Blogolj!

Magyarok lettek a 246 km-es Spartathlon királyai

Ragnar Volarus

246 km. Az még autóval is kellemes kis távolság. Sőt kerékpárral is tekerni kell pár órácskáét mire magunk mögött tudunk egy ekkora távolságot. Mindezt lefutni? Emberfeletti teljesítmény. Viszont sokan megteszik. Spartathlon a verseny neve, és idén ennek az Athén-Spárta közötti ultrafutásnak a  legjobbja egy magyar lett. Sőt, a második is. 

Fotó: Sparta Photography Club

De nem először! 1991 után nyerte meg újra magyar férfi futó ezt a viadalt. De kapaszkodjanak meg. Bódis Tamás mindössze élete második Spartathlonján nyert magabiztosan. Persze ezt a távot nem is ildomos hetente lefutni, de minden tekintetben le a kalappal a magyar (ultra)sportoló előtt. A távot egyébként 23 óra 28 perc 37 másodperc alatt teljesítette. Maradjunk annyiban, csak simán ébren maradni ennyi időn keresztül is nehéz, nemhogy ennyi ideig futni. A második helyezettről se feledkezzünk meg, őt Csécsei Zoltánnak hívják és 24:15:54-es idővel szerezte meg az előkelő pozíciót.

A 31 éves Bódis Tamás viszonylag óvatosan kezdett, az első ellenőrző pontokon nagyjából negyedórás hátránnyal követte az élen futókat, a kétszer második helyet szerző Radek Brunnert és a japán Itagaki Tacuját. Ez a különbség a 80. kilométernél is megvolt, de Bódis ekkor már a harmadik helyen futott. Nem sokkal később, a vízválasztónak számító Korinthuszi csatornánál már csak kétperces hátránya volt Tacujával szemben. Csécsei Zoltán is jó helyen érkezett, nagyjából 20 perces hátránnyal, nyolcaddiként kelt át a csatornán.

Féltávnál jött a fordulat, Bódis "hosszú hajrát kezdett" és átvette a vezetést a japántól, és három perces előnyt gyűjtött össze, miközben Csécsei is zárkózott fel és az ötödik helyen állt, nagyjából fél órával Bódis mögött. Ez a különbség megmaradt a következő húsz kilométeren is, de Csécsei ekkor már a harmadik helyre lépett elő. A top 10 is egyre jobban nézett ki magyar szempontból, Maráz Zsuzsanna a 8. helyen állt (második a női versenyben), Gyöngyösi János Tibor pedig a 9. volt.

Bódis egyre csak növelte előnyét és eközben már Csécsei számított legfőbb üldözőéjének, 170 kilométernél Simonyi Balázs jött föl az ötödik helyre, a 60. ellenőrzőpontnál, 195 kilométernél pedig egészen hihetetlen volt az eredménylista. Bódis 1., Csécsei 2., Simony 5., Maráz 8., Gyöngyösi 9.

A befutó:

Az élen álló Bódist nem nagyon fenyegette senki, 220 kilométernél már közel egy óra volt az előnye, Csécsei pedig tartotta a húsz perces előnyét az újra feljövő Brunner előtt. A sorrend aztán az utolsó kilométereken nem is változott, így a spártai Leonidász király szobránál után újra magyar férfi győztest avattak. Az egyetlen eddig férfi sikert még Bogár János érte el 1991-ben. Bódis tavaly indult el először a Spartathlonon, akkor negyedik lett, mostaninál másfél órával gyengébb idővel. Idén erre a versenyre az Ultrabalatonnal is készült, amit meg is nyert. 

A második helyen befutó Csécsei sem rutinos és régi spartathlonos, neki is ez volt a második kísérlete és teljesítése, ő négy órát javult egy év alatt. Még egy magyar befért a legjobb ötbe, ugyanis a cseh Brunner Radek és a brit Higgins Alastair után Simonyi Balázs ért be az ötödik helyre.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/84027/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?