Blogolj!

Jégkorongozóé az első magyar arany az ifjúsági téli olimpián!

Dorogi László

A kapus Hegedüs Levente első magyarként szerzett aranyérmet a Lausanne-ban zajló téli ifjúsági játékokon, medálja mégsem számít bele a nemzetenkénti éremtáblázatba.

Fotó: olimpia.hu

Ez úgy történhetett meg, hogy a jégkorong 3x3-as változata - ahol három mezőnyjátékos plusz egy kapus van fent egyszerre egy csapatban a jégen és a normál méretű pálya felén játszanak - idén debütált az ifjúsági játékok programjában. Ebben a szakágban nem nemzetek csapatai feszültek egymásnak a svájci Lausanne-ban, hanem a fiúknál és a lányoknál is 8-8, különböző nemzet jégkorongozóiból összeválogatott csapat küzdött meg.

A lausanne-i téli játékokon minden csapat keretét 11 mezőnyjátékos és 2 kapus alkotta, és a meghívott versenyzők is csak a helyszínen tudták meg, hogy kivel kerülnek egy csapatba. A magyar színeket négy fiú és öt lány képviselte, a fiúknál Ivády Milán a barna, Szalay Boldizsár a szürke, Weidemann Márk a narancs, Hegedüs Levente pedig a zöld csapatban léphetett jégre. Ami a lányokat illeti, Gengeliczky Dorottya a szürke, Véghelyi Dóra a narancs, Márton Luca Emese a fekete, Metzler Regina a kék, Szabó Fruzsina pedig a zöld csapatba került.

A 3x3-as jégkorongtornák döntőit és helyosztóit szerdán rendezték meg, a fiúk döntőjében zöld-piros összecsapást rendeztek, a zöldek kapuját pedig Hegedüs Levente védte. A Magyar Olimpiai Bizottság beszámolója szerint a magyar játékos csapata végig magabiztos játékkal kerekedett felül ellenfelén, és égig vezetve, 10-4-es eredménnyel szerezte meg a győzelmet. Hegedüs ezzel első magyarként nyert aranyérmet az idei téli ifjúsági olimpián, ugyanakkor a vegyes csapatban elért eredmények nem számítanak bele az országok összesített éremtáblájába - teszi hozzá a MOB.

A lányoknál is volt magyar játékos a fináléban, ám Márton Luca és a fekete csapat végül sima, 6-1-es vereséget szenvedett a sárgáktól, de az ezüstérmet így is a magyar lány nyakába akasztották.

A fiúk bronzmérkőzésén az Ivády Mártonnal felálló barna csapat a feketék ellen lépett pályára, a találkozót végül úgy nyertek 6-5-re, hogy a mindent eldöntő gólt Ivády készítette elő gólpasszával. A lányok bronzmeccsén Metzler Regina és a barnák küzdöttek az éremért és a magyar lány csapata lehengerlően kezdett, már 6-1-re is vezettek. Ezt követően az ellenfélnek sikerült szépítenie, de két gólt így is megőriztek előnyükből.

A MOB emlékeztet, korábban két jégkorongozónk már szerzett érmet ifjúsági olimpián: 2012-ben Innsbruckban a magyar felnőtt női válogatottal azóta A csoportba jutó Gasparics Fanni és Kovács Attila is az ügyességi versenyben lett ezüstérmes.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/88951/pics/lead_800x600.jpeg
Jégkorong,téli olimpia,utánpótlás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?