Blogolj!

Fegyverszünetet hirdet az ENSZ az olimpia idejére

Dorogi László

A fegyveres konfliktusokat az ötkarikás játékok előtt hét nappal kell felfüggeszteni és a paralimpiai játékokat követő hetedik napig nem szabad fegyverkezni.

Az ENSZ közgyűlése ígéretet tett az olimpiai béke fenntartására a jövő nyári olimpiai játékok idejére. A javaslatot, melynek célja egy békésebb és jobb világ felépítése a sporton és az olimpiai eszmén keresztül, a 193 ENSZ-tagállam közül 186 támogatta - számolt be a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach New Yorkban tartott beszédében megköszönte a tagállamoknak a támogatásukat, szerinte a döntés erősíteni fogja a 2020-as tokiói olimpiát, a játékokat pedig ismét a béke nemzetközi szimbólumává emeli.

"Az olimpiai játékok az egyetlen esemény napjainkban, amely az egész világot egy békés verseny keretei között egyesíti"

– mondta a korábbi olimpiai bajnok vívó.

"Törékeny világunkban közös értékeinknek és alapelveinknek számos kihívással kell szembenézniük, nemcsak a nemzetközi közösségünkben, de a sportban is. A NOB teljesen elkötelezett érvek és értékek tiszteletteljes képviselete és erősítése mellett a jog, a szolidaritás és a politikai semlegesség területén is. De a mi elköteleződésünk nem elég. Az önök támogatásától, a kormányzatoktól függ a küldetésünk és a semlegességünk"

- folytatta a NOB elnöke.

"Éppen ezért vagyunk annyira hálásak az olimpiai fegyverszünet ígéretéért. Ezzel az esküvel azokat az elveket és értékeket támogatjátok, melyek összekötnek minket. Az egyetemesség, a szolidaritás és a béke olimpiai szellemében mindannyiukat felkérem arra, hogy fogjuk meg egymás kezét, és ünnepeljük egységünket a sokféleségben Tokióban, és azon túl. Hadd bizonyítsuk be együtt, hogy a közös emberségünk hatalmasabb, mint bármely erő, amely el akar választani minket"

- tette hozzá Thomas Bach.

Az olimpiai fegyverszünet konszenzusa a következő olimpiai játékok házigazdáira így Kínára, Franciaországra, az Amerikai Egyesült Államokra és Olaszországra is vonatkozik. A megállapodás értelmében hét nappal az ötkarikás játékok megnyitója előtt lép érvénybe a fegyverszünet és hét nappal a paralimpiai játékok lezárását követően ér véget.

A fegyverszünet természetesen az egész világra vonatkozik, a javaslat pedig a tokiói játékok szervezőbizottságától, egészen pontosan annak vezetőjétől, Yoshiro Moritól származik. A japán sportvezető szerint a javaslat elfogadása egy hatalmas lépés a végső cél, a világbéke felé.

"Azzal, hogy a lehetetlent lehetségessé tettük a sportban, ismét felvirradt a remény arra, hogy a háborúkat örökre eltüntessük bolygónkról, és ne csak az olimpiák idejére"

- mondta Mori.

Az olimpiai béke eszméje az ókori játékokról származik - hívja fel a figyelmet a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja. Az "Ekecheira" a fegyveres konfliktusok felfüggesztésével garantál biztonságos utazást a sportolók és a nézők számára az olimpiára. Az eskü újabb bizonyítéka annak, hogy az olyan ötkarikás értékek, mint a béke, a szolidaritás és a tisztelet ugyanolyan fontos szerepet töltenek be világunkban, mint tették azt 3000 évvel ezelőtt, az első görög olimpiák idején.

Címkék: NOB, olimpia, Tokió 2020
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/87456/pics/lead_800x600.jpg
NOB,olimpia,Tokió 2020
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?