Blogolj!

Országúti kerékpáros kvótával bővült a magyar olimpiai csapat

Dorogi László

Magyarország egy kerékpárost indíthat a tokiói olimpia férfi országúti mezőnyversenyén.

Fotó: bringasport.hu

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség hivatalosan is közzétette a jövő évi tokiói olimpia országúti kerékpár-versenyeinek kvótaszámait, így Magyarország a ranglistás helyezése alapján egy versenyzőt indíthat az ötkarikás játékokon - számolt be a bringasport.hu.

A magyar szövetség beszámolója szerint a férfiak mezőnyversenyében összesen 130, a hölgyeknél 67 kerékpáros vághat neki a távnak. A versenyt 2020. július 25-én rendezik meg, a mezőny a Musashinonomori Parkból indul és a Fuji autóverseny-pályán ér célba.

A legtöbb versenyzőt Belgium, Kolumbia, Franciaország, Olaszország és Hollandia nevezheti, a ranglistás helyezések alapján ezeket a nemzeteket 5-5 versenyző képviselheti ebben a számban.

A bringasport.hu kiemeli, az idei szezon igencsak termékeny volt a ranglistás pontok gyűjtögetése tekintetében, a magyar versenyzők remek szereplésének köszönhetően Magyarország 959 ponttal a ranglista 40. helyén zárt, így jutott hozzá az olimpiai kvótához.

Fontos megjegyezni, hogy a nemzetek olimpiai bizottságainak december 15-ig kell megerősíteniük a felhasználni kívánt kvóták számát, mielőtt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség újraosztaná a fennmaradó helyeket.

Legutóbb 2012-ben volt magyar résztvevője az ötkarikás játékok országúti mezőnyversenyének, Londonban azonban Lovassy Krisztiánnak sérülés miatt fel kellett adnia a versenyt.

Dér Zsolt, a kerékpárosok szövetségi kapitánya elmondta, pozitív élmény, hogy sikerült megszerezni a kvótát.

"Én végig bíztam benne, és azt mondtam: nagy az esélye, hogy sikerül. Bíztam a srácokban, tudtam, hogy mire képesek és milyen versenyprogramjuk van"

- értékelt az MTI megkeresésére a kapitány.

Dér Zsolt elmondta, az ez évi és a következő szezon elején elért eredmények, valamint a mutatott forma alapján fog javaslatot tenni májusban arra, hogy az öttagú keretből - amelynek tagjai Valter Attila, Dina Márton, Peák Barnabás, Pelikán János és Kusztor Péter - ki legyen az olimpiai induló. A kiválasztásnál figyelembe veszik azt is, hogy nagyon nagy szintkülönbségű az olimpiai pálya - 4865 méter szintkülönbséget tartalmaz a 234 kilométeres pálya -, ezek alapján mérlegelik majd, melyik versenyző a legjobb opció. A javaslatot az MKSZ elnökségének, majd a Magyar Olimpiai Bizottságnak kell jóváhagynia.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/86320/pics/lead_800x600.jpg
kerékpár,olimpia,Tokió 2020
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?