Blogolj!

Vízilabda: óriási izgalmak után vb-elődöntőben a férfi válogatott is!

Kálovics Tibor

Vámos Márton utolsó pillanatban szerzett góljának köszönhetően Magyarország 10-9-re legyőzte Ausztráliát és így bejutott a dél-koreai világbajnokság elődöntőjébe. 

Fotó: MTI

Mivel nem kellett játszania a nyolcaddöntőben, így a magyar férfi vízilabda-válogatott háromnapos szünetet követően szállt ismét vízbe a világbajnokságon. A mieinknek az az ausztrál válogatott volt az ellenfele, amely Montenegrót ejtette ki a nyolcaddöntőben ötméteresekkel. A két csapat eddigi hat világbajnoki mérkőzéséből ötöt a mieink nyertek meg, hasonlóan a tavalyi világkupa-döntőhöz. Lebecsülni azonban nem szabadott az ellenfelet, mert a világligában legyőzték a tartalékos magyar csapatot. 

Gólokban gazdag volt az első játékrész: az ausztrálok szerezték meg a vezetést George Ford révén, de Vámos Márton büntetőjével és Zalánki Gergő góljával hamarosan sikerült fordítani. Az előnyt azonban nemhogy növelni nem sikerült, de két Power-góllal Ausztrália visszavette a vezetést. Az első negyedet végül Manhercz Krisztián zárta le egy szemfüles találattal. 

Jansik Szilárd a második negyed elején vezetéshez juttatta a magyar csapatot ám ezt követően megint nem sikerült megtartani az előnyt. Lachlan Edwards duplázott és Aiden Roach is bevette Nagy Viktor kapuját. A magyar kapus egyébként egyértelműen a mezőny egyik legjobbja volt, többször is neki kellett kompenzálnia egy-egy védelmi hibát egy hárítással. 

Nehéz helyzetben volt ekkor a magyar csapat és emiatt Varga Dénes is beállt. Az olimpiai bajnok világklasszis még Új-Zéland ellen törte el az ujját, ám a várakozásokkal ellentétben már ma vállalta a játékot. A különbséget végül Vámos Márton csökkentette a játékrész végén. 

Fordulást követően Zalánki Gergő egy szemvillanás alatt kiegyenlített, de Joe Kayes révén az ausztrálok azonnal visszavették a vezetést. Ezután Varga Dénes sérülten is kivette a részét a támadásokból és óriási bombagóllal egyenlített, majd Sedlmayer Tamás a vezetést is megszerezte a mieinknek. A fordítás ugyan sikerült, de éppen a gólszerző Sedlmayert elveszítette a magyar csapat kipontozódéás miatt. A szerb és orosz bírópáros szórta a kiállítosokat valósággal, és így két-két fontos játékosnak idő előtt véget ért a mérkőzés. 

Zalánki a negyedik negyedet is góllal indította, ám nem sikerült sokáig tartani a kétgólos előnyt. A pontatlan magyar támadások mellett a védekezésben megint sok minden Nagy Viktoron múlott. A kapus azonban Roach és Kayes találatánál is tehetetlen volt. 

Alig hat másodperc volt hátra a mérkőzésből, amikor Märcz Tamás időt kért. Ez a rövid idő azonban elég volt ahhoz, hogy a magyarok végrehajtsák a kapitány utasításait és Vámos Márton néhány pillanattal a vége előtt belőtte a magyar válogatott győztes gólját. 

Az ausztrálok már nem tudtak érdemben támadni, így a magyar férfi vízilabda-válogatott 10-9-es győzelemmel bejutott az elődöntőbe. A mieink ellenfele a Görögország-Olaszország mérkőzés győztese lesz csütörtökön délelőtt. 

Magyarország-Ausztrália 10-9 (3-3, 2-3, 3-1, 2-2)

Vezette: Vojevogyin (orosz), Putnikovics (szerb)
 
MAGYARORSZÁG: Nagy V. - Manhercz K. 1, Zalánki G. 3, Vámos M. 3, Sedlmayer 1, Jansik Sz. 1, Bátori. Csere: Angyal, Mezei, Pohl, Varga D. 1, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

AUSZTRÁLIADennerley - Ford G. 1, Kayes 2, Edwards L. 2, Roach 2, Younger, Howden. Csere: Campbell, Power 2, Ford A., Putt, Edwards B. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic

Címkék: vízilabda
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/81627/pics/lead_800x600.jpg
vízilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?