Blogolj!

Kapitális műhibát követtek el a magyarok kárára az U17-es kézilabda Eb szervezői

Dorogi László

A magyar csapatnak a bronzéremért kellett volna játszania a férfi U17-es kézilabda Európa-bajnokságon, de csak az ötödik helyért küzdhetett meg, amit végül meg is kaparintott.

Ritkán látunk akkora botrányt kézilabdapályán, mint amilyen a magyar válogatottat sújtotta a svédországi U17-es Európa-bajnokságon. A magyar fiatalok a csoportkörben ötből négy mérkőzésüket megnyerték, mindössze egyetlen vereséget szenvedtek Fehéroroszországtól.

Csakhogy, a mieink mellett éppen a beloruszok léptek tovább a középdöntőbe, ahol a legjobb nyolc csapatot két csoportra osztották, így a szabályok szerint ezt a bizonyos vereséget vitte tovább a magyar csapat. Fehéroroszország azt a mérkőzést 31-26-ra nyerte meg, de az európai szövetség prominensei furcsa módon nem könyvelték el Jánoskúti Máté két gólját, holott az eredményjelzőn is a helyes végeredmény szerepelt.

Természetesen a magyar csapat azonnal jelezte a kapitális hibát az EHF-nek, akik azonban azt a választ adták, hogy ha a középdöntő úgy alakul, hogy a végelszámolásnál számít majd ez az eredmény a magyar csapatnak, akkor visszanézik a felvételét a találkozónak - ez persze már önmagában is nevetséges, annak fényében meg különösképpen, hogy nagyon is számított volna az a két gól.

Merthogy a középdöntő pontosan úgy alakult, hogy ezen a két gólon múlt volna, hogy a mieink a bronzéremét vagy az ötödik helyért léphetnek-e pályára. Az EHF-nél utólag elismerték ugyan a hibát, de hiába fellebbezett a magyar csapat, nem változott meg utólag a Fehéroroszország elleni mérkőzésünk hivatalos végeredménye. Az európai szövetség képviselői végső kétségbeesésükben felajánlották a magyar csapat edzőinek, hogy keressék fel a beloruszokat, lépjenek vissza a bronzmérkőzéstől, de erre "természetesen" a Fehéroroszok nem voltak hajlandóak.

"Hónapok óta erre a kontinensviadalra készültek (a játékosok), és még ha utánpótláskorban nem is az eredmény az elsődleges, nagyon szerettek volna egy érmet első nemzetközi megméretésükön. Vigasztalhatatlanok, nyilván nem számítottak erre. És persze tudom, hogy a sportban nincsen ha... Nem biztos, hogy megnyertük volna a bronzmérkőzést, de az, hogy esélyt sem kaptunk bizonyítani, az a legdühítőbb. Pedig megérdemeltük volna, hiszen megküzdöttünk azért a nyamvadt két gólért is, amit nem vettek fel a jegyzőkönyvbe. Nem a fehéroroszoktól sajnálom az esetleges érmet, legyőztek minket, és nyilván nem fognak átpasszolni egy bronzcsatát, ha már az ölükbe hullott. De mi a spanyolok ellen olyan teljesítményt tettünk le az asztalra, ami mindent felülír [a magyar csapat 29-19-re nyert a hispánok ellen]. Nemcsak a gólkülönbség miatt, hanem mert szó szerint katartikus állapotban kézilabdáztunk. És ha a szabályok szerint is miénk a bronzmeccs, akkor miért a beloruszok vannak ott helyettünk?"

- tette fel a költői kérdést az utanpotlassport.hu megkeresésére Kopornyik Zsolt, a válogatott szövetségi kapitánya.

Az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes egykori játékos, Kökény Beatrix fia Ime Bence is tagja az U17-es csapatnak, a frusztrált édesanya a fradi.hu-nak nyilatkozott az esettel kapcsolatban.

"Nonszensz, hogy nekünk kellene kuncsorognunk a fehéroroszoknál, teljesen értetlenül állok a történtek előtt. Ennek az egésznek a gyerekek a legnagyobb vesztesei, hiszen elvették tőlük azt a lehetőséget, amit a pályán kiharcoltak, azaz, hogy a bronzéremért játszhassanak"

- mondta Kökény.

A fiúk viszont megmutatták, hogy mennyire erősek mentálisan és csattanós választ adtak a kapitális hibára az EHF-nek: az ötödik helyért rendezett mérkőzésen valósággal kiütötték Csehországot, a magyar csapat 38-28-ra gyalulta le ellenfelét. A magyar csapat a tornán nyolc lejátszott mérkőzéséből hatot megnyert, a fehéroroszok elleni vereségen kívül Feröerrel szemben maradt alul.

Címkék: kézilabda
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/75589/pics/lead_800x600.png
kézilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?