Blogolj!

Rákkal harcol Wichmann Tamás

Kecskés István

A magyar kenusok egyik legnagyobbja, a kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás 2017 óta küzd a gyilkos kórral – mondta el egy interjúban.

Fotó: borsonline.hu

A 71 éves egykori világklasszis sportoló a Borsnak nyilatkoza beszélt arról, hogy idős korára újabb nagy harcba kellett kezdenie. 

„Két évvel ez előtt, ’17 nyarán kezdett fájdogálni a gyomrom, de nem nagyon törődtem vele, majd elmúlik. Aztán csak nem akart. Elballagtam a Honvéd Kórházba, mert mi, sportolók oda tartoztunk. Vért vettek, meg tökölődtek, ültem ott hat hat-hét órát, aztán faképnél hagytam az egészet. Másnap bementem Pénzes István professzorhoz a Kútvölgyibe. Elkezdődtek a különböző vizsgálatok. Bár akkor már komoly késésben voltam. A Tömő utcai klinikán, ahová bekerültem, a rákkutató orvoscsoporttal konzultálva közösen vettük fel a harcot az istenverte kórral. Nagy segítségemre volt ebben a közel tízéves rákkutatói gyakorlattal rendelkező Barnabás fiam is. Csak a legnagyobb tisztelettel és hálával gondolok rájuk, és az angyali türelemmel, szakmai elhivatottsággal megáldott gondozó nővérkékre. Ők mindent elkövettek, mindenben segítették a terápiám sikerét. Bár az egyre szaporodó rák jelentős előnyhöz jutott. És nem érte be a vastagbéllel, ráment a májra, tüdőre. Ezeket 2017 őszére diagnosztizálták.”

A Prima Primissima-díjas Wichmann Tamás optimizmusára jellemző, hogy ebben a nehéz helyzetben is megtalálja a pozitívumot. 

„Kis szerencsém, hogy nem a legnehezebb fajtát osztotta rám a sors, hanem a gyengébb változatot. Azért van gond: a szívizomzatom szép kis terhelést kapott a versenyzésem időszaka alatt, annak elhasználtam úgy a 40 százalékát, de azért igyekszem tartani magam. Tavaly, a mexikói olimpia 50. évfordulója alkalmából meghívták Közép-Amerikába, az egy csodás élmény volt neki.”

Élete legnagyobb küzdelmét már nyugodt körülmények között folytatja, ahogy mondta felhagyott a vendéglátózással és leginkább az unokiáival foglalkozik. És persze a gyógyulással. Szurkolunk neki, jobban mint valaha. 

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/83410/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?