Blogolj!

Német dokumentumfilm buktathatja meg a magyar doppingpápát?

Dorogi László

A Frankfurter Allgemeine Zeitung nemes egyszerűséggel szteroid-világszövetségnek titulálta az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget.

Fotó: mob.hu

Titkos dopping - a súlyemelők ura címmel jelent meg egy 45 perces dokumentumfilm a német ARD televízióban vasárnap este, amely komoly lavinát indíthat el a súlyemelés világában. A leleplező anyag súlyos állításokat fogalmaz meg a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséggel (IWF) és vezetőjével szemben, többek között korrupcióról, titkos számlák vezetéséről és eltussolt doppingügyekről is szó esik a filmben - számolt be a Nemzeti Sport.

A nemzetközi szervezetet, amelynek 2000 decembere óta elnöke Aján Tamás, azzal vádolják, hogy hosszú ideje fedezi a doppingoló súlyemelőket, ebben pedig vastagon benne van a magyar sportvezető keze is.

A német szakszövetség elnöke, Christian Baumgartner régóta hadban áll Ajánnal a sportágban elharapódzott doppingügyek miatt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig nemes egyszerűséggel csak szteroid-világszövetségnek bélyegezte meg a súlyemelő szövetséget. A német ZDF televízió olimpiai híradójában arról számolt be, a szövetség pénzügyei teljességgel átláthatatlanok, az elmúlt években a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól kapott 23 millió dollárból 8 millióval képtelenek elszámolni.

A német média úgy tudja, Aján Tamás egyedül rendelkezhetett olyan titkos bankszámlák felett, amelyek segítségével a súlyemelő szövetség elsikkasztotta a NOB-os pénzek jelentős részét, a dokumentumfilm szerint egészen 2009-ig kezeltek így pénzügyeket az IWF-nél és 5,5 millió dollár sorsáról nem lehet tudni semmit.

Az ARD filmje szerint a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség 2008 és 2017 között a mintegy 450 olimpiai és világbajnoki érmes csaknem felét hagyta ki szándékosan a dopping-ellenőrzésekből sikerük évében, továbbá többször fordult elő, hogy doppingellenőröket vesztegettek meg. A dokumentumfilm a Magyar Antidopping Csoportot is gyanúba keveri, amely állítólag a súlyemelő szövetség által megrendelt doppingvizsgálatok 77 százalékát végezte el.

A MACS közleményben reagált a vádakra, mint írják, értetlenül és felháborodottan tapasztalták, hogy a dokumentumfilmben az általuk közölt tényeket egyáltalán nem jelenítették meg.

"A Magyar Antidopping Csoport dokumentumokkal alátámasztott adatait a Német Közszolgálati Televízió teljes egészében figyelmen kívül hagyta, sőt a homályos, minden tényleges bizonyítékot nélkülöző, rosszindulatú célozgatások, és nem valós információk kifejezetten hamis, és elfogadhatatlan színben tüntették fel a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőreinek munkáját"

- áll a közleményben.

Az olimpiai és világbajnok Lasa Talahadze sem maradt ki az ARD filmjéből.

A kisfilm súlyos doppingvádakkal illeti a grúz Lasa Talahadzét is. Az ólomsúly világcsúcstartóját még juniorként tiltották el 2013-ban tiltott szerek használata miatt két évre, de később felnőtt világbajnoki és olimpiai bajnoki évében sem ellenőrizték.

A film készítői megmutatták a rendelkezésükre álló iratokat, bizonyítékokat a Bázeli Egyetem büntetőjogi professzorának, Mark Piethnek, aki durvának, megdöbbentőnek nevezte a történetet, és azon a véleményen van: három bűncselekmény gyanúja is felvetődik, amely eljárást vonhat maga után - teszi hozzá a Nemzeti Sport.

Amennyiben eljárás indul a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség ellen, azt Svájcban kell lefolytatni, ugyanis hiába működik a szervezet titkársága Budapesten, a szövetség Lausanne-ban van bejegyezve.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség az elmúlt két évben számos reformintézkedést hajtott végre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyomására, hogy a sportág az olimpiai program része maradhasson, ugyanis a súlyemelés jövője nagyon is kérdésessé vált az ötkarikás programban. Amennyiben igaznak bizonyulnak a vádak, a súlyemelés akár el is tűnhet az olimpiáról.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felszólította Aján Tamást, hogy tisztázza magát a vádak alól

Fotó: Inside the Games

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azok után adott ki közleményt, hogy a német ARD csatorna súlyos vádakkal illette a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget.

A NOB hétfői közleményben felszólította a sportvezetőt, tisztázza magát a filmben elhangzott komoly és aggasztó vádak alól, egyúttal leszögezte, a doppingszabályok betartásáért kizárólag a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség felelős.

"A NOB teljes mértékben megbízik a WADA működésében, és elvárja, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség egyszer s mindenkorra tisztázza magát a vádak alól. A NOB a doppingellenes ügynökséghez fordul annak érdekében, hogy minden személy távol maradjon az olimpiától, aki érintett a doppingkódex elleni állítólagos vétségekben"

- írta közleményében az olimpiai bizottság.

A NOB visszautasítja a filmben elhangzott azon állítást, miszerint a bizottság is a birtokában van a legtöbb olyan dokumentumnak, amelyeken a műsor alapszik. A bizottság azt is közölte, felállított egy fegyelmi bizottságot, amely kivizsgálja a 2012-es londoni olimpián bronzérmet nyert Rattikan Gulnoi beismerő vallomásának következményeit. A thaiföldi súlyemelő a dokumentumfilmben azt állította, hogy 18 éves kora óta kapott tiltott teljesítményfokozókat.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség visszautasítja a vádakat

Az IWF hétfőn este az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint a vasárnapi műsorban "bizonyítatlan és nagyon súlyos vádak hangzottak el az IWF elnöke ellen, amelyek minden alapot nélkülöznek, és amelyeket a szövetség kategorikusan visszautasít".

Az szövetség arról tájékoztatott, bekérte a műsor angol nyelvű átiratát és a kutatási anyagokat, s jelenleg ezekre vár, hogy megfelelően tudja az elhangzottakat analizálni és azokra hiteles választ tudjon adni. Az IWF ezeket a gyanúsítgatásokat igen komolyan veszi, és amennyiben arra szükség van, független, külső segítséget fog igénybe venni az ügyek kinyomozásához.

"Mindazonáltal máris vannak olyan pontok, amelyekre konkrét tényekkel, információval tudunk szolgálni"

- szögezik le a dokumentumban, amelyben elsőként a thai versenyzők körében feltárt kiterjedt doppingolási ügyet említik meg.

"Az IWF azonnal cselekedett az ügyben, amely a szövetségnek azon döntése nyomán keletkezett, hogy a versenyeken levett, eredetileg negatív mintákat is újabb analízisnek veti alá. Az olimpiai bajnok thai versenyző vallomása rendkívül nyugtalanító és az IWF ennek nyomán azonnal megkereste a thai szövetséget"

- áll a közleményben, amely kitért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) származó olimpiai tv-bevételek állítólagos hűtlen kezelésének ügyére is.

"El kell mondjuk, hogy 2009 és 2011 között az IWF pontosan ugyanezt a vádat már megkapta ugyanezektől a személyektől. Az ügyet akkor az IWF elnöksége kezelte, megtárgyalta, és a NOB etikai bizottságának egy kimerítő dokumentum-csomagot adott be felülvizsgálatra. Végül megállapítást nyert, hogy az elnök és az elnökség mindenben az IWF alapszabályának megfelelően járt el; valamennyi olimpiai tv-bevétel le lett könyvelve az IWF svájci bankszámláira (egyikük sem titkos.) az elnökség teljes tudtával, és egyetlen cent sem hiányzik az IWF pénzéből"

- írta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség.

A doppingbüntetések elszámolásával kapcsolatos ARD-vádra reagálva a szövetség leszögezte, voltak és mind a mai napig vannak olyan, pénzbüntetésre ítélt nemzeti szövetségek, amelyek országából nem lehet valutát bankátutalással fizetni (pl. Üzbegisztán, Irán), az ő esetükben kivételesen el kellett fogadni a készpénzfizetést. Ám kivétel nélkül mindegyik pénzösszeg az IWF bankszámlájára lett befizetve és lekönyvelve. Ezt bárki ellenőrizheti, amit egyébként az IWF által alkalmazott (amúgy világhírű) nemzetközi auditor cég, a KPMG is rendszeresen ellenőrzött és rendben talált."

Saját doppingellenes tevékenységére kitérve a nemzetközi szövetség leszögezte: az IWF mindenkor a WADA-kódexnek megfelelően működött és működik jelenleg is.

"Természetesen nem fair a mai követelményeket számon kérni a tíz évvel ezelőtti intézkedések és szabályok végrehajtásánál. Az IWF folyamatosan fejlesztette és magasabb szintre emelte doppingellenőrző programját és azt az utóbbi pár évben még jobban szigorította és intenzívebbé tette"

- olvasható az állásfoglalásban.

Címkék: dopping, súlyemelés
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/88525/pics/lead_800x600.jpg
dopping,súlyemelés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?