Blogolj!

EURO 2020: halálcsoportba kerülünk, ha kijutunk

Dorogi László

Elképesztő izgalmakat hozott a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság sorsolása. Ha kijutunk, a világbajnokkal, az Európa-bajnokkal és a németekkel találkozunk.

Bukarestben sorsolták ki szombat este a jövő évi Európa-bajnokság csoportbeosztását. A kontinenstornára a selejtezőkből húsz csapat már kvalifikálta magát, a négy fennmaradó helyre pedig majd a Nemzetek Ligája-playoffból jut ki további négy gárda - reményeink szerint, köztük lesz a magyar válogatott is.

Az Európa-bajnokság pikantériáját - mint azt már bizonyára sokan tudják - az adja, hogy ezúttal nem egy ország rendezi meg a tornát, hanem 12 európai város ad otthont az Eb-meccseknek. Az Európai Labdarúgó Szövetség ennek megfelelően a sorsolásnál előnyben részesítette azon kijutó országok nemzeti csapatait, amelyek rendező országból érkeznek.

Így például az már a sorsolás előtt eldőlt, hogy Belgium Oroszországgal és Dániával biztosan egy kvartettbe kerül, lévén Szentpétervár és Koppenhága is Eb-házigazda, ráadásul a két várost párba is osztotta az UEFA. Azt is fontos megjegyezni, hogy egy négyesbe maximum két házigazda kerülhetett, a házigazdáknak viszont legalább két hazai mérkőzés a jutalmuk, ennek megfelelően igencsak meg volt kötve a sorsolók keze. Az olyan kivételes helyzetekről pedig már ne is beszéljünk, hogy az oroszok és az ukránok nem kerülhetnek egy csoportba...

A csapatokat kizárólag a selejtező-sorozatban mutatott teljesítményük alapján rangsorolta és osztotta kalapokba az UEFA. Az első kiemelés így a veretlen belgáknak jutott, de a szintén hibátlanul kvalifikáló olaszok is az első kalapba kerültek. Ugyanakkor, a világbajnok franciák csak a második, az Eb-címvédő portugálok pedig a harmadik kalapból várhatták a sorsolást. A rendező várossal rendelkező országok már a húzás előtt tudhatták, hogy melyik kvartettbe kerülnek, így tulajdonképpen nekik csak az ellenfelekre kellett várniuk.

A sorsolás során kifejezetten pikáns párosítások is összejöttek, ilyen lesz többek között az angol-horvát is, amely az előző világbajnokság elődöntőjének a visszavágója. A sors végül úgy hozta, hogy az F-csoportban három bombaerős válogatott kapott helyet, a címvédő portugálok mellett a világbajnok franciák és a németek várnak a magyar labdarúgó-válogatottra, amennyiben Marco Rossi szövetségi kapitány együttese sikerrel veszi az NL-playoffot. Az is eldőlt, hogy attól függetlenül, hogy sikerül-e kvalifikálnunk, Franciaország és Portugália is játszik Budapesten mérkőzést, sőt, az egymás elleni ütközetük biztosan Magyarországon lesz.

A 2020-as Európa-bajnokság június 12-én kezdődik, a nyitómeccset Rómában rendezik és már azt is lehet tudni, hogy Olaszország-Törökország párharccal indul a torna. A döntőnek a londoni Wembley ad majd otthont pontosan egy hónappal később. Budapesten három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek.

A 2020-as Európa-bajnokság csoportjai

A-csoport (Házigazda: Róma, Baki)

1. Törökország
2. Olaszország
3. Wales
4. Svájc

B-csoport (Házigazda: Szentpétervár, Koppenhága)

1. Dánia
2. Finnország
3. Belgium
4. Oroszország

C-csoport (Házigazda: Amszterdam, Bukarest)

1. Hollandia
2. Ukrajna
3. Ausztria
4. Románia/Grúzia/Fehéroroszország/Észak-Macedónia/Koszovó

D-csoport (Házigazda: London, Glasgow)

1. Anglia
2. Horvátország
3. Skócia/Izrael/Norvégia/Szerbia
4. Csehország

E-csoport (Házigazda: Bilbao, Dublin)

1. Spanyolország
2. Svédország
3. Lengyelország
4. Bosznia-Hercegovina/Észak-Írország/Szlovákia/Írország

F-csoport (Házigazda: Budapest, München)

1. Magyarország/Bulgária/Izland/Grúzia/Fehéroroszország/Észak-Macedónia/Koszovó
2. Portugália
3. Franciaország
4. Németország

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/86819/pics/lead_800x600.jpg
EURO 2020,Európa-bajnokság,Labdarúgás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?