Blogolj!

Dupla ezüst a női kenupárostól, Kozák Danuta és a férfi kajak kettes bronzérmes

Dorogi László

A Balla Virág, Takács Kincső párost 500-on és 200-on is egy kínai hajó előzte csak meg, Kozák Danuta nagy hajrával csípte el a dobogót kajak egyes ötszázon a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság utolsó versenynapján.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A vasárnapi magyar A-döntősök közül a Balla Virág, Takács Kincső kenupáros szállt vízre elsőként a Maty-éren, a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság utolsó versenynapján. A duótól sokan aranyérmet reméltek, ehhez persze a kínai Szun Men-gya, Hszú Si-hsziao párosnak is volt egy-két szava.

A kínaiak a táv első felén elhúztak a mezőnytől, de féltávnál rákapcsolt a magyar páros, s úgy tűnt, akár sikerülhet is lehajrázni az ázsiaiakat, azonban nekik is sikerült újítani a táv végén és ezzel megszerezték az aranyérmet. Balla Virág és Takács Kincső magabiztosan ért célba a második helyen s szerzett ezzel olimpiai kvótát is.

Erre pályázott a "királyszámnak" is nevezett női kajak egyes 500 címvédője, Kozák Danuta is, aki azonban már az elődöntő után jelezte, nincs tökéletes formában, és ez a mozgásán is meglátszott. A táv felénél a magyar klasszis már két és fél másodperces hátránnyal követte az élen magabiztos és könnyed mozdulatokkal lapátoló új-zélandi Lisa Carringtont.

Az utolsó métereken azért sikerült Kozáknak váltania és egy nagy hajrával sikerült beérnie a harmadik helyre. Ezzel az olimpiai bajnok kajakos is megszerezte az olimpiai kvótát a 2020-as játékokra, ráadásul Kozáké a magyar kajak-kenu válogatott 500. világbajnoki érme.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

"Nagyon hullámzó év van mögöttem, amelyben inkább völgyek voltak, mint csúcsok. Ilyen volt ez a pályám is a döntőben"

- értékelt a versenyt követően Kozák Danuta, aki hozzátette, a rossz rajt után kimondottan mély hullámvölgyből kellett kijönnie ahhoz, hogy dobogós helyen tudja befejezni a versenyt.

"Ilyet korábban soha nem éltem át, már a középfutamom is nagyon stresszes volt. A döntő jobban sikerült, de valami még így is hiányzott"

- tette hozzá az olimpiai bajnok, aki azt is elmondta, sokat segített neki, hogy a szombati középfutam után korábbi versenyzőtársával, Szabó Gabriellával ki tudtak menni a vízre egy párosedzésre.

"Gabival gyerekkorunk óta ismerjük egymást, sokat versenyeztünk párosban. Jó volt látnom, éreznem őt a hajóban magam előtt, lekövetni a mozgását. Gabi igaz barátként mindig a szívét, lelkét odaadta, ha a segítségére volt szükségem. A mozgásom valahogy nem az igazi, pedig korábban megbízhatóan stabil volt. Már a vb előtti utolsó pár hétben is adódtak vele gondjaim. Úgy látszik, ez van nekem megírva, Szegeden nem tudok vb-t nyerni 500 méteren egyesben"

- fűzte hozzá Kozák.

A Kammerer Zoltán, Gál Péter páros nyolcadik helyen zárt a férfi kajakosok 1000 méteres versenyén, így lemaradt az olimpiai kvótáról. A páros háromszoros olimpiai bajnok, 41 éves versenyzője a döntő után elmondta: "ha 5-6, de inkább 9-10 évvel" fiatalabb lenne, már holnap elkezdené a felkészülést a jövő évi pótkvalifikációs versenyre.

"Egy évet még így is biztosan vállalok, de most jönnie kell egy kis szabadságnak"

- mondta. A fináléval kapcsolatban megemlítette: a táv feléig együtt volt a mezőny, amely utána szakadt szét, és ők csak a második felével tudtak menni.

"Igyekeztünk előzni, feljebb jönni a kvóta reményében, de nem sikerült. Számomra már a döntős részvétel is kisebb csoda volt tőlünk, ezért így sem lehetünk csalódottak, amit tudunk, azt kihoztuk magunkból"

- nyilatkozta Kammerer.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nem pihenhetett sokat Balla Virág és Takács Kincső az ötszázas ezüstérmet követően a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság utolsó versenynapján, hiszen szűk háromnegyed órával később a nem olimpiai számnak számító 200-on is rajthoz álltak. A rajt remekül sikerült a magyar párosnak, de a Lin Ven-csün, Csang Lu-csi - szintén kínai - párost itt sem sikerült megfogniuk így újra ezüstérmet szereztek.

Szintén nem olimpiai számban állt rajthoz Hajdu Jonatán, a magyar kenus 200 méteren az ötödik helyen ért célba.

Kissé beragadt a rajtnál, ennek ellenére világbajnoki bronzérmet szerzett a Balaska Márk, Apagyi Levente kettős a férfi kajakosok 200 méteres sprintversenyében. A futamot az oroszok nyerték, ám mindössze 25 századmásodperccel előzték meg a bronzérmes magyarokat.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/82801/pics/lead_800x600.jpg
kajak-kenu,Szeged,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?