Blogolj!

Vizes-vb: Rasovszky Kristóf világbajnok lett 5 kilométeren!

Kálovics Tibor

Rasovszky Kristóf szerezte meg a Dél-Koreában rendezett vizes-világbajnokság első aranyérmét, miután óriási fölénnyel megnyerte az 5 km-es nyílt vízi úszást.

Fotó: MTI

A tavalyi Európa-bajnokság után, ahol két aranyérmet és egy ezüstérmet szerzett, Rasovszky Kristóf a magyar küldöttség egyik legnagyobb éremesélyeseként utazott Dél-Koreába. A még mindig csak 22 éves úszó valamennyi versenyszámban (5 km, 10 km, 25 km és csapat) elindul a világbajnokságon és így rögtön az első nap nagy lehetősége nyílt egy szép eredményre. 

A legrövidebb táv döntőjét kissé szeles időjárásban rendezték meg csöpögő esőben a Joszu melletti öbölben, így a versenyzők sós vízben küzdhettek a jó helyezésekért. 

Rasovszky egy korábbi babonája szerint utolsók között ugrott a vízbe a startnál, az első száz métert követően viszont már jól láthatóan ott tempózott az élmezőnyben. Honfitársunk folyamatosan az élbolyban úszott és mivel senki nem tudott elmenni a többiektől, így 4000 méternél úgy tűnt, hogy óriási csata várható a dobogóért. 

Ez a csata azonban csak a második-harmadik helyért zajlott, ugyanis Rasovszky az utolsó kör végén ritmust váltott és növelni kezdte a csapásszámot. Fél kilométerrel a verseny vége előtt már négy testhossz volt Rasovszky előnye a legnagyobb riválisaival szemben. Ez a különbség nem csökkent és így a magyar úszó végül óriási fölénnyel nyerte meg a világbajnoki címet. 

A magyar nyílt vízi úszás történetének első világbajnoka 53:22.1-es idővel csapott a célba. Korábban hazánk három érmet szerzett ebben a sportágban a világbajnokságokon: Kovács Rita (1994) és Olasz Anna (2015) egyaránt 25 km-en lett ezüstérmes, míg Gercsák Csaba 2011-ben bronzérmesként zárt. 

Rasovszky mögött bő 10 másodperces hátránnyal a francia Logan Fontaine ért be ezüstérmesként, míg a harmadik helyet a kanadai  Eric Hedin szerezte meg. 

Székelyi Dániel szintén fantasztikus versenyt tudhat maga mögött. A Ferencváros úszója szinte végig az első 20-ban versenyzett és óriási hajrát követően végül világbajnoki hatodik helyezést szerzett. Ez Székhelyi pályafutásának messze legjobb eredménye a vb-ket illetően. 

A versenyt a 61 indulójából mindenki befejezte, ám az utolsó helyen célba érő szudáni Mohamed Ibrahim Hasszan már a limitidőn kívül fejezte be az 5 km-es távot. 

Szombat éjjel a női 10 km-t rendezik, ahol Olasz Anna szerepel a magyarok közül. Rasovszky és Székhelyi legközelebb kedd éjjel versenyeznek szintén 10 km-en. Amennyiben valamelyik magyar a legjobb 10-ben végez, akkor ő automatikusan kvalifikálta magát a 2020-as olimpiára. 

Végeredmény:

1. Rasovszky Kristóf (Magyarország) 53:22.1 
2. Logan Fontaine (Franciaország) 53:32.2
3. Eric Hedin (Kanada) 53.32.4

6. Székelyi Dániel (Magyarország)

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/75882/pics/lead_800x600.jpg
Rasovszky Kristóf,úszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?