Blogolj!

Európa-liga: elképesztő bravúr, ferencvárosi győzelem Moszkvában!

Dorogi László

A CSZKA Moszkva elszórakozta helyzeteit, a csereként pályára lépő Varga Roland pedig megbüntette a könnyelmű oroszokat.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hogy a Ferencvárosnak szurkolt-e a ketrecharcos fenegyerek Conor McGregor, vagy sem, azt nem tudni, mindenesetre a UFC kegyvesztett harcosa is a lelátóról tekintette meg a Ferencváros moszkvai vendégjátékát. Mint ahogy legalább 300 magyar szurkoló is elkísérte a nem túl közeli orosz fővárosba a magyar bajnokot, s az első percekben azt konstatálhatta, hogy ez a CSZKA nem is olyan félelmetes ellenfél.

No, persze az oroszok hemzsegnek a tehetségektől és kifejezetten fiatal csapatuk van, az első kalapból a kvartettbe kerülve eddig nem kápráztatták el szurkolóikat. S akkor most nagyon finoman fogalmaztunk, hiszen a CSZKA két forduló után 1-7-es gólkülönbséggel, nulla ponttal nemcsak csoportja legrosszabb mérlegével, de a komplett csoportkör legrosszabb mutatójával szerénykedett a kvartett negyedik helyén.

Az első percekben mindkét csapat sok hibával futballozott, a vészmegoldásként középső védőként futballozó Botka Endrének két hajmeresztő eladott labdája is volt, de az oroszok is bő kézzel szórták el a labdákat. Az első komolyabb helyzetet az első negyed óra elteltével alakította ki a hazai gárda, majd rögtön a szöglet után a védő Magnússon elé keveredett a labda a ferencvárosi tizenhatoson belül, de az izlandi bekk lövését sikerült blokkolnia a vendég védőknek.

Ez egyébként is jellemző képe volt a találkozónak, Szerhij Rebrov csapata kőkeményen és többnyire szervezetten védekezett, nagyon sok lövést sikerült blokkolniuk, ezzel pedig fokozatosan vették el a hazaiak önbizalmát. A Ferencváros taktikája egyértelműen a kontrákra, no meg Boli és Tokmac sebességére épült, a 19. percben pedig Tokmac szerezhette meg volna meg a vezetést, de a zöld-fehérek támadója nem választott jó megoldást és kapu mellé lőtt.

Innentől kezdve megélénkült a mérkőzés, a 23. percben pedig Fortuna is megfogta a magyar bajnok kezét, Ahmetov lövésébe Lovrencsics Gergő lépett bele, a megpattanó labda pedig a kapufán csattant. A 35. percben újabb gólt szerezhetett volna a CSZKA, Zubkov eladott labdája után Vlasic került ajtó-ablak helyzetbe, de nem találta el Dibusz Dénes kapuját. A félidőt stílszerűen egy Dibusz védés zárta, Sigurdsson kínálta meg a magyar kapust, de a szünetre gólnélküli döntetlennel vonulhattak a csapatok.

A fordulás után változás állt be a játék képébe, a ferencvárosi játékosok többet tudták birtokolni a labdát, egy-két kósza helyzetet is sikerült kialakítaniuk és úgy festett, hogy a CSZKA alaposan belekényelmesedett a találkozóba. A hatvanadik perchez közelítve aztán mégis felébredtek az oroszok, Sigurdsson találta meg Salovot, de a magyar védelem ismét jól állt a lábán.

Ezután Nikola Vlasic percei is következhettek volna, de Dibusz Dénes ellopta a show-t, a magyar válogatott hálóőr két hatalmas védéssel tartotta életben a Ferencváros győzelmi reményeit. Kollégájának, Akinfejevnek a 67. percben kellett először játékba avatkoznia, Sigér Dávid távoli lövését tolta ki a léc alól. A 72. percben újabb remek támadást vitt végig az orosz csapat, Salovról maradt le a ferencvárosi védelem, a moszkvai csatár lendületből érkezve azonban kapu mellé lőtt az ötösről.

Rebrov a 73. percben szánta magát először cserére, Boli helyére Isaelt küldte csatába, majd Varga Roland váltotta Tokmacot a hajrára. Az ukrán tréner cseréi pedig nagyon bejöttek, a 86. percben Varga szinte első labdaérintéséből megszerezte a mindent eldöntő találatot. Isael vette célba Akinfejev kapuját, a labda pedig egyenesen Zubkov elé pattant, az ukrán szélső középre gurított, az érkező Vargának pedig csak az üres kapuba kellett passzolnia.


A csoport másik mérkőzésén az Espanyol szintén egygólos győzelmet aratott a Ludogorec otthonában, így három forduló után a spanyolok vezetik a csoportot hét pontjukkal, megelőzve a hat pontos Ludogorecet, a négy pontos Ferencvárost és a továbbra is nulla pontos CSZKA Moszkva előtt.

Európa-liga, H csoport, 3. forduló

CSZKA Moszkva-Ferencváros 0-1 (0-0)
Moszkva, VEB Aréna, v.: Pavel Orel (cseh)
Gólszerző: Varga R. (87.)
Sárga lap: Bistrovic (78.), Magnússon (92.), illetve Sigér (74.), Haratyin (92.)
CSZKA Moszkva: Akinfejev - Kucsajev (Bistrovic, 61.), Gyivejev, Magnússon, Karpov, Mário Fernandes - Ahmetov (Lucas Santos, 75.), Vlasic, Obljakov - Sigurdsson (Bijol, 80.), Csalov.
Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics, Botka, Blazic, Civic - Sigér, Haratyin, Ihnatyenko - Zubkov (Dvali, 89.), Boli (Isael, 72.), Tokmac (Varga R., 84.).

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/84988/pics/lead_800x600.jpg
Európa-liga,Ferencváros,Labdarúgás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?