Blogolj!

Hosszú Katinka verhetetlen 200 vegyesen, újabb magyar arany a rövidpályás Eb-n

Dorogi László

Az Iron Lady-t 2013 nyara óta senki nem verte meg ebben a számban, minden világversenyt figyelembe véve zsinórban 66. aranyérmét szerezte meg 200 vegyesen. Jakabos Zsuzsanna negyedik lett.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nem sok jóra számíthatnak Hosszú Katinka ellenfelei 200 méter vegyesen. Legyen szó olimpiáról, nagymedencés vagy rövidpályás világ-, és Európa-bajnokságról, esetleg világkupáról, az Iron Ladyt 2013. július 27-e óta senki nem tudta megverni ebben a számban.

Hosszú a glasgow-i rövidpályás Európa-bajnokságon adott némi reményt a riválisoknak, mert "csak" a harmadik idővel kvalifikálta magát a szombat esti fináléba, ám azt már előre lehetett sejteni, hogy maradt még bőven tartalék a Iron Lady-ben.

A szám csúcstartója ezúttal sem hagyott kérdést afelől, hogy ki a 200 méteres vegyesúszás egyeduralkodó királynője, tulajdonképpen a második százon már izgulni sem nagyon kellett az érte szorítóknak.

A szám másik magyar döntőse, Jakabos Zsuzsanna ezúttal lemaradt a dobogóról, de nincs oka a szégyenkezésre, a negyedik helyen zárt a futamban. Az ezüstérmet a svájci Maria Ugolkova, a bronzérmet a brit Siobhan-Marie O`Connor szerezte meg.

Hosszú Katinka győzelmével zsinórban hatvanhatodik alkalommal nyerte meg a 200 méter vegyes számát, egyelőre nagyon nehéz elképzelni, hogy bárki is megverheti a közeljövőben. Sikerével ráadásul a legeredményesebb magyar úszó lett a rövidpályás Európa-bajnokságok történetében, ez volt az Iron Lady 20. aranya, ezzel a 19 sikerrel rendelkező Cseh Lászlót előzte meg az örökrangsorban.

"Nagyon rossz volt ez a döntő, sok fordulót elhibáztam és vizet is nyeltem, ami rendkívül amatőr dolog. Nem volt összeszedett úszás, nekem valahogy sokkal jobban megy akkor, amikor tudom, hogy erős a mezőny és oda kell figyelnem. Sejtettem, hogy nem lesz nagy küzdelem a végén és emiatt talán egy kicsit +hátradőltem+. Szerettem volna 2:04 alatt úszni, ez viszont messze van attól. Arra azért büszke vagyok, hogy egy ilyen úszás is egy magabiztos arannyal jár"

- nyilatkozta a döntő után Hosszú az MTI-nek.

Az Iron Ladynek ez volt az utolsó versenyszáma a kontinensviadalon, az Eb-szerepléséről elmondta, négyből négy győzelmet aratni jó dolog, de mindig van mit tanulni, amiből előre tud lépni, ugyanakkor egyre nehezebb bekerülnie az "élet-halál zónába".

"Egyre magabiztosabb vagyok, tudom, hogy mire van szükségem, a verseny előtt ki tudom magamnak találni a taktikát és figyelek rá, hogy betartsam. Ez mindenképp egy jó kezdés volt, de hosszú hónapok állnak előttem Tokió előtt."

- utalt arra, hogy immáron korábbi edzője, Petrov Árpád nélkül utazott el a versenyre.

Jakabos Zsuzsanna arról beszélt, hogy nagyon boldog az időeredménye miatt, hiszen ilyesmi volt a terve és a negyedik hellyel is elégedett.

"Jobban sikerült ez az Eb, mint vártam, június óta folyamatosan versenyzek, emiatt van bennem egy kis fáradtság, de szinte már annyira belejöttem, hogy ha kell, bármikor úszom még egyet"

- fogalmazott Jakabos.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ami a szombati versenynap további magyar érdekeltségű számait illeti, Németh Nándor egy hajszállal maradt le a döntőről 100 méter gyorson. A 20 éves magyar versenyző a délelőtti előfutamból 47.37-es idővel a 11. helyen jutott az elődöntőbe, az esti futamban pedig 46.91-es egyéni csúccsal ért célba, de nyolc századdal kicsúszott a döntős mezőnyből és kilencedik lett.

A szombati versenynap utolsó magyar döntőseként Szabó Szebasztián szállt medencébe a glasgow-i rövidpályás Európa-bajnokságon. Szabó első világversenyén szerepel magyar színekben, korábbi sikereit még Szerbia képviseletében érte el.

A 23 éves zentai úszó a szombati délutáni program nyitányaként a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát az esti döntőbe, tette mindezt úgy, hogy az elmúlt napokban egy betegséggel is meg kellett küzdenie.

Szabó a fináléban szenzációsan kapta el a rajtot, amivel sikerült megalapoznia a jó eredményt, végül 22.35 másodperces idővel ért célba és szerezte meg az ezüstérmet.

A magyar csapat a kontinensviadal utolsó napja előtt az éremtáblázat harmadik helyét foglalja el Olaszország és Oroszország mögött, a magyar csapat eddig 4 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel: Hosszú Katinka négy számban (400, 200, 100 vegyes, 200 pillangó) diadalmaskodott, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen második, 200 pillangón harmadik lett, Késely Ajna 800 gyorson lépett fel a dobogó második fokára, míg Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson végzett harmadikként.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/87106/pics/lead_800x600.jpg
Hosszú Katinka,rövid pályás úszó Eb,úszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?