Blogolj!

Büntetőeljárást kezdeményez a doppingoló kajakos

Dorogi László

Takács Tamarát négy évre is eltilthatják doppingvétség miatt, a fiatal sportoló azonban állítja, szándékosan soha nem élt volna ilyen szerekkel.

Fotó: MTI

Ahogy arról korábban a Blogstar is beszámolt, fennakadt a doppingteszten Takács Tamara, akit 2017-ben az év legjobb női magyar kajakozójának választottak meg. A 22 éves sportolót a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség első fokon négyéves eltiltással sújtotta, de Takács fellebbezett az ítélet ellen.

A Blikk információi szerint a kajakozót februárban ellenőrizte a Magyar Antidopping Csoport és a szintetikus szteroidok közé tartozó sztanazolol nevű szerrel bukott meg a vizsgálaton. A sztanazololt fogyasztó sportolók minőségibb, tisztább izomgtömeg-növekedést érhetnek el, továbbá a szintetikus szert szedők szervezete sokkal könnyebben viseli a terhelést, a sportoló kevésbé lesz fáradékony.

Takács Tamara ügyvédje ugyanakkor hangsúlyozta, a sportoló szándékosan semmilyen doppingszert nem szedett be, ezért nem követhetett el szándékos doppingvétséget, viszont a doppingeljárásban a sportolónak kell bizonyítania ártatlanságát.

"Valaki az akaratán kívül az ételébe, az italába tehette a szert. A másik opció, hogy valamelyik legálisan szedhető táplálékkiegészítője szennyeződött, ezáltal jutott doppingszer a szervezetébe"

- nyilatkozta a Blikknek dr. Dányi Szilárd.

Takács Tamara most ismeretlen tettes ellen kezdeményezett büntetőeljárást az ügyben, ám a nemzetközi szövetség felfüggesztése mindaddig érvényben marad, amíg nem sikerül tisztáznia magát.

A fiatal kajakozó tavalyi éve nem alakult túl jól, több sérüléssel is meg kellett küzdenie, ráadásul elveszítette helyét a kajaknégyesben, ellenben a belgrádi Európa-bajnokságon 5000 méteren arany-, 1000 méteren pedig ezüstérmet nyert.

Címkék: dopping, kajak-kenu
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/75572/pics/lead_800x600.jpg
dopping,kajak-kenu
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?