Blogolj!

Labdarúgás: Csányi Sándor sportszerű buzdításra kéri a szurkolókat

Kálovics Tibor

Csányi Sándor az MLSZ elnöke arra kéri a magyar szurkolókat, hogy a nemzeti csapat két novemberi mérkőzésein sportszerűen biztassák a csapatot és hasonlóan a ferencvárosi drukkerekhez mellőzzék a rasszista megnyilvánulásukat.

Fotó: origo.hu

Csányi Sándor az M4 Sport Sport7 című műsorának adott interjút, amelyet vasárnap 16 órától láthatnak teljes egészében a nézők. A sportcsatorna honlapjára azonban már ma kikerült egy ötperces részlet, amelyben az MLSZ elnöke a szurkolókat érintő kérdésekről beszélt. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség vezetője nyilatkozata elején a botrányos Craiva-Honvéd mérkőzéssel kapcsolatos döntésekről beszélt:

Az UEFA-nak vannak alapelvei, axiómái, melyeken nem változtat. Az egyik ilyen, hogy a pályán elért eredményt soha nem fogja megváltoztatni. Emiatt esély nem volt arra, hogy az eredmény változik.

Hozzátette, hogy őt is érzékenyen érintette az UEFA döntése, de nem volt mit tenni ellene mivel az egyedi ügyekben folytatott fegyelmi kérdésekben nem tud a fegyelmi vagy a fellebbviteli bizottság beavatkozni. Mint UEFA-alelnök sem próbálta meg befolyásolni ezeknek a biztosságoknak a tagjait mivel emiatt súlyos fegyelmi büntetésnek nézne elébe. 

Az elnök kitért arra is, hogy hogyan sikerült elérni, hogy ne üres stadionban rendezzék a Magyarország-Azerbajdzsán Eb-selejtezőt. 

A harmadik dolog, hogy a fegyelmi eljárás rendjét és a fegyelmi szabályzat módosítását, mint az UEFA alelnöke, van módom befolyásolni, s nem is voltam tétlen. Hiszen az én javaslatom volt - aminek a hasznát már mi is élveztük -, hogy zárt kapus mérkőzésénél 14 éves gyerekek bemehessenek és ne üres stadionban kelljen játszani. Arra is van lehetőség, hogy kezdeményezzem az UEFA fegyelmi szabályzatának módosítását és ezt meg is fogom tenni, mert sajnos nem teljesen egyértelműek a szabályok.

A sportvezető kifejtette, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség csatlakozott az UEFA azon konvenciójához, amely zéró toleranciát alkalmaz a rasszizmussal szemben. Megemlítette, hogy a hazai szövetség hasonlóan az európaihoz nem fog  tudni kivételt tenni ezekben az esetkben:

A huhogás, a cigányozás, zsidózás, sorolhatnám, ezek a rasszista történések a stadionban és a pályán is nagyon súlyos büntetést írnak elő. És nagyon fix, pontos szabályozás van, hogy milyen büntetést szabhat ki a fegyelmi bizottság. Ezért mi nem kaphattunk mást, mint teljes stadionbezárást a szlovák meccs után.

Utóbbi mondatával az elnök a szeptember 9-i budapesti magyar-szlovák válogatott meccsre utalt ahol szurkolói rendbontások miatt szabtak ki büntetést a magyar csapatra. Nyilatkozatában emlékeztetett, hogy a magyarok visszaesőnek számítottak, míg a szlovákok nem és ezért volt eltérés a büntetési tételek között. 

Ami nagyon fontos, hogy jöhetnek a súlyosabb büntetések, mint a pontlevonás, vagy akár az európai versenyekből való kizárás. Tehát kérem a szurkolókat - megértem, hogy indulatosak, hogy szidják az MLSZ-t - ugye lehet bu.i MLSZ, a legújabb a szar..zi MLSZ -, szidjanak engem, csak ne legyenek rasszisták. Ne adják fel a magas labdát, hogy megbüntessenek bennünket, mert sajnos kényszerpályán vagyunk".

Csányi Sándor követendő példaként említette a ferencvárosi szurkolókat. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a zöld-fehér csapat drukkerei úgy tudnak kiváló hangulatot produkálni az Európa-liga meccseken, hogy nem használnak petárdákat és nem hangzanak el rasszista megnyilvánulásokat. Úgy véli, hogy ennek a magatartásnak kell majd visszaköszönnie a magyar válogatott következő két mérkőpzésén is. 

A magyar válogatott jövő pénteken Uruguayt fogadja a Puskás Ferenc Aréna avatóján, majd 19-én sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőt játszik Cardiffban Walesszel.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/85752/pics/lead_800x600.jpg
Csányi Sándor,Európa-liga,Labdarúgás,MLSZ,válogatott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?