Blogolj!

Hajrá csajok!

Dorogi László

Amihez Mikuru Suzuki még csak nagyon közel került, azt Fallon Sherrock végrehajtotta: első női dartsosként meccset nyert a PDC-világbajnokságon.

Fotó: Sports Illustrated

Ha azt mondjuk, darts, sokaknak még mindig Anglia, a kocsma, a pocakos úriemberek, és a töménytelen mennyiségű sör ugrik be először. Ezért nem is lehet hibáztatni senkit, csakhogy a sportág - igen, ez is egy sport - hatalmasat fejlődött az elmúlt évtizedekben. Szépen lassan a szigetországon kívül is nagyobb és nagyobb népszerűségre tett szert, ma már a PDC szervezet világbajnoksága az egyik legkedveltebb sportrendezvény a téli hónapokban - ezt jól mutatja a darts honi rajongótábora is.

Az urak persze - tisztelet a kivételnek - nem fogytak le az elmúlt évtizedekben, ahogy a sörcsapok sem apadtak ki (most már azért csak a közönség soraiban lehet kortyolni a nedűt, a versenyzőknek szigorúan tilos), de összességében azért elmondható, hogy alapvetően egy maszkulin szabadidős tevékenységről beszélünk akkor, amikor a dartsról értekezünk.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért? Elvégre a darts pont nem az a sport, ahol számítana a fizikum: a 150 kilós, két méter magas fickót éppen úgy legyőzheti egy 160 centis, 40 kilós kákabelű, ahogy egy hölgy is megtréfálhat egy férfit. A PDC - létezik más dartsos szervezet is, de itt a legmagasabbak a pénzdíjak és a leginkább show-műsorszerű a körítés, legalábbis a nagyobb versenyeken - tavaly óta lehetőséget biztosít két női versenyzőnek, hogy részt vegyen a 96 fős világbajnoki mezőnyben, de korábban sem tiltották a hölgyek számára, hogy elinduljanak a világbajnoki kvalifikáció rögös útján.

Ezzel együtt női versenyző még soha nem jutott olyan magasságokba, mint amilyen magasságokba Fallon Sherrocknak sikerült kedd este, amikor legyőzte Ted Evetts-et.

Darts-vb: történelmet írt Fallon Sherrock

A 25 éves hölgy lett az első, aki nőként mérkőzést tudott nyerni a világbajnokságon. Győzelme teljes mértékben megérdemelt, 90 fölötti átlagot hozott és 40% fölött kiszállózott, ami igencsak megsüvelegendő teljesítmény. Jól kezdte az első szettet Sherrock, ám fontos pillanatban veszítette el a kezdését, így a játszmát is elbukta.

A 25 éves dartos hölgy egyébként utolsóként vívta ki a vb-részvétel jogát a 96 versenyző közül, méghozzá úgy, hogy megnyert egy wigani női selejtezőt, ahol olyan korábbi világelsőket ütött el a PDC-vb-szerepléstől, mint Lorraine Winstanley vagy Lisa Ashton, aki történetesen tavaly maga is képviselte a gyengébbik nemet a világbajnokságon.

Sherrock szenzációsan játszott Evetts ellen, egyáltalán nem ütközött ki közöttük tudásbeli különbség, sőt, Fallonnak volt olyan egymást követő hat nyila, amelyik egyaránt a tripla húszasban landolt.

"Boldog vagyok, hogy tehettem valamit a női dartsért. Megmutattam, hogy mi is tudunk játszani, és hogy meg tudunk verni egy férfit. Szorítsatok, hogy ez jó irányba tereljen bennünket. Elképesztően boldog vagyok és mindezt a legnagyobb színpadon sikerült elérnem"

- nyilatkozta Sherrock történelmi győzelme után, amivel első női versenyzőként sikerült továbblépnie a második körbe a PDC-világbajnokságok történetben.

Bár biztosan lesznek olyanok, akik zrikálják majd a vesztes, Ted Evetts-et, hogy ő lett a világtörténelem első férfi versenyzője, akit megvert egy csaj hivatalos PDC-versenyen, de egyrészt a fiatalember végtelenül szimpatikusan kezelte a helyzetet, másrészt abban is biztos vagyok, hogy nem ő volt az utolsó, akivel ez a "csúfság" megesett.

Néhány nappal korábban egyébként a mezőny másik női versenyzője, Mikuru Suzuki is közel állt a bravúrhoz, ám a japán hölgynek csak megszorongatnia sikerült James Richardsont. Akkor Richardson is nagy tisztelettel gratulált legyőzöttjének és ez így is van rendjén. Egy sportban vegyenek részt azok a legrangosabb seregszemlén, akik a teljesítményükkel kiérdemelték, hogy ott legyenek. És ha egy nő képes 90-es átlagot dobálni egy mérkőzésen, akkor nagyon is ott a helye a legjobbak között. Szóval hajrá csajok, csak így tovább!

Címkék: darts
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/87648/pics/lead_800x600.jpg
darts
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?