Blogolj!

Putyin berágott: nekirongyolt a WADA-nak

Pintér M. Lajos

Az orosz elnököt kihozta a sodrából, hogy országa sportolóit négyéves olimpiai eltiltással sújtották. Oroszország a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulhat.

Az orosz elnök politikai támadást lát a sporttal kapcsolatos szankciók mögött.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) az Oroszország négyéves eltiltására vonatkozó határozata ellentétes az Olimpiai Chartával – állítja Vlagyimir Putyin orosz elnök.

„(A WADA-nak) az Orosz Olimpiai Bizottsággal szemben nincsen kifogása. Ha pedig nincs ellene kifogása, akkor az országnak a nemzeti lobogó alatt kell szerepelnie. Ilyen az Olimpiai Charta”

– mondta Putyin, aki szerint ebben a vonatkozásában a WADA döntése ellentétes az Olimpiai Chartával, és Oroszországnak minden alapja megvan arra, hogy a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) forduljon. Hozzátette, hogy a határozatnak vannak egyéb olyan vonatkozásai, amelyeket jogászoknak még tanulmányozniuk kell.

„A római jog óta bármely büntetésnek személyre szabottnak kell lennie, és abból kell kiindulnia, amit egy adott személy elkövetett. A büntetés nem lehet kollektív, és nem terjedhet ki olyan emberekre, akiknek az adott szabályszegéshez semmi közük nincs, és ezt mindenki érti”

– mondta.

Úgy vélekedett, hogy ezt a WADA szakértői is értik.

„De hogyha valaki közülük kollektív büntetésről hoz döntést, akkor úgy tűnik számomra, hogy van alap azt feltételezni, hogy az ilyen döntések alapja nem a gondoskodás a világ sportjának tisztaságáról, hanem politikai megfontolás, amelynek semmi köze sincsen a sport érdekeihez és az olimpiai mozgalomhoz”

– mutatott rá az orosz elnök az MTI összefoglalója szerint.

Búcsút inthetnek az oroszok az olimpiának és a foci vb-nek

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől, amiért az oroszok manipulálták a doppingtesztek eredményeit. A legújabb orosz doppingbotrány november végén robbant ki, amikor a WADA-szabályzatnak való megfelelést vizsgáló szakellenőrök arra kezdtek gyanakodni, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség moszkvai laboratóriumának adatbázisát manipulálták és hamis adatokat küldtek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek.

Emlékezetes: a WADA végrehajtó bizottsága hétfőn négy évre eltiltotta Oroszországot egyebek között az olimpiai és világbajnoki részvételtől, valamint a jelentősebb nemzetközi versenyek rendezésétől, mivel bizonyítottnak látta, hogy manipulálták az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) moszkvai laboratóriumának eredményeit.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/87229/pics/lead_800x600.jpg
dopping,olimpia,Oroszország,világbajnokság,WADA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?