Blogolj!

Még nem érett meg az olimpiára a fiatal kézilabda-válogatott

Dorogi László

Talán ki lehet jelenteni, hogy bőven a várakozásokon felül teljesített a magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon. A bravúrgyőzelmek után sajnos a torna végére szemmel láthatóan elfáradt a csapat, így összességében csak a kilencedik helyet szerezte meg. A jövő válogatottjának alapkövei viszont precízen letétettek, csak folytatni kell a megkezdett munkát.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Szerda délután keserű véget ért a fantasztikus svéd kaland a magyar férfi kézilabda-válogatott számára. Bár az utolsó két középdöntős mérkőzésének úgy vágott neki a csapat, hogy még az elődöntőre - egyúttal az olimpiai selejtezős tornán való részvételi jog kiharcolására - is megvan az esély, sem a svédek, sem a portugálok ellen nem a magyar válogatott játszotta a jobb kézilabdát. Gulyás István szövetségi kapitány a Portugáliától elszenvedett nyolcgólos zakó után kimondta azt, amit egyébként is mindenki látott: a torna végére teljesen kifogyott a szufla a csapatból.

Az Európa-bajnokság előtt még a legoptimistább fanatikusok is úgy vélekedtek, már az is hatalmas bravúr lenne, ha a hét Eb-újonccal felálló magyar válogatott továbblépne brutálisan erős csoportjából, ám a három fős szakmai stáb vezette gárda olyan dolgokat mutatott be a tornán, amelyeket a legkevésbé sem vártunk és amelyen időnként csak ámultunk és bámultunk. Kezdésként rögtön kibrusztoltunk egy győzelmet Oroszországgal szemben, majd jött a csodaszámba menő iksz a világbajnok és olimpiai címvédő dánok ellen, a habot pedig az Izland elleni fantasztikus sikerrel tettük fel a tortára.

A magyar válogatott csoportelsőként, maximális pontszámmal jutott a középdöntőbe, nem mellesleg az Eb egyik legnagyobb szenzációját keltve - Izlanddal karöltve - kiejtette Dániát. Csak azért nem ez lett végül az egyedüli "legnagyobb meglepetés" a tornán, mert a franciák is kizúgtak a csoportkörből - ebben a története legjobb Európa-bajnoki helyezését elérő Portugália keze volt vastagon benne...

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

A siker - mert nyugodtan elkönyvelhetjük az Eb-szereplést sikerként - zálogát több helyen kereshetjük, de a legfontosabb talán az, hogy a magyar válogatott képes volt igazi csapatként, egymást segítve játszani és még a legnehezebb helyzetekben sem adta fel a harcot - már amíg bírta erővel. A folyamat, amely odáig vezetett, hogy esélytelenként legyőzzük Oroszországot, Izlandot és az elődöntős Szlovéniát is nyáron kezdődött el. Ekkor vette át a férfi válogatott szakmai irányítását Gulyás István, aki két hatalmas rutinnal rendelkező egykori veszprémi klasszist, Nagy Lászlót és Chema Rodriguezt kapta maga mellé segítőnek. Nagy László, aki a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöki posztját is betölti, az Európa-bajnokság előtt úgy fogalmazott, hosszú távon új szemléletet szeretnének kialakítani, nemcsak a felnőtt csapatnál, de az utánpótlás válogatottak szintjén is. A látottak alapján elmondható, jó úton járnak.

A torna előtt sem komoly elvárások, sem helyezésbeli célkitűzések nem fogalmazódtak meg sem a szövetség, sem a szakmai stáb részéről, már csak azért sem, mert a kulcsemberek közül sem Lékai Mátéra, sem Bodó Richárdra, sem Juhász Ádámra, sem Ancsin Gáborra nem számíthatott a szövetségi kapitány a sérülések miatt. Azt viszont már a kontinensviadal előtt leszögezte Nagy László, hogy a mostani Eb nagyon fontos állomás lesz a válogatott számára a 2022-es Európa-bajnokságra való felkészülésben. Naná, hiszen a következő Eb-nek a szlovákokkal karöltve mi leszünk a házigazdái, hazai közönség előtt pedig értelemszerűen szeretne majd villantani a csapat.

A svédországi Európa-bajnokság előtt az egyik legnagyobb kérdés az lehetett, hogy mennyire nyomja majd agyon a teher az első felnőtt világversenyén szereplő hét újoncunkat. Visszatekintve a mérkőzésekre kijelenthető: egyáltalán nem izgulták el a fiatalok a debütálást, tulajdonképpen mindenki bebizonyította, hogy hosszú távon is van keresnivalója a keretben. Ligetvári Patrik Szlovénia elleni szőnyegbombázása mély nyomokat hagyhatott Ljubomir Vranjesékben, de Nagy Bence átlövései is bőven okoztak gondot az ellenfeleknek, hogy Szita Zoltán sistergős találatairól ne is beszéljünk. Bár Sipos Adriánnak nem ez volt az első felnőtt világversenye, mozdíthatatlan bástyája volt a magyar védekezésnek a világklasszis formában kézilabdázó Bánhidi Bencével együtt és Győri Mátyásnak, vagy Máthé Dominiknak is voltak nagyon ígéretes megmozdulásai. Persze, ha felépülnek a sérültek - gondolunk itt első sorban Lékai Mátéra - a fiatalok játékpercei is limitálódhatnak, mindenesetre kellemes teher a szakmai stáb vállán, hogy igazán bőséges fegyvertárból válogathat.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

A fiatalok mellett persze kellett a rutin is a bravúros pontszerzésekhez, Mikler Roland ihletett formában védte végig az Európa-bajnokságot, az izlandi játékosok rémálmaiban biztosan visszaköszön majd olykor-olykor a MOL-Pick Szeged hálóőrének diadalittas kiáltása. A Tatabánya játékának fazont szabó Balogh Zsoltnak nem ez volt élete világversenye, de így is bőven mutatott klasszis megoldásokat és fontos tagja volt a csapatnak. A rutin nemcsak a pályán, hanem az oldalvonalnál is megmutatkozott, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a második félidőkben rendre tudtunk reagálni az első harminc percben elkövetett hibákra, az ellenfél taktikájára és el tudtuk venni a riválisok erősségeit - még egyszer hangsúlyozva, addig, amíg megvolt az erő ehhez.

A magyar férfi kézilabda-válogatott kétségtelenül felejthetetlen pillanatokkal ajándékozta meg a kézilabda-szerető magyarokat és ez azért lehetett igazán édes, mert senki nem számított a bravúrokra. A svédek és a portugálok ellen elszenvedett vereségekből tanulnunk kell, de összességében kifejezetten biztató a magyar férfi kézilabda közeli jövője. Ezt pedig már nagyon régen írhattuk le.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/89346/pics/lead_800x600.jpg
Európa-bajnokság,kézilabda,válogatott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?