Blogolj!

Százhúsz éves a magyar vízilabda

Dorogi László

Húsz évvel a sportág feltalálását követően 1899 nyarán Siófokon játszották le az első magyar vízilabda mérkőzést. A többi már történelem.

Fotó: vizipolo,hu

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, a vízilabda nem indulhatott el világhódító útjára máshonnan, csakis Közép-Kelet-Európából, mégis, mint oly sok más sportágnak, ennek a bölcsőjét is Nagy-Britanniában kell keresnünk.

A modern vízilabda alapjait William Wilson skót újságíró és úszóedző fektette le 1877-ben, amikor az aberdeeni Bon Accord Festivalra úszó tanítványainak kitalálta és rögzített néhány alapszabályt egy általa még vízifocinak nevezett csapatjátékhoz, így az első, nem hivatalos vízilabda mérkőzést ezen a fesztiválon, a Dee folyó partján rendezték meg.

Az első hivatalos vízipóló találkozó már Angliában, azon belül is Londonban, a Crystal Palace uszodájában zajlott le az 1870-es évek végén, de húsz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Magyar Úszó Egyesület vezetője, egy bizonyos Dr. Füzéressy Árpád elhozza Közép-Európába az akkor még ismeretlen sportot.

Füzéressy elhozatta Angliából a vízilabda szabálykönyvét, amit az angolok gyorsan el is postáztak Magyarországra, csakhogy akkor még közel sem volt egyszerű beszerezni egy a játékhoz nagyon fontos kelléket: a labdát. Végül az angolok ebből is küldtek egyet, így elsőként a Magyar Úszó Egyesület úszói próbálhatták ki a vízilabdát itthon. Persze, ez még nem igazán hasonlított a ma ismert pólóra, de Füzéressy eltökélt volt, nélküle pedig biztosan nem szerezhette volna meg azt a népszerűséget a póló, amit végül sikerült megszereznie.

A MUE vezetője varratott úszóinak sapkákat, 1897-re pedig elkészültek az első kapuk és a pályák kijelölésére szolgáló zászlók is, s innentől kezdve már semmiféle akadálya nem volt annak, hogy elkezdődjön a játék.

Kezdetben az úszócsapat tagjait osztották két csoportra és az úszóedzések kiegészítéseként, erőnléti edzésnek alkalmazták a vízilabdát, az első hivatalos magyarországi mérkőzésre egészen 1899. július 30-ig kellett várni. Ekkor a Magyar Úszó Egyesület két csapata Siófokon csapott össze, a korabeli feljegyzések szerint a bemutató találkozót a Sió-csatornában rendezték meg, amely 1-1-es döntetlennel zárult.

A beszámolók szerint a közönség azonnal szívébe zárta az új sportágat, amely rohamos gyorsasággal kezdett el fejlődni a térségben, a többi pedig már tényleg történelem.

(A cikk forrása: vizipolo.hu, Bíró Melinda - Uszodai sportok)

Címkék: vízilabda
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/81930/pics/lead_800x600.jpg
vízilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?