Blogolj!

Remekeltek a magyar fiatalok az EYOF-on

Kálovics Tibor

Bakuban rendezték a XV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, amely során a magyar sportolók összesen 21 érmet szereztek. Cikkünkben az elmúlt hét nap sikereit összegezzük.

Július 21 és 27 között az azerbajdzsáni főváros Baku adott otthont a XV. Nyári Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak. A megmérettetésen tíz sportágban mérték össze tudásukat a világ legjobb 14 és 18 év közötti sportolói. Az EYOF egyre nagyobb presztízsnek örvend: korábban olyan magyar sportolók nyertek aranyérmet ilyen eseményen, mint Hosszú Katinka, Verrasztó Dávid vagy Risztov Éva. Két évvel ezelőtt Győr látta vendégül a rendezvényt, akkor a magyar küldöttség összesen 41 érmet gyűjtött (13 arany, 14 ezüst, 14 bronz). 

Bár múlt vasárnap rendezték a nyitóünnepséget, a birkózók küzdelmei már ezen a napon megkezdődtek. Rögtön meg is született az első magyar érem, a szabadfogású Kiss Benedek 55 kg-ban állhatott fel a dobogó harmadik fokára. 

A második nap szintén hozott egy magyar érmet a birkózóknál: Matyi Vivien a 46 kg-os súlycsoportban verekedte el magát az elődöntőig, majd az ott elszenvedett vereségen hamar túllendülve technikai tussal nyerte a bronzmérkőzést. A hölgyek közül Vizi Flóra az 53, Szenttamási Róza pedig az 57 kilogrammos súlycsoportban nyert még bronzot a későbbiekben.

Fotó: olimpia.hu

Az eddigi EYOF-ok során a legsikeresebb sportágnak az úszás minősült és ez így volt Bakuban is. Csulák Lia kezdte meg az úszók éremgyűjtését még hétfőn, amikor is másodikként csapott célba a 400 méteres vegyesúszás fináléjában. 

A legeredményesebb magyar sportoló Kós Hubert lett. Az UTE reménysége először második lett 100 háton, majd teljesítményét megismételte 200 méter vegyesen is, hogy aztán pénteken 400 vegyesen és 100 pillangón is szerezzen egy-egy ezüstérmet. 

Szintén érmet szerzett az úszók közül Betlehem Dávid  (1500 gyors, ezüstérem) és a harmadik helyen végző  Kontér Lora, Szimcsák Mira, Nyirádi Réka, Veres Laura összetételű leány gyorsváltó is, amelyben Tankó Beatrix is szerepelt az előfutamok során.

Atlétikában is számos magyar medália született: Varga Gréta Barbara 2000 méteres akadályfutásban ezüstérmes lett, Pap Márk 110 méteres gátfutásban szerzett harmadik helyet, csakúgy mint a 400 méteres síkfutásban induló Molnár Attila. 

Egy érmet hoztak a torna döntők: a tavalyi ifi olimpián szereplő Balázs Krisztián harmadik lett korláton. 

Győrhöz hasonlóan ezúttal is remekeltek a cselgáncsozók:  Farkas Bence (55 kg), Szegedi Dániel Gergő (66 kg) valamint a Farkas Bence, Farkas Szilvia, Ijjas Attila, Kriza Anna, Marosi Bálint, Nyíri Nikolett, Sáfrány Péter, Szegedi Dániel összeállításban szereplő vegyes csapat is egyaránt a harmadik helyen végzett. 

Fotó: olimpia.hu

Ezúttal is a végjátékig versenyben voltak a leánycsapatok: a kézilabdázók az elődöntőig veretlenül meneteltek, végül bronzérmet szereztek, míg a kosárlabdázókat csak a franciák állították meg a döntőben. 

A magyar küldöttség összesen 21 éremmel (9 ezüst, 12 bronz) zárta az idei EYOF-ot. A következő nyári játékokra 2021-ben Kassán kerül majd sor.

Címkék: EYOF, utánpótlás
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/81775/pics/lead_800x600.jpg
EYOF,utánpótlás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?