Blogolj!

Birkózó-vb: Muszukajev Iszmail bronzérmet szerzett

Dorogi László

A honosított magyar versenyző a negyedik magyar dobogós helyet szerezte meg a nur-szultani olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Fotó: Magyar Birkózó Szövetség

A Ferencváros versenyzője csütörtökön palaui, grúz, San Marinó-i és török ellenfeleken keresztül jutott el az elődöntőig - megszerezve ezzel az olimpiai kvótát -, s nem sok kellett ahhoz, hogy a fináléba is bejusson, de az orosz Gadzsimurad Rasidov megállította.

A pénteki helyosztón a szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában címvédő japán Otoguro Takutóval küzdött meg az éremért Muszukajev és végül 5-3-as győzelmet aratott.

A mérkőzés első felében mindössze egy - a japánnak kedvező - intéspont született (0-1), mégis roppant élvezetes küzdelmet láthatott a Barisz Arénát megtöltő hozzáértő publikum. Muszukajev és Otoguro sem igazán kockáztatott, de mindketten rendre megpróbálkoztak egy-egy villámgyors támadással, melyből az éppen védekezésre kényszerített fél akrobatikus ügyességgel táncolt ki.

A második menetben már nem csak a menekülések okoztak felhördülést, hanem a támadások is. A negyedik percben a hátrányban lévő Muszukajev indult meg lábra egy szemmel alig érzékelhető villanással, s került ellenfele mögé, amivel 2-1-re átvette a vezetést, majd a szakasz felénél a japán szabálytalanságért járó intéssel már két ponttal vezetett (3-1). Otoguro ugyanakkor nem szándékozott belenyugodni az eredménybe, s a kissé fáradó riválisát sokadik támadásával végül sikerült levinnie, amivel fél perccel a vége előtt egyenlített (3-3).

Az intés miatt azonban így is a korábban orosz színekben junior vb-második Muszukajev állt jobban, aki talán testben már nem volt friss, de fejben koncentrált maradt, s ellenfele indítását szép derékra támadással előzte meg (5-3), amivel lezárta a helyosztót, és megszerezte karrierje első felnőtt világversenyes medálját.

"Köszönöm Istennek, hogy idáig eljutottam. Már tegnap biztos voltam benne, hogy Otoguro lesz a vigaszágról az ellenfelem, így ma egész nap készültem ellene, videóztunk, a taktikán gondolkodtunk"

- mondta mosolyogva a meccs után Muszukajev, aki a közönségszórakoztató stílusával kapcsolatos kérdésre is reagált.

"Gyerekkoromtól nagyon gyors vagyok, és ez a fegyverem a mai napig, ezzel tudom legyőzni az ellenfeleimet. Hálás vagyok Magyarországnak, örülök, hogy lehetőséget adtak a versenyzésre és befogadtak."

A 26 éves versenyzőnek ez volt az első világversenye magyar színekben, egyúttal ő szerezte meg a szabadfogású küldöttség első érmét is Nur-Szultanban.

A világbajnokságon a kötöttfogású magyar csapatból Lőrincz Tamás arany-, Lőrincz Viktor ezüst-, Korpási Bálint pedig bronzérmet szerzett.

Címkék: birkózás
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/83806/pics/lead_800x600.jpeg
birkózás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?