Blogolj!

Pilisszentiváni csodaarany: egyetlen levegővétellel 81 méter mélyre és vissza!

Pintér M. Lajos

Korok Fatima hatalmas meglepetésre szerzett aranyérmet nemrég az AIDA szabadtüdős mélymerülő világbajnokságán. A magyar búvár egyetlen levegővel, 2 perc 48 másodperc alatt merült 81 méter mélyre, és tér vissza a felszínre. Az Indexnek mesélt arról, milyen érzés palack nélkül repülni a tengerben.

Fotó: Korok Fatima

„A szabadtüdős merülés a hivatásom, a hitvallásom és az életmódom”

– így kezdte a beszélgetést Korok Fatima, a szabadtüdős búvárkodás első magyar világbajnoka, aki egészen hihetetlen gyorsasággal jutott el a sportág csúcsára.

Tavaly júniusban még 95 kiló volt. A felnőtt élete korábban javarészt a munkájáról és a buliról szólt, vagyis kifejezetten antisportembernek számított. Nem figyelt az egészségére, sokat ivott, és simán elszívott naponta másfél doboz cigit. Aztán elhatározta, hogy változtat, és az a tudat adott neki célt, hogy szabadtüdős búvárnak készült. Először Spanyolországba ment, dolgozni. Ott gyűjtötte össze azt a pénzt, amiből aztán eljutott Egyiptomba, amely az egyik legkifizethetőbb merülőparadicsom a szabadtüdősök számára, ahol teljesen kezdő szintről el lehet jutni a versenyzők szintjéig. Aztán a sportnak szentelte éltet, lefogyott, és nyolc hónapnyi edzéssel már 80 méteres mélységig is biztonsággal merültárulta el az Indexnek.

Ennek a mélységnek az elérése egy átlagembernél 7-8 évnyi félkészülést igényel, de nem úgy a korábban szinkronúszó Korok Fatimának. Ő a saját sikerének titkát mégis inkább az akaraterejében látja. Szerinte annak köszönheti, hogy rekordgyorsasággal jutott el a versenyzői szintre és a világ élvonalába, hogy iszonyúan akarta és szerette csinálni a szabadtüdős merülést.

Úgy érzi, a tenger mélyén olyasfajta szabadságot lehet megtapasztalni, mint sehol máshol:

„Onnantól, hogy lebuksz a víz alá, síri csönd van és szinte minden megszűnik körülötted”.

A cikkből kiderül, a friss világbajnok számára az első 20-25 méteren nehezebb a lefele út a felhajtóerő miatt, ennél mélyebben viszont a nyomás miatt a búvár elkezd gyorsulni. Egy idő után akkora lesz a nyomás, hogy már nincs felhajtóereje sem a ruhának, sem az ember tüdejének. Ekkor kezdenek el mozgás nélkül zuhanni a búvárok.

„Ez a fajta szabadesés a legkülönlegesebb és a legcsodálatosabb része ennek a sportnak. Ez a mélység az egyetlen hely a Földön, ahol az ember ténylegesen repülni tud”

– magyarázta a súlytalansághoz hasonló zuhanás élményéről.

Egy 81 méteres merülés a visszatéréssel együtt durván 2 perc 50 másodperc. Ehhez nagyon jól kell beosztani azt az egy nagy levegőt, amin minden múlik. A magyar búvár oxigéntakarékosan merül, azaz a legelejétől kezdve igyekszik minden mozdulatot úgy csinálni, hogy minél kevesebb oxigént használjon fel.

„Ez olyan, mint amikor merül a telefonod, és te ezért csökkentett üzemmódra állítod”

– vallotta.

Korok Fatima azt vallja, azért is nagyon kell figyelnie merüléskor a koncentrációra, mert az ember agya csak úgy eszi az oxigént. Szerinte ráadásul a negatív gondolatok sokkal több oxigént emésztenek fel, ezért számára a víz alatt nincs helye semmiféle negativitásnak.

Az írásból egyebek mellett az is kiderül: Korok Fatimával hatalmasat fordult a világ a minden szempontból meglepetésnek számító világbajnoki győzelmének hála. Szülőfaluja, Pilisszentiván azután, hogy szponzorként is támogatta a felkészülését, október 23-án díszpolgárává avatja majd.

Beszámolója szerint hatalmas anyagi áldozatot követelt az első vb-szereplése, de nem szeretne itt megállni. Ebből a sportból nem lehet profiként megélni, főleg nem egy olyan országból indulva, amelynek még tengerpartja sincs. Ennek ellenére a magyar lány eltökélt célja, hogy versenyzőként folytassa, később pedig szívesen megosztaná a szabadtüdős merülés varázsát másokkal edzőként is.

Mivel elsősorban mélységi merülő, itthon pedig csak a medencés számok jöhetnek szóba, egyelőre inkább külföldön látja a jövőjét. Azon dolgozik, hogy hazánkban is népszerűbb legyen a szabadtüdős merülés, hogy legyen válogatottunk, akikkel együtt mehet a nemzetközi versenyekre.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/83840/pics/lead_800x600.jpg
Korok Fatima,szabadtüdős búvárkodás,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?