Blogolj!

Joshua leiskolázta Ruizt és visszaült a trónra

Anthony Joshua egyhangú pontozással győzött Andy Ruiz ellen Szaúd-Arábiában és így visszaszerezte a WBA a WBO, a WBF és az IBO nehézsúlyú világbajnoki címét. 

Fotó: https://www.telegraph.co.uk/

Boksztörténeti eseménynek számított a ma esti gála ugyanis ekkora volumenű eseményt még soha nem rendetek Szaúd-Arábiában. A Diriyah Arénában tartott eseményen már a felvezető programban is voltak érdekes összecsapások felhozómeccsek közül Alexander Povetkin és Michael Hunter nehézsúlyú ütközete emelkedett ki, amely végül döntetlennel zárult. Az igazi show-t Andy Ruiz és Anthony Joshua visszavágója ígérte. 

Ha hónappal ezelőtt a mexikói származású, de amerikai állampolgárságú Ruiz a boksztörténelem egyik legnagyobb meglepetéseként New Yorkban kiütötte Joshuát és elvette tőle a WBA, a WBO, a WBF és az IBO világbajnoki címét is. Érdekes módon a fogadóirodák így is a kihívót tartották esélyesebbnek, mint a kissé pocakos ám brutálisan erős és robbanékony bajnokot. A meccs helyszíne egyébként két okból lett a Közel-Kelet: egyrészt mindkét fél semleges helyszínen akart bokszolni, másrészt a szaúdi kormány 100 millió dollárral támogatta a gála megrendezését. 

Joshua egyértelműen aktívabban kezdte a meccset és az első menetet dominálta is. A brit szupersztár egyik jobbegyenese után máris felszakadt a világbajnok szemöldöke. A folytatásban Joshua egyértelmű taktikát választott: saját korábbi stílusát meghazudtolva nem provokált verekedést, hanem szurkálta ütéseivel ellenfelét és így sorra nyerte a meneteket. Ruiz nagy erőssége ha belharcba keveredik, ám ennek a lehetőségét is elvette tőle ellenfele, amikor pedig fel-fel villant, hogy egy "lucky punch-ot" bevigyen akkor nem tudott élni a sansszal.

Ruiz a hetedik-nyolcadik három perc során emlékeztetett leginkább júniusban látott önmagára. A mexikói-amerikai néhányszor el is találta ellenfele fejét, de a kiütésre reális lehetőség nem mutatkozott. Kérdés volt, hogy a meccs második felében a világbajnok mennyire tudja fokozni a tempót, ám Joshua hamarosan visszavette az irányítást. Az "AJ" nevű bokszoló az utolsó három menetben is azt produkálta amit korábban, így egyértelmű volt, hogy a pontozók őt fogják kihozni győztesen. 

A döntőbírók végül 118-110, 118-110, 119-109 arányban, egyhangú pontozással Anthony Joshuát hirdették ki győztesnek, aki így visszaszerezte a négy szervezet világbajnoki övét. A győztes történelmet írt, ugyanis Floyd Patterson (1959), Muhammad Ali (1978) és Lennox Lewis (2001) után ő a negyedik, aki vesztes meccs után azonnal, visszavágón szerezte vissza a bajnoki címeit. 

Joshuának ez volt a 24. profi mérkőzése és a 23. sikere (ebből 21 kiütéses), míg Ruiz mérlege 33-2-re módosult. A győztes remélhetőleg a jövő év folyamán valóra váltja a sportág rajongóinak álmát és összecsap a Deontay Wilder-Tyson Fury mérkőzés győztesével.  

Címkék: ökölvívás
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/87120/pics/lead_800x600.jpeg
ökölvívás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?