Blogolj!

Vívó-vb: Siklósi Gergely világbajnok!

Dorogi László

A 21 éves magyar párbajtőröző parádésan vívott egész nap, a döntőben az orosz Szergej Bida ellen 13-10-ről állt fel és nyerte meg az aranyérmet a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az már a délelőtti programban körvonalazódni látszott, hogy Siklósi Gergely bizony a lehető legjobb lábával kelt fel péntek reggel. S milyen nagy szerencse, hogy éppen ezen a napon rendezték meg a férfi párbajtőr egyéni versenyeit a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, Siklósi pedig sorra vette az akadályokat.

A 21 éves magyar versenyző a legjobb 64 között a venezuelai Fransisco Limardót intézte el egy könnyed 15-10-el, majd a következő körben a riói olimpia bajnokát, a koreai Park Szang Jungot állította félre az útból egy szoros, 10-9-es mérkőzésen. A nyolcaddöntőben már aranytusra volt szüksége ahhoz, hogy a legjobb nyolc közé juthasson, de a japán Jamada Maszaru ellen is többnyire vezetett, fél perccel a találkozó vége előtt még 9-6-ra is, végül egy bátor lerohanással szúrta meg ellenfelét. A legjobb nyolc között a Rédli Andrást kiejtő holland Bas Verwiljent győzte le 15-8-ra, az elődöntőt pedig még ennél is simábban, 15-7-re nyerte meg az olasz Andrea Santarelli ellen.

A fináléban az orosz Szergej Bida következett, s az azonnal világossá vált, hogy ő sem véletlenül jutott el a döntőig, nagyon kiegyenlített és taktikus vívást láthatott a remek hangulatot teremtő budapesti közönség. 5:5 után az orosz átvette az irányítást és el is húzott 8:5-re, de Siklósi innen még felzérkózott 11:10-re, ám ezt követően ismét Bida szerzett két találatot és két pontra került a világbajnoki címtől.

13:10-nél már a kezében érezhette Bida az aranyérmet, ám ekkor Siklósi mindenféle teher nélkül egy végső rohamra indult és villámgyorsan eltüntette a három tusos hátrányt, sőt, egálnál a tizennegyedik pontot is sikerült bevinnie. Ekkor már csak néhány másodperc volt hátra a háromszor három perces találkozóból, amikor az orosz egy végső támadásra szánta el magát, ám együttes találat született, így Siklósi Gergely megszerezte a világbajnoki címet.

A mostani diadalt megelőzően 2015-ben volt férfi párbajtőrben magyar aranyérmes, akkor Imre Géza győzött Moszkvában, az idei világbajnokságon pedig ez volt a magyar csapat első aranya.

Vívó-világbajnokság, férfi párbajtőr, döntő

Siklósi Gergely-Szergej Bida 15-14

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/76143/pics/lead_800x600.jpg
Budapest,világbajnokság,vívás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?