Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

Búcsút inthetnek az oroszok az olimpiának és a foci vb-nek

Dorogi László

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől, amiért az oroszok manipulálták a doppingtesztek eredményeit.

Fotó: Business Insider

A legújabb orosz doppingbotrány november végén robbant ki, amikor a WADA-szabályzatnak való megfelelést vizsgáló szakellenőrök arra kezdtek gyanakodni, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség moszkvai laboratóriumának adatbázisát manipulálták és hamis adatokat küldtek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek. Az ellenőrző bizottság akkor négy évre szóló eltiltást javasolt az oroszokkal szemben.

A WADA végrehajtó bizottsága hétfőn tartott ülést Lausanne-ban, ahol egyhangúlag úgy döntött, hogy elfogadja a korábbi javaslatot és Oroszországot eltiltja a következő négy évre minden világversenytől. Mindez azt jelenti, hogy az oroszok nem vehetnek részt a jövő évi, tokiói olimpián, továbbá a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra sem utazhatnak el - legalábbis nemzeti színekben.

Azok az orosz sportolók ugyanis, akik bizonyítani tudják, hogy nem vettek részt a laboratóriumi eredmények manipulálásában, függetlenként elindulhatnak a világversenyeken - ahogy az történt Pjongcsangban is a legutóbbi téli ötkarikás játékokon. Így, az orosz csapat részt vehet az olimpián és a foci vb-n is, de egyik eseményen sem viselhetik az orosz zászlót és játszhatják le nekik az orosz himnuszt.

A WADA alelnöke, Linda Helleland szerint nem elég súlyos az oroszokra kiszabott büntetés, szerinte olyan szankciókkal kellett volna sújtani Oroszországot, amelyek egyértelműen jelzik, hogy a doppingszerek használatának, illetve a nemzetközi ügynökség megtévesztésének komoly következményei vannak.

"Olyan szankciókat akartam, amelyeket nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról. Tartozunk annyival a tisztességes sportolóknak, hogy a lehető legszigorúbb ítéleteket hozzuk meg"

- szögezte le Helleland.

Az oroszok 168 sportolóval képviseltették magukat a 2018-as pjongcsangi téli olimpián, akik az ország kizárását követően semleges színekben indultak el, az atlétikai világversenyeken pedig már 2015 óta nem vehetnek részt nemzeti színekben a doppingügyek miatt. Az Orosz Doppingellenes Ügynökségnek három hete van fellebbezni a döntés ellen, ha ezt megteszik, akkor a nemzetközi Sportdöntőbíróság elé kerül az ügy.

Meg kel jegyezni, a WADA eltiltása nem vonatkozik a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra és a 2021-es, szentpétervári labdarúgó Bajnokok Ligája-fináléra sem. A nemzetközi szervezet indoklása szerint ezek a világversenyek nem multisport események, hanem regionális, egy sportágat érintő tornák, ezért ezeken részt vehetnek az orosz sportolók. Ez már csak azért is érdekes, hiszen a labdarúgó világbajnokság sem multisport rendezvény, onnan mégis kizárták az ország sportolóit.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/87195/pics/lead_800x600.jpg
dopping,olimpia,Oroszország,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?