Blogolj!

Csak az olimpiai szereplés kivívása lehet a női kézilabda-válogatott célja

Dorogi László

Az elmúlt évtized legfontosabb női kézilabda-világbajnoksága következik a magyar csapat számára. Közhely? Meglehet. Kim Rasmussen együttese a jövő évi ötkarikás játékokon való részvételért száll harcba, a sors furcsa játékának köszönhetően éppen Japánban. A tét nem kicsi: ha nem sikerül a legjobb hét közé kerülnie a csapatnak, sorozatban harmadik olimpiájáról marad le.

Fotó: M4 Sport

Nagyon nehéz úgy írni az aktuális magyar női kézilabda-válogatottról, hogy ne jutna az ember eszébe a sidney-i, nyári ötkarikás játékok drámai körülmények között elveszített döntője. A magyar lányok már a nyakukban érezhették az olimpiai aranyat, a dánok viszont kegyetlen módon tépték azt le onnan és dobták csontként cserébe a megtört szívű játékosok elé az ezüstöt. A Mocsai Lajos által irányított válogatott a mai napig megmagyarázhatatlan módon, hatgólos előnyről bukta el a finálét, az utolsó negyedórát 14-4-re elveszítve. Ha tudtuk volna, hogy sokáig nem csillog majd semmi szebben annál az éremnél...

Olimpia, te állandó. Állandó?

A magyar női kézilabda-válogatott 1996 és 2008 között rendszeres résztvevője volt az olimpiai tornáknak, sőt, Sidney előtt négy évvel, Atlantában bronzérmet szerzett a csapat. Athénban negyedik, Pekingben ötödik lett és semmi nem utalt arra, hogy 2008 után végtelenül ínséges évtized elé néz a magyar női kézilabda. Aztán a londoni olimpiára már nem sikerült kvalifikálnia magát a lányoknak, de a szakma honi képviselőit nem rengette meg a harsogva kongó vészharang. Egyszer bárkivel előfordulhat, hogy lemarad a legrangosabb nemzetközi tornáról - gondolták. Aztán jött az újabb és ezúttal már sokkal fájdalmasabb pofon: sem a férfi, sem a női válogatott nem szerzett kvótát a riói olimpiára.

A női olimpiai torna 1976-os bevezetése óta eddig egyszer fordult elő, hogy a magyar válogatott zsinórban három ötkarikás játékokat hagyott ki. Ehhez hozzá kell tennünk, hogy 1984-ben a politikai nyomás miatt nem önszántukból mondták le a Los Angeles-i utat a magyar sportolók, viszont sem az 1988-as szöuli, sem az 1992-ben barcelonai olimpián nem vehetett részt a női kézilabda-válogatott.

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Ha az elmúlt évek egyéb világversenyeit szemlézzük, a legnagyobb sikerig is 2012-ig kell visszapörgetnünk az idő kerekét. Akkor, az azóta leukémiában elhunyt Karl Erik Böhn vezette alakulat bronzérmet szerzett a szerbiai Európa-bajnokságon. A bronzmeccsen éppen a házigazda szerbeket legyűrve egy drámai, hosszabbításos csatában. Azóta egy 2014-es hatodik hely a legjobb eredménye a kontinenstornákon a csapatnak, de 2016-ban története legrosszabb eredményeként csak tizenkettedik, tavaly pedig hetedik lett a válogatott. Ami a világbajnokságokat illeti, ennél is borúsabb az összkép. A 2003-as ezüst-, és a 2005-ös bronzérem óta a női válogatott legjobb helyezése a nyolcadik volt, ezt kétszer is sikerült elérni, de 2011-ben például a magyar csapat nélkül rendezték meg a tornát. Az előző két világversenyen nem tudott az első tízben végezni a gárda, 2015-ben tizenegyedik, 2017-ben mélypontot jelentő, tizenötödik helyen zárt a csapat.

Miben bízhatunk?

Az Európai Kézilabda Szövetség szeptemberben tette közzé legfrissebb európai ranglistáit, amelyeket a nyári utánpótlásversenyeken elért eredmények alapján állított össze. Az országok a női U19-es, a női U17-es Európa-bajnokságon, valamint a férfi U17-es nyílt Eb-n, továbbá a férfi U19-es és U21-es világbajnokságon elért helyezéseik alapján szerezhették meg a ranglistás pontokat. Nos, a győri junior és a celjei ifjúsági Európa-bajnokságon egyaránt aranyérmet szerző lányaink az elérhető maximális pontszámmal repítették hazánkat a női ranglista élére.

Az elmúlt két évre visszatekintve elmondható, a magyar női kézilabda utánpótlásának eredményei lebilincselőek. Női utánpótlás-válogatottaink 2018 nyarán összesen 25 mérkőzést játszottak le a korosztályos tornákon, ebből 24 találkozót megnyertek. Az egyetlen vereséget az U18-as csapat szenvedte el - azt is egy világbajnoki döntőben. Az U20-as válogatott veretlenül lett világbajnok Debrecenben tavaly nyáron, az U16-os serdülő csapat szintén vereség nélkül hódította el az Európa-bajnoki címet. Idén az U17-es, ifjúsági válogatott hétből hét mérkőzését megnyerve ült fel a kontinens trónjára és pontosan így tett az U19-es csapat is. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) az U17-es csapat úgy lett bronzérmes, hogy öt mérkőzéséből négyet is megnyert, csupán az elődöntőben kapitulált.

Fotó: MTI

A debreceni, világbajnok keretből most Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi, Klujber Katrin, Márton Gréta és Tóvizi Petra, az U19-es Európa-bajnok keretből pedig Vámos Petra is ott lesz a felnőtt válogatott tagjaként Japánban. Egyértelmű tehát, hogy Kim Rasmussen nagyon is számít a fiatalokra, sőt, bátran építi be őket a csapatba.

"A női szakágban a realitás talaján maradva is mutatkozik rá esély, hogy a jelenlegi válogatottunk meghatározó játékosai, kiegészülve akár három egymást követő generáció legtehetségesebbjeivel, ütőképes csapatot alkossanak. Az utánpótlás-sikerekből ered az a feladatunk is, hogy akik ma korosztályuk legjobbjai, mindent megkapjanak ahhoz, hogy a felnőttek mezőnyében világklasszisok között is megállják a helyüket"

- nyilatkozta nyáron Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy az erősorrendben a Győr és a Ferencváros mögé sorolandó élvonalbeli klubok bátran alkalmazzák a fiatal magyar lányokat a légiósok helyett. Ebben még van hová fejlődni...

Akkor Japánban kiharcolható a tokiói kvóta?

A válasz sajnos az, hogy nem. A 2019-es női kézilabda-világbajnokságot november 30. és december 15. között rendezik meg az ázsiai országban, a tornán - idén utoljára - 24 csapat vesz részt, 2021-ben 32-re emelkedik majd a világbajnokság mezőnyének létszáma. A magyar válogatottnál a jelenlegi mezőnyből egyébként csak a velünk egy csoportba szereplő Románia vett részt többször vb-n, nekünk ez lesz a huszonkettedik világversenyünk, szomszédaink huszonnegyedik alkalommal vesznek részt.

A jövő nyári, tokiói olimpiára tizenkét csapat utazhat, de a tizenkét kiadó helyből négy már elkelt. Japán házigazdaként, Franciaország regnáló Európa-bajnokként, Angola az afrikai kontinens legjobbjaként, Brazília pedig a Pánamerikai-bajnokság győzteseként szerzett kvótát a játékokra. A fennmaradó nyolc helyre a mostani tornán világbajnoki címet szerző együttes - ha a franciák nyerik a vb-t, akkor az ezüstérmes -, az ázsiai olimpiai selejtező győztese, valamint három további olimpiai selejtezőtorna első két helyezettje jut még ki. Az olimpiai selejtező tornákat 2020. március 20-22. között rendezik meg, ezeken a tornákon vehetnek részt a világbajnokság 2-7. helyezett csapatai. Fontos megjegyezni, hogy ha olyan együttes zár ezen pozíciók valamelyikében, amely korábban már szerzett olimpiai kvótát, akkor az is előfordulhat, hogy a hetedik helyezésnél rosszabb pozícióban záró válogatott is jogot szerez az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre.

A világbajnokság csoportjainak beosztásánál Fortuna megfogta a magyar kezeket, ugyanis a könnyebb ágra került a válogatott. A csoportmérkőzések során Romániával, Montenegróval, Spanyolországgal, a vb-újonc Szenegállal és Kazahsztánnal küzd meg a csapat. A hatos csoportok első három helyezettje mehet tovább a középdöntőbe, a magyarok továbbjutás esetén az orosz, svéd, japán, kínai, argentin, kongói hatosból kaphatnak ellenfelet.

"Nem lehetünk elégedetlenek, örülök, hogy elkerültük az AB-ágat, azaz a két legerősebb csapatot, a franciákat és a norvégokat, valamint a stabil hollandokat, a dánokat, a mindig veszélyes szerbeket és a brazilokat is, így ezekkel a csapatokkal leghamarabb a helyosztókon találkozhatunk. A csoportunkban minden riválisunkkal szemben van győzelmi esélyünk, ha jó napot fogunk ki, bárkit legyőzhetünk, ezért stabilnak kell lennünk, noha mindegyik riválisunkat tiszteljük."

- nyilatkozta Kim Rasmussen a júniusi sorsolás után, a célkitűzés pedig azóta sem változott. A cél egyértelmű, az első hét hely valamelyikének a megszerzése, és az olimpiai kvalifikációs torna kiharcolása. A dán szakember kijelölte a végleges 16 fős utazó keretet is, amelyben három kapus is helyet kapott.

Fotó: mksz.hu

"Nagyon nehéz volt meghozni a döntést, hogy melyik 16 játékost nevezzük be a vb-rajtra, de ez kellemes teher, mert mindegyik kerettag nagyon jól dolgozott az elmúlt időszakban, mindenkivel elégedett lehettem. Végül három kapussal kezdjük meg a vb-t, mindannyian jó formában védtek a Szöul Kupán, és egymás után kell többféle stílusú ellenféllel szemben pályára lépnünk. Úgy érzem, mindegyik poszton kiegyensúlyozottak vagyunk, több lehetőséggel. Várjuk a szombati rajtot!"

- mondta Kim Rasmussen a Magyar Kézilabda-szövetség honlapjának.

Az eredmények alapján azért elmondható, hogy felemásan sikeredett a magyarok világbajnoki főpróbája. A Szöul-kupán az oroszoktól és a szerbektől is vereséget szenvedett a válogatott, viszont a házigazda Dél-Koreát könnyedén győzte le. A magyar csapat helyi idő szerint csütörtök délután érkezett meg Kumamotóba, ám mivel már egy hete az ázsiai földrészen tartózkodnak, hellyel-közel hozzászokhattak az időeltolódáshoz és a körülményekhez.

"Nagyon fontos lesz, hogyan tudunk majd regenerálódni. Szerencsére, a stábunk nagyon sok gépet ki tudott hozni. Kulcskérdés lesz, mennyire leszünk frissek"

- nyilatkozta a válogatott legrutinosabb tagja, a Siófokban kézilabdázó Tomori Zsuzsanna.

Meglehet az elődöntő?

Ahogy azt már említettük, a válogatott célja egyértelműen a legjobb hét közé jutás, de a szövetségi kapitány szerint az is benne van a csapatban, hogy az elődöntőig menetel. A dán szakember 2016 óta irányítja a nemzeti csapatot és ez lesz a negyedik nagy tornája a válogatott élén. A korábbiakkal ellentétben ezúttal nem nehezítették meg a dolgát a keret összeállításakor a sérülések, illetve a kulcsjátékosok kismamai kötelezettségei, csupán Planéta Szimonetta nem lehet ott Japánban azok közül, akik korábban meghatározó szerepet töltöttek be a válogatottban Rasmussen irányítása alatt, ő éppen Achilles-ín műtétjéből lábadozik.

"A csapat elég erős akár ahhoz is, hogy az elődöntőbe jusson, de bármi előfordulhat. Legyünk reálisak, természetesen a továbbjutás, és a minél jobb szereplés a cél"

- tette hozzá Rasmussen. Nos, az elmúlt évek világbajnoki szerepléseit elemezve nagy bravúr lenne a hetedik hely megszerzése is, de a fiatal, lendületes csapat akár kellemes meglepetést is okozhat. A feladat tehát adott, szombaton pedig el lehet kezdeni végrehajtani. A magyar csapat az első mérkőzését magyar idő szerint szombat délelőtt 10 órától Kazahsztán ellen játssza, a csoport utolsó mérkőzésére pedig december 6-án, Románia ellen kerül sor.

A 2019-es női kézilabda-világbajnokság csoportjai

A-csoport: Hollandia, Norvégia, Szerbia, Szlovénia, Angola, Kuba
B-csoport: Franciaország, Dánia, Németország, Dél-Korea, Brazília, Ausztrália
C-csoport: Románia, Magyarország, Montenegró, Spanyolország, Szenegál, Kazahsztán
D-csoport: Oroszország, Svédország, Japán, Kína, Argentína, Kongói DK

A magyar női válogatott kerete

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

A magyar válogatott csoportmérkőzései

November 30., szombat, 10:00, Jacusíró: Magyarország-Kazahsztán (Tv: M4 Sport)
December 1., vasárnap, 10:00, Kumamotó: Spanyolország-Magyarország (Tv: M4 Sport)
December 3., kedd, 7:00, Kumamotó: Magyarország-Montenegró (Tv: M4 Sport)
December 4., szerda: 11:00, Jacusíró: Magyarország-Szenegál (Tv: M4 Sport)
December 6. péntek, 11:00, Jacusíró: Románia-Magyarország (Tv: M4 Sport)

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/86749/pics/lead_800x600.jpg
kézilabda,Tokió 2020,válogatott,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?