volt: Hárai Balázs talált be centerből. Másfél perccel a vége előtt aztán Erdélyi kiállítása után Munarriz betalált. A gól éppen a spanyol támadóidő végén esett, de videózás után a játékvezető megadta a találatot. Az utolsó perc így 9-9-ről kezdődött.  Az utolsó 60 másodperc végül nem hozott gólt (Mallarach hiába úszott meg egy kétes bírói ítélet után) és így ötméteresek döntöttek az Európa-bajnoki cím sorsáról. 

Nagy Viktor maradt a kapuban a büntetőkre.Varga Dénes és Felipe Perrone belőtte a csapatok első kísérletét a szétlövés során. Vámos Márton és Munarriz keze nem remegett meg, akárcsak Manhercz Krisztiáné és Delgadoé. Horsnyányszky Norbert sem hibázott, Nagy Viktor helyett viszont érkezett Vogel Soma a negyedik spanyol lövésre. A ferencvárosi kapus sem tudta hárítani a spanyolok róbálkozását, és ekkor az ellenfél is kapust cserélt. A kapuscsere Zalánkit sem zavarta meg (sem Lopez Pinedo közjátéka, aki nehezen akart kikászálódni a vízből). Vogel viszont kifogta Granados lövését és így a magyar válogatott 21 év után Európa-bajnok lett. 

A magyar férfi válogatott 1926, 1927, 1931, 1934, 1938, 1954, 1958, 1962, 1974, 1977, 1997 és 1999 után nyerte meg ismét az Európa-bajnokságot. A kontinenstorna legjobb játékosának a magyar csapatkapitányt Varga Dénest választották meg. 

 Férfi vízilabda Európa-bajnokság, döntő

Magyarország-Spanyolország 9-9 - ötméteresekkel 5-4

Vezette: Margeta (szlován), Stavridis (görög)
 
Magyarország:
 Nagy V. - Zalánki 2, Vámos 1, Pohl, Erdélyi, Varga D. 2, Mezei. Csere: Angyal 1, Manhercz 2, Hosnyánszky, Mezei, Jansik Sz., Hárai 1, Voel (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Spanyolország: 
Lopez Pinedo - Munarriz 3, Granados 1, Larumbe 1, Tahull1, Perrone 1, Bustos. Csere: Sanahuja, del Toro, Delgado, Fernandez, Mallarach 2, Lorrido Bejar (kapus). Szövetségi kapitány: David Marting

Az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott kerete:

Angyal Dániel, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Manhercz Krisztián, Nagy Viktor, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Zalánki Gergő

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/89551/pics/lead_800x600.jpg
Európa-bajnokság,válogatott,vízilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?