Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

Csalók ellen úszunk, így mi értelme a sportnak?

Furcsa közjáték zavarta meg vasárnap a férfi 400 méteres gyorsúszás eredményhirdetését a kvangdzsui vizes világbajnokságon. Történt ugyanis, hogy a szám olimpiai bajnoka, Mack Horton hiába csapott másodikként célba, megszerezve ezzel az ezüstérmet, nem volt hajlandó felállni a dobogóra.

Fotó: M4 Sport

A bojkottot egy meglehetősen antipatikus kínai figura, Szun Jang idézte elő, de persze egyáltalán nem arról van szó, hogy Hortonnak személyes ellentétei lennének a többszörös világbajnok óriással. Tiszta sportolóként egészen egyszerűen nem hajlandó csalókkal egy pódiumra állni - miért ítélnénk el ezért?

Jang kimondva, kimondatlanul az úszóvilág begyében van: korábban eltiltották doppingvétség miatt, és ha ez nem lenne elég, a lágyszívű büntetés sem terelte jó útra, folytatta a tiltott szerek használatát. Később olyan is előfordult, hogy elmenekült a doppingellenőrök elől, januárban pedig állítólag odáig fajult a helyzet, hogy egy kalapáccsal szétverte a vérét tartalmazó ampullákat, hogy ne tudják ellenőrizni azt a szakemberek. Szóval egy címeres csaló.

Nem mondom, hogy ezzel nem is lenne baj, mert igen, de egy-két példás büntetéssel, eltiltással talán példát lehetne statuálni, pláne annak tudatában, hogy micsoda nemzeti hősnek számít egy olyan országban, amely hatalmas piaccal rendelkezik. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség el is tiltotta volna, ám a vizes sportokat tömörítő szervezet, a FINA megkegyelmezett neki - talán éppen piaci megfontolásból. Ezért vált közellenséggé az úszók körében.

A doppingellenes ügynökség a Sportdöntőbíróság elé vitte az ügyet, a tárgyalás viszont csak szeptemberben lesz, addig Szun ott és akkor úszik, ahol és amikor szeretne. És nem mellesleg világbajnoki címet nyer. Nem túl fair, ugye? A slusszpoént pedig a FINA szolgáltatta: jelezték, Hortont biztosan meg fogják büntetni azért, amiért nem állt fe a dobogóra...

Az ügyről az Origo megkérdezett két magyar úszót is, akik tökéletesen összefoglalták, mi is a probléma azzal, hogy bizonyos szervezetek következetlenül hunynak szemet a tiltott szerek használata felett.

"Megvan Szun Jangról a véleményem, de nem mondanám el. Most a brazil Gabriel Santos is lebukott, ő ott volt a 4x100-as váltóban Budapesten, amikor másodikok lettek, mi meg harmadikok, akár meg is tudnánk óvni. Néhány hónapot kapott, komolyan...

Sok emberről tudjuk, hogy cuccoznak, de mit csináljunk? Undorító sajnos, ami itt zajlik, tudjuk, hogy csalók ellen úszunk, akkor mi értelme an a sportnak? A legtöbben a fél életüket az uszodában töltik, aztán jönnek olyanok, akik heti háromszor edzenek, mellé szúrnak valamit és ennyi"

- nyilatkozta Bohus Richárd. Hát ilyen ez, a jó öreg kettős mérce, ismerjük... Kozma Dominik pontosan erre világított rá:

"Szunt ignorálni kell, de igazából senki nem ismeri, nem beszél vele, teljesen más, mint a többiek. És ez így is marad addig, amíg nem tisztázza magát, egyelőre mindenki annyit tud, hogy ő valószínűleg darabokra törhette a fioláit. Ha én kétszer nem vagyok ott az ellenőrzésen, eltiltanak, és nem is hónapokra, hanem 1-2 évre. Mindig a kis országokkal statuálnak példát. A brazil is anabolikus szteroidokkal bukott le, de nyilván ott lesz az olimpián...

Ha velünk történne ilyen, az minimum egy év, aztán a szövetség is szétrúgja a seggünket. Vicc."

És valóban.

Címkék: dopping, úszás
1
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/81585/pics/lead_800x600.jpg
dopping,úszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-07-25 14:37:56
Igazuk van a szavukat - ilyen módon is - felemelő sportolóknak, mert ami már a világban folyik, az nem fehér embernek való !!!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?