Blogolj!

Darts: egyszer már abbahagyta, most felért a sportág csúcsára

A 2020-as PDC darts-világbajnokságot magabiztosan megnyerő Peter Wright egyszer már visszavonult, azonban 2007-ben megvilágosodott és visszatért a tábla elé.

Fotó: The Independent

"Soha nem szabad feladnod, bármi történjék" - nyilatkozta Peter Wright, miután Michael van Gerwent legyőzve felért a darts csúcsára, és első ízben elhódította a világbajnoki címet. Ez a mondat alapvetően foglalja keretbe a skót világbajnok életét, hiszen miután 1995-ben visszavonult a sportágtól, munkanélküliként élte életét, és volt olyan, hogy heti tizennégy fontból élt. A feladás helyett aztán 2007-ben visszatért a tábla elé, a többi pedig már történelem.

Peter Wright 1970-ben látta meg a napvilágot a skóciai Livingstonban, azonban hamar Angliába költözött, mert az élet úgy hozta. Édesanyjának szülei nem szerették volna, ha a kis Peter nála marad, aki azonban megszökött fiával és Londonba költözött, hogy ott kezdjen új életet. Nem dúskáltak a pénzben, első darts szettjét is csak 13 éves korában kapta meg. Mivel táblára nem futotta, így egy fára gyakorolt, majd tizenöt évesen egy kocsmai csapat tagja lett.

Kitartása, és tehetsége 1995-ben hozta meg a gyümölcsét, 24 évesen részt vehetett az angol dartsszövetség, a BDO által rendezett világbajnokságon. A meglepetés azonban elmaradt, a későbbi győztes, világelső Richie Burnett rögtön az első körben legyőzte, és mivel kiürült a pénztárcájuk, abba kellett hagynia a magas szintű dartsot. Munkába állt és családját próbálta eltartani. Munkahelyről, munkahelyre, településről, településre vándorolt é azt csinálta éppen, amit kellett. Volt, hogy építkezéseken dolgozott, vagy éppen ablakokat javított, de olyan is történt, hogy nyári táborban tevékenykedett. Mindig is szeretett volna azonban visszatérni, de ezt nem engedhette meg magának.

2007-ben aztán egy napon leült, bekapcsolta televízióját és elkezdte nézni a Grand Slam of Dartsot. Ahogy nézte, hangosan elszólta magát, hogy ő is megverné azokat a fajankókat, akik éppen játszanak. Ennek hatására felesége Jo, aki fodrászszalont üzemeltetett bátorította, hogy térjen vissza, hiszen ő is tudta, hogy férjének hiányzik a játék, vállalkozásának pénzét felhasználva úgy döntöt, hogy segíti Petert. Wright karácsony előtt felmondott munkahelyén, februárban pedig már a körversenyen játszott, ahol 1200 fontot keresett. A pénz miatt azonban továbbra is aggódott, de nem adta fel álmait.

Peter Wright nevének hallatán először talán extravagáns megjelenése, taraja és érdekes ruhái ugranak be. Ez nem véletlen műve, hiszen a skót elhatározta, hogy nem akar átlagos európai dartsosként visszatérni. Fodrász felesége révén könnyű volt megterveztetni haját, miután ez megtörtént következhettek a díszes pólók és a kockás gatyák, valamint a fejfestés. Még Phil Taylor is megirigyelte ezt, hiszen egyszer azt mondta Wrightnak, bárcsak neki jutott volna eszébe ez pár évvel korábban. Hiába tűnt ez jó húzásnak üzleti szempontból, volt, hogy nem akartak vele gyakorolni a Premier League-ben. Michael Van Gerwen egyenesen tiszteletlennek tartotta, míg honfitársa, Gary Anderson néha arra intette, jobb lenne, ha befogná a száját.

Az évek múlásával azonban megszerették a "Snakebite" becenevet választó Peter Wrightot és a dartsvilág egyik legkedveltebb figurájává vált. Ennek ellenére többször hangsúlyozta, hogy a "Snakebite" csak egy karakter, a valóságban egyáltalán nem ilyen. Felesége ezután mesélt arról, hogy férjét mennyire elnyomták, senki sem támogatta, sőt, mindig azt szajkózták neki, hogy nem fogja elérni a céljait. Persze eleinte nem is jöttek a nagy sikerek, és ha a 2014-es világbajnokságon nem szerepelt volna úgy, ahogy - akkor még a döntőben alulmaradt Michael van Gerwennel szemben -, lehet, hogy most nem nyerhette volna meg a vb-t. A fenyegetett pénzügyi helyzetben a második helyért járó 100 ezer dollár megváltoztatott mindent, 2017-ben pedig major tornát nyert, miután behúzta a UK Open döntőjét. Emellett ő tartja a legmagasabb átlag rekordját TV által közvetített mérkőzésen.

Így érkezett el a 2020-as világbajnokság, ahol rögtön egy nehéz mérkőzéssel kezdett Noel Malicdem ellen. A PDC által a 105. helyre rangsorolt Fülöp-szigeteki versenyző kétszer is felállt hátrányából, majd a döntő szettben már 2-0-ra is vezetett. A skót fenomén ezután fordított és rövidítésben nyert. A következő akadályt a japán Seigo Asada jelentette Peter Wright számára, aki ellen valamivel könnyeben, 4-2-es győzelemmel ment tovább. A harmadik körben rezgett leginkább a léc: hiába húzott el 3-0-ra a hetedik helyen kiemelt Wright Jeffrey de Zwaan ellen, a holland kiegyenlített, a skót végül döntő szettben, 4-3-mal ment tovább. A negyeddöntőben aztán Luke Humphries nehezítette meg a skót dolgát, miután 4-1-ről felzárkózott 4-3-ra, de az angol ifjúsági világbajnok végül 5-3-ra kikapott. Wright az egész világbajnokságon hektikusan teljesített, de a legfontosabb pillanatokban mindig neki sikerült jobban összpontosítania.

A skót talán az elődöntőben játszotta a legjobb játékát, amely sokak emlékezetében megmaradt, ehhez azonban ellenfele, az előzetesen a végső győzelemre is esélyes Gerwyn Price is hozzájárult, aki nem viselkedett éppen a legsportszerűbben. Az elődöntő azzal kezdődött, hogy már a mérkőzés előtt is többször hergelte a skótot, majd egyszer a walesi nem várta meg azt, hogy ellenfele lelépjen a dobóterületről, máris hajította nyilait. Szerencsére baleset nem történt, de a találkozó végén nem fogtak egymással kezet a felek, ami után másnap bocsánatot kért a harmadik helyen kiemelt Price.

A döntőben aztán megérkezett abba az állapotba a skót versenyző, amit korábbi nyilatkozatában hangsúlyozott:

"Kilencven százalék fej, tíz százalék gyakorlás, ennyi az egész".

Darts-vb: új világbajnokot avat a sportág, Peter Wright nyerte a döntőt

A skót versenyző 10 szettben 7-3-ra győzte le a címvédő Michael van Gerwent a PDC-vb döntőjében. Nagyon nehéz úton indult, de végül sikerrel ért célba Peter Wright a 2020-as PDC-vb döntőjében Michael van Gerwen ellen. A skót játékos nagyszerűen kezdett a holland ellen, hiszen 2-0-ra elhúzott, azonban a címvédő felállt és kiegyenlített.

A nyugodt és összeszedett játékának köszönhetően pont azt a Michael van Gerwen diadalmaskodott 7-3-ra, aki ellen 2014-ben 7-4-re elvesztette a világbajnoki döntőt.

Vitathatatlan, hogy Peter Wright személyében új királya született a sportágnak, aki első ízben hódította el a sportág legbecsesebb trófeáját és 2020 első napján elfoglalta jól megérdemelt trónját.

Címkék: darts, világbajnok
1
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/88366/pics/lead_800x600.jpg
darts,világbajnok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-04 12:01:44
Nagyon bírom, hogy ezt a senki által nem nézett - sportnak sem nevezhető - valamit a magyar sportadók még nemrég is, napi kétszer négy órában (összesen napi nyolc órában !!!!!!!!) élő, egyenes adásban közvetítette.
Kérdés: MINEK ?!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?