Blogolj!

Érthetetlen hiba miatt zárták ki a Kárász, Kozák kajakpárost a vb-n

Nem védheti meg címét a Kárász Anna, Kozák Danuta kajakpáros a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, miután kizárták őket 500 méteren az előfutamban.

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A magyar páros hajóját azért zárták ki, mert könnyebbnek bizonyult a megengedettnél a mérlegelésnél, így a magyar csapat ebben a számban nem szerezhet olimpiai kvótát a jövő évi, 2020-as tokiói olimpiára.

A magyar szövetség arról számolt be, hogy Kozákék hajója mintegy 80 dekával nyomott kevesebbet, mint azt a szabály megengedi. A nemzetközi szövetség mérlegelése után a magyar stáb is elvégzett egy ellenőrző mérést, amelyen ugyanez az eredmény született, ezért hiába nyerte meg a Kárász Anna, Kozák Danuta duó előfutamát, utólag diszkvalifikálták őket.

"Ennél rosszabb hírt nem is kaphattunk volna, hidegzuhanyként ért minket"

- mondta magyar újságírók gyűrűjében Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

"Az egység edzője, Somogyi Béla a verseny előtti napon és a verseny napján is +lecsekkolta+ a hajó súlyát, amely 18,05 kg volt. A verseny után ez a szám 17,20 volt. Mindkét mérleg 17,20-at mutatott, nem tudjuk, hogy mi történhetett. Béla nagyon precízen meg szokta csinálni ezeket a műveleteket, mindig minden rendben szokott lenni. Egyszerűen felfoghatatlan, ami történt. Nyolcvan dekát nem lehet elnézni. Jelenleg nem találok magyarázatot."

Hüttner Csaba kiemelte, a bíróknak igaza volt, a szabály, az szabály, amit be kell tartani, minden más egységet kizártak volna hasonló vétségért.

"Természetesen mindent megpróbáltunk, hogy a két lány folytathassa a hazai világbajnokságon, de igazat kell adnunk nekik abban, hogy ha minket most visszatennének a középfutamba, annak hosszú távú következményei lennének, és kérdésessé válna a bírók szerepe. A legfontosabb a szabályok betartása."

- fogalmazott a szövetségi kapitány.

A szakvezetés a maximális számú, hat kvóta megszerzését tűzte ki célul a női kajak szakágban, s erre még mindig megvan a lehetőség. Az 500 méteres négyes négyet, Kozák egyesben és a 200 egyesben érdekelt Lucz Dóra egyet-egyet gyűjthet.

Hüttner Csaba azt mondta: biztos benne, hogy meglesz a hat kvóta, ha nem Szegeden, akkor a jövő évi pótkvalifikáción. A szegedi Kárász csak ebben a számban versenyezett a vb-n, míg az ötszörös olimpiai bajnok Kozák még 500 egyesben lesz érdekelt, amelyben szintén címvédő.

(Forrás MTI)

1
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/82706/pics/lead_800x600.jpg
kajak-kenu,olimpia,Szeged,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-08-22 16:50:25
Anyám, borogass !
Mekkora blama ez egy ilyen rutinos versenyzők, és a "nagyeszű sündisznócska" vezetőik esetében !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?