Blogolj!

Ez történt 2019-ben a sport világában - 2. rész - Tavaszi zsongás

Ragnar Volarus

A második negyedév nem szűkölködött arany- és ezüstérmekben, Hosszú Katinka hozta a formáját, vívóink parádéztak, az Európa-játékokon pedig volt mire büszkének lennünk. Sajnos néhányan ezekben a hónapokban jelentették be, véget ér sportpályafutásuk. Akadtak felemelő pillanatok, de sajnos bosszantó is bőséggel.

Katinka, és megint csak Katinka

Ha medencébe ugrik, akkor onnan legtöbbször győztesként száll ki. De legrosszabb esetben is valamilyen éremmel. Úszófenoménunk, Hosszú Katinka április legelején ez ismét bebizonyította a bergeni úszóviadalon, ahol nem kevesebb, mint hét éremmel a nyakában távozott. Néhány nappal később Stockholmban sem adta sokkal alább, ott azonban „csak” ötig jutott.

Ebben a hónapban szerencsére nem csak Katinka szerepelt jól a medencében, hanem férfi vízilabdásaink is, akik Európa Kupát nyertek.

Ugyan más halmazállapotú, mégis köze van a vízhez a jégkorongnak, ahol pedig a női jégkorong-válogatott történelmi tette miatt lett emlékezetes április közepe.

A kulcsszó: Bajnokok Ligája

Áprilisban ugyan a Szeged nyerte a férfi kézilabda Magyar Kupát, de a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe legnagyobb hazai riválisuk jutott. Ahol egy kiváló elődöntős siker után a Vardar Szkopje jött szembe a döntőben, és ezt az akadályt már nem tudta megugrani a Veszprém. Nem úgy a győri lányok, akik ismét végigverték Európát és ötödször is övék lett a Bajnokok Ligája-trófea. Kézilabdában azonban itt még nem ért véget a kupagyőzelmek sora, a Siófok az EHF Kupában lett a legjobb.

De nem csak a győri lányok nyertek idén BL-t. A legrangosabb európai kupában a Ferencváros vízilabdázói is megnyerték a maguk döntőjét az Olympiakosz Pireusz ellen.

Labdarúgásban már nem a mi sikereinktől volt hangos Európa, viszont a Liverpool a tavalyi elbukott döntő után idén a Tottenham ellen már nem hibázott. Igaz maga a meccs nem volt túl élvezetes, de egy berohanó szurkoló, és a meccs utáni megható események miatt mégis emlékezni fogunk erre a fináléra.

Nem szabad elmennünk szó nélkül amellett, hogy idén négy angol csapat szerepelt a két európai kupafináléban, az Európa-liga angol döntőjében a Chelsea ünnepelhetett, az Arsenal pedig zokoghatott.

Áprilisban az is kiderült, hogy itthon a Ferencváros lett az NB I bajnoka, így ők indulhatnak ősszel a Bajnokok Ligájában.

Világversenyek és világraszóló magyar sikerek

Tényleg nem panaszkodhatunk az év ezen szakaszára. Sportolóink annyi nemesfémet gyűjtöttek, amit nehéz lemérni. Volt érmünk birkózó Eb-ről, Barka Emese ráadásul a legfényesebbet hozta haza. Vitorlázásban Berecz Zsombor okozott örömet, a teniszpályán Babos Tímea – oldalán Kristina Mladenoviccsal - a Roland Garroson. A vivó-Eb-n a női- és a férfi kardcsapat is ezüstérmet szerzett, Márton Anna és a férfi párbajtőrcsapat pedig a dobogó harmadik fokára állhatott.

Az Európa-játékokon pedig tényleg nagyon észnél kellett lennünk ha nem akartunk lemaradni egy-egy magyar éremről. Kopasz Bálint szerezte az első aranyunkat, aki aztán 500 méteren is bebizonyította, hogy nincs nála jobb kajakos. Szintén a legfényesebb érmet szerezte a Balla-Takács női kenupáros, és a verhetetlen női kajaknégyes. Birkózóinkra is büszkék lehettünk, a zárónap öt bronzérme pedig sokáig felejthetetlen emlék marad.

Az pedig igazi csodaként élhettük meg, hogy derült égből villámcsapásként ritmikus gimnasztikában is újra büszkélkedhetünk nem is akármilyen sikerrel.

Búcsú

Sajnos nem minden csak az örömről és ünnepről szól, és ebben ez a három hónap sem volt különb. A legfájdalmasabb pillanat olimpiai bajnok tornászunk, Köteles Erzsébet halála volt. Ebben a negyedévben tudtuk meg, hogy nem folytatja pályafutását Nagy László és a szürke mackónadrágot újra divatba hozó Király Gábor is bejelentette visszavonulását

Búcsút inthettünk néhány régi szabálynak labdarúgásban, Kispesten George Hemingwaynek, és úgy tűnt egy időre Michel Platininek is, valamint az UEFA-nál a józan észnek.

 

Tovább is van, mondjam még?

Mi minden más történt még áprilistól-június végéig? Kiderült, hogy nálunk startol a Giro d’Italia, Portugália nyerte az első Labdarúgó Nemzetek Ligáját, a mi labdarúgóink pedig Wales és Azerbajdzsán legyőzésével tartották bennünk a lelket. Kiderült, hogy Halász Bence révén már biztos lesz atlétánk Tokióban, Gulácsi Péter lett az év játékosa a Bundesligában a Kicker szerint, az Aranycsapat legendája szobrot kapott, Michelisz Norbert pedig legendás pályán gyűjtött be elsőséget.

Lélekemelő pillanatként pedig ki kell emelnünk az ifjú kapustehetséget, Kiss Ágostont, aki példát mutatott mindannyiunknak emberségből.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/88050/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?