Blogolj!

Hihetetlen fordulatok után negyedszer is Nadal a US Open bajnoka

Kálovics Tibor

A spanyol klasszis 2010, 2013 és 2017 után tudott ismét diadalmaskodni az amerikai nyílt bajnokságon. A döntőben szenzációs küzdelmet követően győzte le az orosz Danyiil Medvegyevet.

Fotó: usopen.org

Rafael Nadal ötödször jutott el a US Open fináléjába, ahol negyedik győzelméért lépett pályára vasárnap este az első GS-döntőjét játszó Danyiil Medvegyev ellen. Medvegyev 2005 óta az első orosz játékos, aki eljutott a döntőbe a négy legrangosabb torna (Australian Open, Wimbledon, Roland Garross, US Open) valamelyikén. A két játékos egy montreali torna döntőjében találkozott egymással legutóbb, akkor a 27. Grand Slam-fináléját játszó spanyol diadalmaskodott.

Nadal nyerte a pénzfeldobást és úgy döntött, hogy ő kezdi adogatóként a mérkőzést. Medvegyev a harmadik játékban elvette ellenfele szerváját, aki azonban azonnal visszabrékelt. A spanyol 4:3-as vezetésénél háromszor is bréklabdához jutott, ám ezeket az orosz hárította. 5:5-öt követően Nadal hozta az adogatását, majd elvette az ellenfél szerváját és így megnyerte az első szettet.

Mindkét játékos hozta a szerváját a második szett első öt játékában, pedig Nadalnak háromszor is bréklabdája volt. A háromszoros bajnok ezt követően azonban már brékelni tudott és 6:3-al kétszettes előnybe került.

Medvegyev a harmadik szettben elveszítette az adogatását, ám Nadal ezt követően nem tudta hozni a szerváját és így egyenlő lett az állás. 4:4 után a spanyolnak két lehetősége is lett volna a brékre, ám mindkettőt kihasználatlanul hagyta. Medvegyev ettől vérszemet kapott és végül 7:5-ös játszmával szépíteni tudott.

A negyedik játszma során egy illetve két bréklabdát hagytak kihasználatlanul a játékosok 5:4-nél azonban Medvegyev volt az aki elvette az ellenfél adogatását és így egyenlített.

A mindent eldöntő szettben 2:2-ig egyik játékos keze sem remegett meg az adogatásánál, és úgy tűnt, hogy Medvegyev is könnyűszerrel hozza a szerváját. Az egyre inkább kifáradó orosz azonban 40:0-nál háromszor is hibázott és Nadal brékelni tudott. A 19. Grand Slam-győzelméért küzdő legenda ezután hozta a szerváját, majd ismét elvette Medvegyev szerváját.

Úgy tűnt véget ér a mérkőzés, ám Danyiil Medvegyev ezt máshogy gondolta. Az első bréklabdáját kihasználva csökkentette hátrányát, majd saját adogatásánál két mérkőzéslabdát is hárítva visszajött 4:5-re. Nadal adogatásánál Medvegyevnek megvolt a lehetősége a szetten belüli egyenlítésre, ám kihasználatlanul hagyta a bréklabdát. A spanyol ezt követően meccslabdához jutott és mivel Medvegyev kiütötte a labdát, így Rafael Nadal nyerte az idei US Open döntőjét.

Elképesztő csatát hozott a döntő: a két játékos 4 órán és 54 percen keresztül küzdött egymással. A játék színvonalára jellemző, hogy ketten összesen 9 kettős hibát ütöttek (5-4), ám Medvegyev hiába ütött 75 nyerőt Nadal 62-jével szemben végül még sem tudta megnyerni a mérkőzést.

Rafael Nadal karrierje során negyedik alkalommal lett a US Open bajnoka (2010, 2013, 2017 után), és 19. Grand Slam-tornáját nyerte meg. Utóbbi statisztikában már csak a 20 GS-sikerrel büszkélkedő Roger Federer előzi meg őt.

US Open, férfi egyes, döntő

Rafael Nadal-Danyiil Medvegyev 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4

Címkék: tenisz
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/83405/pics/lead_800x600.jpg
tenisz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?