Blogolj!

Kézilabda: Európa-bajnok a magyar női junior kézilabda-válogatott!

Kálovics Tibor

A magyar női junior kézilabda-válogatott aranyérmet szerzett a Győrben rendezett Európa-bajnokságon, miután a döntőben 27-20-ra legyőzte Hollandiát.

Fotó: mksz.hu

Telt ház várta a magyar illetve a holland csapatot a győri Európa-bajnokság döntőjében. Az Audi Arénába kilátogató mintegy 5000 ember többsége természetesen azt várta, hogy a magyar női junior kézilabda-válogatott folytatja győzelmi szériáját és veretlenül lesz Európa-bajnok. A mieink ellenfele Hollandia volt, amely egy vereséget már szenvedett a tornán. A két csapat a torna előtt felkészülési mérkőzésen találkozott, akkor 32-30-as magyar győzelem született. 

Tóth Nikolett góljával vette kezdetét a döntő, majd először az ötödik percben alakult ki kétgólos különbség Simon Armilla vezérletével. A hollandok kilencedik percben tudtak csak egyenlíteni. 4-4-et követően három magyar találat következett válasz nélkül. 

A magyar csapat támadójátéka nem volt hibátlan, ám a védekezés kifogástalan volt. Herczeg Lili elképesztő formában védett, így az eladott labdák csak a legritkább esetben jártak góllal holland részről. A különbséget így sikerült fokozatosan növelni, az utolsó kilenc percben Pál Tamara háromszor is megvillant, de Kácsor Gréta és Albek Anna is betalált. Az ellentmondást nem tűrően játszó magyar hölgyek 14-7-re vezettek az első félidőt követően. 

A második félidő nem kezdődött igazán jól a magyar csapat számára, a hollandok hamar ötre faragták a hátrányukat, ráadásul több nagy hiba is becsúszott védekezésben is. Mielőtt azonban felrémlett volna, hogy az elődöntőhöz hasonló leolvadást produkál, Golovin Vlagyimir időt kért és sikerült rendezni a sorokat. 

Az időkérést követően a hollandok nem tudtak tovább zárkózni, a különbség öt-hat illetve hét gól között mozgott. A magyar játékosok közül góllövésben senki nem emelkedett ki, ám mindenkinek volt legalább egy jó periódusa, a kapuban Herczeg pedig továbbra is parádézott. 

21-14-es magyar védekezésről kezdődött az utolsó 15 perc és a játék képe nem is mutatta, hogy ezt a döntőt a magyar csapat elveszítheti. Ezt mindkét csapat játékosai és a közönség is érezték, így a győri publikum már valóságos fiesztaként érhette meg a hajrát. 

A magyar csapat valamennyi mérkőzésén vezetett legalább egyszer nyolc góllal, ez a penzum az 56. percben lett meg Kuczora Csenge találatával. Ekkor már csak a különbség volt kérdéses, és sokat elmondott, hogy a magyarok az utolsó percekben emberhátrányban már nem erőltették az üres kapus játékot. 

A magyar junior női kézilabda-válogatott végül 27-20-ra győzte le Hollandiát és története során először szerzett Európa-bajnoki címet.

Kácsor Gréta (akit az Eb legértékesebb balátlövőjének is megválasztottak) történelmet írt ugyanis 15 év után először lett junior-világbajnokként, junior Európa-bajnok, hiszen tavaly Debrecenben már tagja volt annak a generációnak, amely a világ legjobbja lett. Kácsor mellett Kuczora Csenge kapott különdíjat, mivel őt választották meg a torna legjobb védőjének. 

Hollandia-Magyarország 20-27 (7-14)

Győr, játékvezetők: Boricic, Markovic (szerbek).
Hollandia: Trooster, Schutrups, Huiberts (kapusok),  Amsen, Daleman, Dekker 3, Krullaars 4, Nüsser 3 (1), Sprengers 4, Ternede, Theron, Tutert, Van 2, Van, Van 4 (1), Winkels. Edző: Monique Tijsterman.
Magyarország: Herczeg, Szabó D. (kapusok), Albek 1, Arany 4, Bánfai, Kácsor 2, Kellermann, Kuczora 3, Pál 4 (3), Schatzl 4, Simon 2, Stranigg, Szilovics, Tóth 4, Vámos 2, Zsiborás 1. Edző: Golovin Vlagyimir.

Kiállítások: 6, ill. 4.
Hétméteresek: 3/2, ill. 3/3. 

Az Európa-bajnok magyar junior női kézilabda-válogatott kerete:

Kapusok: Herczeg Lili, Szabó Dóra
Jobbszélsők: Arany Rebeka, Bánfai Kíra 
Jobbátlövő: Albek Anna
Irányítók: Pál Tamara, Tóth Nikolett,  Kellermann Dóra 
Beállók: SImon Armilla , Zsiborás Luca 
Balátlövők: Kácsor Gréta, Vámos Petra, Szilovics Fanni, Kuczora Csenge 
Balszélsők: Schatzl Natalie, Stranigg Zsófia
Szövetségi edző: Golovin Vlagyimir 

Címkék: kézilabda
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/81571/pics/lead_800x600.jpg
kézilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?