Blogolj!

Atlétika vb: embertelen körülmények. Hamarosan ugyanitt foci-vb!

Nemcsak egymással, hanem az elviselhetetlen meleggel is meg kell küzdeniük a dohai világbajnokságon induló atlétáknak.

Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images for IAAF

Pénteken megkezdődött az év legvártabb atlétikai sporteseménye, a dohai világbajnokság. Röpke három nap alatt viszont sportolók és edzők tömkelege fakadt ki az embertelen körülmények miatt.

Elképesztő a hőség, még a stadionon belül is, hiába hűtik azt 20-23 kölüli fokra, az utca melege és a páratartalom elviselhetetlenné teszi a versenyzést. Helebrandt Mátét például hordágyon vitték el a pályáról az 50 kilométeres gyaloglásban.

"Aki kitalálta, hogy itt legyen a világbajnokság, azt kötelezném, hogy tegyen meg egy kört ezen a pályán"

-tette hozzá magyar atléta helyszínen szurkoló édesapja.

A 68 női maratonista közül 28 nem tudta befejezni a versenyét, azaz az indulók 41 százaléka. A kilencedik helyen végző Lyndsay Tessier futása egy jobb horrorfilmben is megállná a helyét.

„Nagyon ijesztő, amikor látod, hogy valaki a földön maradt a pályán. Soha nem tudhatod, hogy nem te leszel-e a következő 500 méter vagy egy kilométer után. Rettentően rémisztő ez az egész, már annak is örülök, hogy a saját lábamon értem célba.”

A verseny ötödik helyezettje, a fehérorosz Volha Mazuronak még ennél is drasztikusabban fogalmazott:

"A páratartalom megöl. Alig kapni levegőt. Azt hittem sosem érek be. Ez tiszteletlenség az atlétákkal szemben. Egy rakás magas beosztású vezető úgy döntött, elhozzák a világbajnokságot ide, miközben ők egy kényelmesen légkondicionált irodában ülnek és valószínűleg most is jót alszanak."

Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images for IAAF

Még az etióp csapat edzője is kifakadt és úgy nyilatkozott, hogy ilyen körülmények között saját hazájában soha nem engedné atlétáit versenyezni.

A 2000-es olimpián hétpróbán aranyérmet nyerő Denise Lewis a BBC szakértőjeként keretbe foglalta a történéseket:

„Októberig vártunk azért, hogy ezt lássuk. Döbbenetes. Ez így nincs rendjén. A vezetőség mindenkit cserben hagyott, méghozzá súlyosan. Nem számítottam rá, hogy ennyire rossz lesz a helyzet, ennél többet érdemelnek az atléták.”

És nemcsak az atléták érdemelnek ennél többet, hanem a kilátogató nézők/szurkolók is. A stadion fele nincs megtöltve, amiért egyértelműen a körülmények okolhatók. A Gyémánt Liga versenyeken telt ház fogadja az atlétákat, a 2017-es londoni vb kezdete előtt pedig rekordot jelentő 660 ezer jegyet adtak el.

Ne feledjük, 2022-ben Katar labdarúgó világbajnokságot fog rendezni. Igaz elég szokatlan időpontban, novemberben. Akkor ott tél lesz, talán ennél kevesebb problémával a magas hőmérséklet és páratartalom miatt. Csak ugye hirtelen felmerül rengeteg kérdés. Miért kell ide bármit is szervezni ilyen körülmények közé? Megéri-e felborítani az évtizedek óta működő labdarúgó-menetrendet egy katari világbajnokságért? 

És ha már a labdarúgókat télen viszik oda, akkor az atlétákat miért kell kitenni ennek? Vagy ők nem értékes sportolók? 

Temérdek rossz üzenet. A válasz pedig mindenre a pénz. Ugye tisztelt FIFA-vezetők?

1
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/84165/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-10-03 18:48:34
Azt az állatot, aki ezt a helyszínt "megtalálta" arra kényszeríteném - szigorúan a sportszerűség jegyében -, hogy ebben az időszakban a nap huszonnégy órájában, egyetlen perc megállás nélkül futkosson a városban, mint pók a falon.
Majd megtanulná - ha még életben maradna -, hogy miképpen kell körültekintően kiválasztani egy sport világverseny tökéletes helyszínét !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?